Se numeste Irina Voinea si a parasit Romania in urma cu cinci ani. Pe scurt, a terminat design vestimentar la prestigioasa universitate University for the Creative Arts din Londra, unde a fost remarcata din primul an pentru simtul incredibil al materialelor fine si al exploziilor de culoare. Insa adevarata poveste incepe din momentul in care a realizat ca desi este femeie, adevarata ei pasiune sunt hainele barbatesti si a decis sa renunte la rochiile de gala in favoarea Menswear-ului.
Colectia ei, intitulata intial `Gipsy Gangsters`, apoi `The Mexican Dream` a facut furori pe podiumurile de la Graduate Fashion Week in Londra, fiind una dintre cele mai apreciate aparitii din cadrul evenimentului. Reusitele s-au tinut lant, colectia bucurandu-se de acelasi success si la Soirees de la Mode, unul dintre cele mai mari evenimente de moda din Romania. Intr-un interviu acordat pentru perfecte.ro Irina ne-a povestit despre experienta ei ca studenta la una dintre cele mai prestigioase facultati din Marea Britanie si despre etapele pe care le-a parcurs pentru a se remarca intr-un domeniu atat de competitiv si riscant cum este industria modei.
De ce ai ales sa creezi haine pentru barbati? Esti femeie in lumea rochiilor si a pantofilor cu toc. Ce te-a determinat sa creezi haine barbatesti?
Acum cativa ani am avut placerea de a lucra in colaborare cu Stefan Musca pentru Alex Velea si a fost prima data cand m-am "lovit" de haine barbatesti in adevaratul sens al cuvantului. Moda este pasiunea mea de-o viata intreaga, insa cred ca imi era frica sa ma arunc intr-o zona necunoscuta mie. Dupa colaborarea cu Stefan Musca, la intoarcerea in Londra, am discutat cu profesorii mei de acolo si le-am spus ca mi-as dori sa ma indrept catre Menswear.
Ai terminat facultatea in Anglia. Ce facultate ai terminat? Ce anume din timpul facultatii te-a modelat si te-a ajutat sa fii ceea ce esti acum?
Facultatea pe care am terminat-o este University for the Creative Arts. Eu am terminat si liceul in Anglia, unde am plecat special pentru a-mi alcatui un portofoliu profesional. Insa din punct de vedere creativ, sistemul este total diferit fata de cel din Romania, iar competitia dintre studenti este extraordinar de mare. Tot ce pot sa spun este ca in trei ani de facultate acolo a trebuit sa depun eforturi mari pentru a-i ajunge din urma pe colegii mei si pentru a-i si intrece :)
Povesteste-mi despre experienta de la London Undergraduate Fashion Week. Cum s-a intamplat totul? Cum au fost pregatirile, emotiile de inainte de spectacol?
Graduate Fashion Week este de peste 20 de ani una dintre cele mai importante platforme de lansare pentru studentii de moda, iar pe podiumurile acestui eveniment au prezentat designeri precum Hussein Chalayan, Stella McCartney si Christopher Bailey (Burberry). Un juriu specializat alege un anumit numar de studenti de la majoritatea facultatilor de design vestimentar din Anglia si le ofera sansa sa isi prezinte colectiile in cadrul evenimentului care dureaza o saptamana (un fel de London Fashion Week pentru studenti).Totul a fost extrem de intens si rapid, a fost incredibil!
Spune-mi mai multe despre tema colectiei. Ce te-a inspirat? Ce materiale ai folosit? Pe ce culori te-ai axat si cum simti ca iti reflecta personalitatea?
Numele original al colectiei a fost "Gypsy Gangsters", care s-a dezvoltat oarecum intr-un vis mexican ("The Mexican Dream"). In general ma inspir mult din stereotipuri intr-o lume in care o mare majoritate sunt ghidati de aceste tipare si in care oamenii sunt interesati mai mult de "capra vecinului". Imi place sa ma joc; culorile au venit din tablourile lui Paul Hitter, un artist roman extrem de talentat. Pot sa spun ca exact asa cum e colectia, sunt si eu: colorata si plina de viata.
Care este pentru tine barbatul ideal? Ai un tipar de barbat la care te gandesti cand iti creezi piesele vestimentare?
Muzele difera, in functie de stare. Nu am un barbat ideal.
Ai imbracat vreo vedeta din Romania sau din strainatate? Pentru cine ai creat piese vestimentare? Pe cine visezi sa mai imbraci ca proiect de viitor?
Am lucrat, cum am mai spus pentru Alex Velea, iar acum pregatesc o colaborare cu Andrei Ropcea (Morandi). Nu am o persoana anume pe care mi-as dori sa o imbrac. Imi place sa lucrez cu oricine care e deschis si intelege moda in adevaratul sens al cuvantului. Cel mai important si satisfacator lucru pentru mine este ca sunt cautata pentru aceste colaborari si ca sunt barbati care isi doresc sa imi poarte creatiile :)
Cum a fost primita tema colectiei tale de publicul britanic si criticii de moda londonezi? Care au fost reactiile? Ce nume mari au luat parte la eveniment?
