Pepenele conține 92% apă, însă are un conținut bogat în vitamine și minerale:
Vitamina A din pepene e importantă pentru că ajută la menținerea unei vederi sănătoase și întărește sistemul imunitar.
Vitamina B6 ajută sistemul imunitar să producă anticorpi, contribuie la bună funcționare a sistemului nervos și la formarea celulelor roșii din sânge.
Vitamina C ajută de asemenea sistemul imunitar și protejează organismul împotriva radicalilor liberi.
Pepenele mai este și o sursă excelență de potasiu, beta-caroten, acid folic, magneziu, calciu, fosfor și aminoacizi și este considerat liderul în materie de licopen (un antioxidant puternic) dintre toate celelalte fructe sau legume.
Poți consumă pepenele crud, tăiat în felii, în salate de fructe sau chiar făcut suc.
Iată trei rețete delicioase, dacă îți dorești să-l consumi și altfel
1. Salată de fructe cu pepene
Cireșe sau vișine fără samburi, căpșune, kiwi, felii de portocale, grapefruit, banane, afine, zmeură, boabe de struguri și bucăți de pepene roșu sau galben – asezonate cu zahăr vanilat, rom și frișcă, după preferințe. După 2 ore de stat la frigier, salată este numai bună de mâncat. Dacă vrei, poți pune toate fructele în interiorul unui pepene roșu scobit, pentru a-ți impresiona familia, prietenii sau invitații.
2. Smoothie de pepene
2 căni cu bucăți de pepene fără sâmburi
1 cană de cuburi de gheață
½ cană iaurt simplu
1 lingură zahăr
-Combină toate ingredientele și apoi mixează-le cu blenderul. Pune-le într-un pahar înalt, cu umbreluță de hârtie colorată, pentru un efect vizual deosebit.
3. Sos de afine și pepene
4 căni de afine proaspete
½ cană zahăr
1 linguriță extract de vanilie
Sucul de la o lămâie
Un praf de scorțișoară
-Toate acestea se amestecă și se pun la fiert pentru 15-20 minute aproximativ, până se înmoaie afinele, și după ce ce răcește amestecul se adaugă 2 căni de pepene, tăiat în bucăți mici fără samburi.
Sosul se servește simplu, sau alături de carne de pui, curcan sau porc.
Nu uita!
Important este că, înainte de a-l consumă, să speli bine pepenele de urmele de praf sau pământ. Dacă nu puteți mânca un pepene întreg, păstrați-l la frigider, acoperit cu o folie de plastic pentru a nu absoarbe alte mirosuri.