3 sfaturi pentru o piele frumoasă la menopauză


Menopauza este o tulburare hormonală profundă, care are un impact puternic asupra corpului, inclusiv a pielii. Stoparea producției de hormoni reproductivi, progesteronul și estrogenul, are consecințe vizibile asupra epidermei, care are tendința de a deveni foarte uscată, asupra feței, ale cărei contururi se estompează și al cărei aspect devine mai tern, în timp ce corpul nu mai este atât de tonifiat.


Iată mai jos câteva sfaturi pentru a combate efectele negative ale menopauzei asupra pielii.

Alimentația pentru o piele frumoasă la menopauză

În această perioadă delicată din viața unei femei sunt necesari câțiva compuși care pot menține frumusețea și elasticitatea pielii. Vitamina C favorizează formarea colagenului, zincul previne apariția ridurilor, vitamina A accelerează reînnoirea celulelor pielii, iar acizii grași Omega-3 ajută la hidratarea în profunzime. Iată ce trebuie să incluzi în dietă: 

  • Fructe – în special cele care conțin multă vitamina C, ca citricele, roșiile, acerola, dar și cele care conțin betacaroten, ca mango, papaya și fructul pasiunii. Fructele roșii, inclusiv afine, căpșuni, zmeură, mure sau cireșe, sunt bogate în antioxidanți, iar smochinele și perele conțin mult zinc. Fructele oleaginoase sunt bogate în vitaminele A, B, fier și zinc. Consumă-le crude, în sucuri naturale și smoothie-uri.
  • Legume – în special cele care conțin betacaroten, precum morcovul, cartofii dulci, dovleacul. Ardeiul gras este bogat în vitamina C, iar ciupercile, în zinc și seleniu.
  • Pește și fructe de mare – în special pește gras, ca somonul, sardinele sau macroul, și stridiile, pentru conținutul de acizi grași Omega-3, vitaminele A și D și zinc.
  • Ouă – conțin proteine de o mare valoare biologică, vitaminele A, B, D, E, zinc, fosfor și calciu. Protejează celulele și luptă împotriva îmbătrânirii pielii.

Hidratarea corespunzătoare

Acum, mai mult ca oricând, o bună hidratare a organismului este necesară și pentru a avea o piele elastică și frumoasă. Consumă 1,5-2 litri de lichide zilnic, în special apă, îmbogățită cu lămâie pentru vitamina C, chiar dacă nu simți nevoia. Mai poți bea ceai verde, care este bogat în polifenoli, ce au capacitatea de a preveni îmbătrânirea pielii. De asemenea, dimineața poți bea sucuri proaspete de fructe, care vin și cu un aport de vitamine, în afară de faptul că hidratează organismul. 

O nouă rutină de îngrijire a pielii

Modificările exterioare care se produc în timpul menopauzei implică o regândire a rutinei de îngrijire a pielii. Aceasta presupune, printre altele, folosirea unui ser cu un conținut ridicat de acid hialuronic, înaintea aplicării cremei de zi și de noapte, pentru a promova starea de bine a pielii. Acidul hialuronic este o moleculă prezentă în mod natural în corpul nostru și unul dintre constituenții esențiali ai dermei pielii, stratul situat între epidermă și hipoderm. Funcția acestei molecule este de a hidrata și proteja pielea de agresiunile externe, conferind elasticitate și aspect neted. Odată cu menopauza, nivelul de acid hialuronic din organism scade, deci este necesar să acționezi și din exterior. 

De asemenea, fă o exfoliere – blândă, dar profundă – a pielii de două ori pe săptămână, pentru a stimula regenerarea celulară și producția de colagen. Colagenul este și el prezent în mod natural în corp (în piele, păr, unghii și oase), jucând un rol important în elasticitatea, fermitatea și reînnoirea celulelor. Pe măsură ce înaintezi în vârstă, nivelul acestuia din organism scade, ca și cel de acid hialuronic. 

Tratează pielea la nivel local în funcție de nevoile ei (riduri labă de gâscă, gât ridat sau chip mai puțin definit), cu produse cosmetice adaptate și masaj facial făcut de un profesionist. Măștile naturale antirid sunt o metodă ușoară și ieftină de a asigura pielii o serie de substanțe nutritive necesare. Avocado, uleiurile de cocos și măsline, zațul de cafea, mierea, ouăle și ceaiul verde pot sta la baza unor astfel de tratamente.

În concluzie, pentru a avea o piele frumoasă la menopauză, trebuie să acționezi atât din interior, prin alimentație și o bună hidratare, cât și din exterior, cu produse de îngrijire adaptate. Și nu uita că vârsta este influențată mult de starea psihică și de cum te simți în propria piele.

Sursa foto: Shutterstock

related posts

Modifică setările cookies