Sincer, mai bine de atat nu credeam ca poate fi. Cunoscand moda londoneza, a fost o colectie total diferita fata de altele din aceeasi categorie, iar criticile au fost pe masura. Au participat toate numele mari din moda din Anglia precum Wendy Dagworthy si Christopher Bailey, care au fost si parte din juriu.
Cum ti s-a schimbat viata dupa ce ai participat la asa un eveniment colosal in lumea modei? Ai fost contactata de case de moda? S-a scris despre tine in reviste de moda?
Am fost observata. Am fost contactata de multe reviste londoneze si de multi stilisti care au vrut sa foloseasca hainele in diverse editoriale, iar cei de la Rebel Magazine vor sa foloseasca outfiturile ca pionul principal in urmatorul numar al revistei. Inca sunt cautata si acolo si aici. Designerii de la Dsquared m-au contactat personal si sunt in discutii cu ei.
Si cum ai ajuns sa participi la Soirees de la Mode in Romania? Cum ai adus colectia de la Londra in tara?
Pe scurt, am fost invitata sa particip de domnul Alin Galatescu. Iar colectia am adus-o cu avionul :)
Dupa ce ai fost parte din industria modei in Marea Britanie, ce parere ai despre moda din Romania? Ce parere ai despre evenimente, designeri si evenimentele de moda de la noi?
Sincera sa fiu, am fost putin reticenta la inceput insa primirea de care am avut parte m-a facut sa imi schimb total parerea. Ma bucura mult sa vad ca a inceput si aici sa se dezvolte aceasta industrie, iar domnul Galatescu face o treaba incredibila cu organizarea acestor evenimente. Soirees de la Mode a fost un eveniment mult mai intim decat Graduate Fashion Week . Am avut ocazia sa cunosc si sa lucrez cu niste oameni foarte tari! Este totul inca in dezvoltare pentru ca si clientii sunt altii. Ca in orice alt domeniu, trebuie sa oferi ceea ce se cere. Nu prea cunosc multi designeri din Romania, deci nu am o parere formata inca. Eu consider ca daca esti bun aici, esti bun si in afara si invers. Daca visezi sa ajungi la un nivel international, nu conteaza asa mult locatia pentru ca "aici" este oriunde ai fi.
Dar despre tinutele barbatilor din Romania ce parere ai? Ce vedete de la noi iti plac ca stil? Si ce greseli consideri sa fac barbatii din Romania din punct de vedere vestimentar?
Nu sunt la curent asa mult cu tinutele si trendurile din tara. In Romania atat barbatii, cat si femeile au tendita de a forma "uniforme" si se pierde foarte mult individualitatea.
Ca stil, preferi barbatul britanic sau barbatul roman? Care sunt diferentele intre moda de la Londra si ce creezi tu si ce se poarta la noi?
Imi place orice barbat care are puterea de a-si arata personalitatea prin ceea ce poarta. Diferentele sunt numeroase. Acolo este o varietate mult mai mare ca aici. Nici eu nu ma regasesc neaparat in moda londoneza, mi-as dori sa ma mut in Milano de la anul.
Cum ti s-a parut evenimentul Soirees de la Mode fata de London Fashion Week? Cum ti s-a parut din punct de vedere organizare, conditii din backstage, modele?
Cum am spus, Soirees de la Mode a fost un eveniment mult mai intim comparativ cu Graduate Fashion Week. Cel mai important e ca amandoua au iesit la fel de bine. Ma bucur ca am avut ocazia sa prezint si aici si a fost o placere sa fiu pe acelasi podium cu designeri romani de renume precum Stefan Musca si Razvan Ciobanu.
Care sunt planurile tale de viitor? Te gandesti la un master? Poate practica pentru case mari de moda din strainatate sau din Romania?
Tocmai am fost invitata sa mai pregatesc o colectie pentru Gala Avanpremiere din Noiembrie asa ca pana atunci o sa raman in Romania. La master o sa plec la anul la Milano, insa planuri de viitor foarte concrete nu imi place sa imi fac pentru ca nu stii niciodata unde te duce viata si ce oportunitati apar. Tot ce pot spune sigur este ca stiu unde ma vad peste 10 ani :)
Te gandesti vreo clipa sa te intorci in Romania? Ca designer de haine barbatesti, simti ca piata are deschidere in Romania? Crezi ca exista vreun viitor? Este industria de moda din Romania un mediu in care ti-ai dori sa traiesti si sa creezi in viitor?
Viitor exista mereu oriunde, insa depinde de multi factori cum se formeaza acest viitor. Nu spun nu niciodata, dar cel putin in urmatorii ani vreau sa stau in afara pentru ca m-am obisnuit acolo si momentan imi este greu sa ma intorc. Iar ca designer de haine barbatesti, in Romania este inca greu pentru ca este o latura mai putin dezvoltata si clientii nu sunt asa multi ca in Londra sau Milano. Sunt la varsta la care visez cu ochii deschisi si inca nu ma regasesc in industria de aici.