Atat ca “se lauda” cu caracteristici demne de camere mai mari, mai urate si, evident, mai scumpe. Desi nu e mai mare decat un pachet de carti de joc, nu e imbracat in cauciuc si nici nu e nevoie sa mananci doar covrigi doua luni ca sa iti iei unul, cei de la Panasonic spun ca micul TS20 rezista la praf, la apa (pana la 5 m), la socuri (caderi de la max. 1,5 m) si la temperaturi pana la -10 grade.
Challenge accepted!
Acestea fiind spuse, ne-am hotarat sa ne convingem ca nu e vorba doar de marketing si sa supunem camera la niste teste. Asa ca am luat-o cu noi la schi, la Predeal, si am abuzat-o in toate felurile care ne-au trecut prin cap.
Am aruncat-o prin zapada, am trantit-o pe partie si am lasat-o in frig. Rezultatele le veti afla mai jos. Pana atunci, insa, sa vedem cu ce avem de-a face.
Sub capota avem…
…un senzor de 16,1 megapixeli, obiectiv wide stabilizat de 25-100 mm si zoom optic 4x. Imaginile pot fi vazute pe LCD-ul de 2,7 inci tratat antireflex, dar cu o rezolutie modesta de 230K pixeli.
Ca majoritatea camerelor de la Panasonic, TS20 foloseste implicit modul Intelligent Auto, care lasa in seama aparatului aproape toate deciziile legate de setari. Poti opta si pentru unul din celelalte moduri: Normal, Action, Snow, Beach sau din sub-meniul cu scene predefinite pe care le poti gasi la orice camera compacta.
Iata cum arata partia Clabucet prin lentilele Scufitei TS20:
Am depus armele! Pana si fetita din imagine schia mai bine decat noi.
Modul Intelligent Auto se adapteaza bine la conditii diferite de iluminare:
TS20 poate filma HD 720p in format mp4, iar zoom-ul optic este disponibil in timpul filmarii:
Scufita in blana de Yeti
Oricine are azi un telefon mobil cu camera sau un point-and-shoot. Camerele foto compacte au toate cam aceleasi specificatii. Pentru a le face din nou atragatoare, producatorii se indreapta fie catre lentile cu zoom mai mare, fie catre carcase mai rezistente. Acesta din urma este si punctul forte al lui Lumix TS20. Poti cumpara o multime de camere compacte sub 200 EUR, dar putine dintre ele ar rezista la o mica baie neplanificata sau la o cazatura de pe masa sau din mana.
Camera a trecut cu brio testul in zapada, asa ca am adoptat masuri radicale...
... si am facut fotografie subacvatica:
Lumix TS20 este o camera entry-level, care face tot ce te-ai astepta sa faca o camera entry-level, dar, in plus, nu se va strica daca pica sau se uda. Ar putea fi, deci, alegerea perfecta pentru a o face cadou copiilor, sau pentru a o lua in vacanta. TS20 poate fi, la nevoie, un Yeti dur si rezistent pe partie sau, dupa caz, o Scufita sfioasa in poseta unei dive la o petrecere cu pretentii.
Specificatii
Distanta focala minima (echivalent 35 mm)
25.0 mm
Distanta focala maxima (echivalent 35 mm)
100.0 mm
Zoom optic
4 x
Zoom digital
4 x
Rezolutie senzor
16,1 megapixeli
Dimensiune senzor
1/2.33 inch
Tip senzor
CCD
Raport aspect
1:1, 4:3, 3:2, 16:9
Inregistrare video
HD 720p, VGA; format mp4; 25 fps
Inaltime
58,3 mm
Latime
101 mm
Grosime
19,2 mm
Greutate
142 g
Culori disponibile
Portocaliu, albastru, negru, rosu
Tip ecran
LCD
Dimensiune ecran
2,7 inch
Rezolutie ecran
230000 pixeli
Vizor
nu
Memorie
card SD/SDHC/SDXC, 70 MB intern
Conectori
USB, A/V
Baterie
Litiu-ion 3,6V 680mAh, 250 poze (standard CIPA)
Control manual
Expunere, balans de alb, ISO
Moduri ISO
100, 200, 400, 800, 1600, Extended ISO
Lumix TS20 pe fundul "oceanului" improvizat intr-un bol de supa:
Mai multe fotografii facute cu Lumix TS20 aici. Clipurile video pot fi urmarite aici.