Conform unui studiu realizat de asociația britanică Society of Chiropodists and Podiatrists pe un eșantion de 2.000 de persoane, încălțămintea nepotrivită sau cea care ține piciorul într-o poziție incomodă este responsabilă pentru creșterea drastică a numărului de cazuri de osteoartrită, o afecțiune în care cartilajul ce protejează și învelește suprafețele articulare se deteriorează, cauzând durere și amorțeală articulațiilor.
Dacă până acum nu ai acordat importanță acestui subiect, este cert că nu mai trebuie să îl ignori de acum înainte, ci să îl pui pe lista cu lucruri necesare pe care trebuie să le faci pentru sănătatea și starea ta de bine.
Află care sunt afecțiunile pe care le pot avea picioarele și degetele picioarelor tale și ce ar trebui să faci ca să le previi:
Încălțămintea comodă vs. încălțămintea incomodă
„Frumusețe pe muchie de cuțit”? În spatele unor pantofi sclipitori stau niște degete care urlă de durere și care așteaptă să fie salvate (măcar din când în când) de încălțămintea comodă, care nu provoacă probleme dermatologice și ortopedice, precum sunt bursitele, calusurile, bătăturile și degetele deformate.
De departe, încălțămintea pentru sport, în categoria căreia intră și pantofii skechers, este cea mai indicată atunci când vine vorba de tălpi relaxate, fără dureri articulare sau alte afecțiuni inestetice și dureroase, asta pentru că oferă picioarelor tale relaxare de care au nevoie. Da, până și picioarele au nevoie de momente de respiro și de vacanțe fără incidente.
Alegerea pantofului potrivit
Nu toate picioarele sunt la fel, asta pentru că nici toți oamenii nu sunt la fel. Dacă în trecut oamenii aveau o pereche de încălțăminte pe sezon, și aceea făcută pe comandă de către persoane specializate în acest domeniu, astăzi lucrurile s-au schimbat radical și deja putem vorbi de ordinul zecilor, iar în cazul femeilor poate chiar al sutelor de perechi de încălțăminte.
Devenită un adevărat accesoriu vestimentar, încălțămintea este uneori și piesa de rezistență a unei ținute. Din acest motiv, investiția în pantofi, sandale, teniși și alte articole de încălțăminte a ajuns să fie o alegere mai mult din punct de vedere estetic și al necesității situației, mai puțin din punct de vedere medical.
Bineînțeles, nu ne putem pune la zid alegerile, mai ales dacă situațiile în care ne aflăm solicită o prezență cât mai elegantă și feminină, însă le putem alterna, în timpul liber, spre exemplu, cu încălțăminte care nu provoacă răni, durere și dezechilibru. E ca și cum alegi să îți faci un bine cu efecte pe termen lung.
Shopping de pantofi comozi
Nu în toate magazinele găsești încălțăminte comodă. Sunt destul de puține brand-urile care comercializează încălțăminte ortopedică, însă iată câteva sfaturi de la specialiști care te vor ajuta să alegi încălțămintea în care picioarele tale să aibă cel mai puțin de suferit:
- Tocul jos: se evită pantofii cu toc înalt, înguști sau cu vârf ascuțit, deoarece pantofii cu toc înalt cresc presiunea pe partea anterioară a piciorului și pe articulațiile degetelor. Dacă nu se poate evita încălțămintea elegantă sau cea cu toc înalt, se recomandă un toc nu mai mare de cinci cm;
- Pantofii lați la vârf: o distanță de aproximativ 1,3 cm spațiu între cel mai lung deget de la picior și vârful pantofului. Purtătorul trebuie să-și poată mișca degetele în pantofi;
- Talpa flexibilă: permite degetelor să se îndoaie în timpul mersului. Este indicat un pantof care permite articulației degetului mare să intre perfect în partea mai largă a pantofului;
- Încălțămintea cu șireturi: încălțămintea sport este varianta cea mai bună;
- Încălțămintea cu orificii prin care se face aerisirea piciorului, având contact cu exteriorul când picioarele transpiră;
- Evitarea încălțămintei din plastic sau vinil.
Acum că știi toate aceste lucruri, nu mai sta pe gânduri și fă-ți picioarele fericite cu încălțămintea comodă, ideală pentru plimbările prin parc, zilele supraîncărcate și momentele de neuitat cu prietenii și familia!
Sursă foto: Pexels