Adevărat sau fals? Dermatologul Lavinia Nițu analizează trendurile virale de îngrijire a pielii de pe TikTok


Platformele de socializare precum TikTok au devenit o sursă majoră de informații în ceea ce privește tendințele în îngrijirea pielii. Cu toate acestea, odată cu valul viral de conținut despre trucuri și soluții rapide pentru îngrijirea pielii, a apărut și o serie de informații contradictorii și controverse. 


În acest context, Dr. Lavinia Elena Nițu, medic specialist dermatolog în cadrul Dr. Leventer Centre, a analizat trendurile virale de îngrijire a pielii de pe TikTok și spune care dintre acestea sunt bazate pe informații veridice și care sunt mituri sau informații incorecte. 

Vaselină pentru hidratarea tenului

Dr. Lavinia Elena Nițu: Adevărat. Vaselina este utilă pentru refacerea barierei cutanate, mai ales în anumite patologii precum dermatita atopică, eczemă sau răni. Aplicată pe ten, aceasta scade pierderile de apă de pe parcursul nopții când bariera pielii este mai permeabilă și crește penetrarea ingredientelor active. Totuși, nu este pentru toata lumea, aceasta poate agrava leziunile de acnee sau rozaceea sau poate produce iritații dacă este folosita ocluziv peste anumite substanțe active. Sunt multe dermatocosmetice pe piață care conțin vaselină în concentrații ajustate pentru fiecare tip de piele așa ca poate nu e nevoie să o cumpărați pe cea pură, pentru ca cel mai probabil este deja prezenta în rutina zilnică.

Șervețelele demachiante nu se recomandă

Dr. Lavinia Elena Nițu: Adevărat. Deși le putem utiliza în cazuri de urgență când este mai bine să le folosim decât să stăm cu machiajul pe față, cum ar fi înainte de a merge la sală sau în călătorii, nu este recomandat să utilizăm zilnic șervetele demachiante. Acestea nu îndepărtează complet machiajul și sunt agresive cu pielea, ceea ce poate duce la deshidratare și iritații. Utilizarea lor poate agrava anumite patologii, în special rozaceea și acneea și, în plus, sunt dăunătoare pentru mediu. Cel mai bine este sa folosim un demachiant potrivit tipului de ten și apoi să spălam cu un gel blând de curățare. 

Patch-uri pentru coșuri

Dr. Lavinia Elena Nițu: Adevărat. Nu vor trata acneea, dar va pot salva când doriți sa scăpați mai repede de un coș sau pur și simplu nu vă puteți abține din zgândărirea lui si vreți să-l acoperiți pentru a-l face inaccesibil. Pot fi simple sau cu ingrediente active și, folosite adecvat, pot fi de real ajutor. Totuși, în cazul în care coșurile sunt multe sau apar frecvent, cel mai bine este să consultați un specialist care să prescrie un tratament.

Plasturi contra ridurilor

Dr. Lavinia Elena Nițu: Adevărat. Acestea pot fi utile pentru că împiedică mișcarea musculaturii care este responsabilă de formarea ridurilor și, prin urmare, încetinește agravarea acestora, dar nu vor ameliora semnificativ ridurile deja prezente. Pot fi folosite complementar toxinei botulinice și procedurilor estetice, pe timpul somnului sau când stați acasă, pentru rezultate de durată. Pot fi folosite zilnic pentru că nu prezintă riscuri, dar pentru a avea un impact semnificativ asupra îmbătrânirii, contactați medicul dermatolog pentru a discuta și despre celelalte cauze.

 

Face-icing

Dr. Lavinia Elena Nițu: Parțial adevărat. Gheața poate ajuta în anumite condiții pentru că scade inflamația locală prin vasoconstricție, reducând altfel durerea, roșeața și edemul de la nivelul nodulilor de acnee și diminuează mâncărimile din anumite patologii. De asemenea, poate ameliora melasma prin reducerea vascularizației de la nivelul pielii. Deși poate fi folosită pentru calmarea anumitor simptome, această tehnică nu tratează cauza și chiar există riscul de a perturba bariera pielii prin diferența mare de temperatură, dacă este folosită excesiv. Cel mai corect este să vă adresați unui specialist pentru un tratament adecvat al problemei, iar apoi puteți apela la nevoie, în siguranță, la acest remediu.

Guasha pentru conturul tenului

Dr. Lavinia Elena Nițu: Adevărat. Provine din medicina chinezească, iar efectul anti-aging este explicat prin faptul că masajul produce relaxare musculară, încetinind formarea ridurilor, dar și mentală, stresul fiind unul dintre principalii factori care accelerează îmbătrânirea. Se pare că masajul în sine crește fluxul sangvin și al factorilor de creștere, poate stimula producția de colagen și crește penetrarea compușilor activi anti-aging din produsele cosmetice. Poate duce la ameliorarea aspectului ridurilor și la creșterea luminozității pielii, dar nu va face minuni decât în combinație cu alte proceduri. Persoanele care se învinețesc ușor, care suferă de rozacee sau au probleme active de piele, ar trebui să evite această tehnică.

Diy skin masks

Dr. Lavinia Elena Nițu: Fals. Nu este o idee bună pentru că nu putem controla concentrația substanțelor active benefice și nu știm în ce condiții a crescut planta respectivă sau dacă aceasta conține substanțe iritante. Da, poate fi plăcut de realizat pentru unele persoane, dar în niciun caz nu este pentru toată lumea. Nu știm cine poate face o reacție severă de la o mască făcută acasă. În plus, aceste măști au un efect limitat asupra îmbunătățirii calității pielii, sunt costisitoare și consumatoare de timp. Pentru efecte vizibile, folosiți produse cosmetice testate sau medicale cu ingrediente active care se absorb cu ușurință, pe care le puteți aplica zilnic, în siguranță.  

Pore vacuumer

Dr. Lavinia Elena Nițu: Fals. Aceasta tehnică produce mici fisuri la nivelul pielii care vor afecta bariera cutanată și pot provoca iritații, mai ales dacă este folosită în combinație cu anumiți compuși activi din creme. De asemenea, prezintă un mare risc de accidente care pot duce la învinețire său rănire sau se pot sparge vase de sânge. Mai mult, această tehnică poate agrava anumite patologii și, în plus, efectul nu este de durată. Dacă doriți să vă curățați porii, adresați-vă unui specialist cu experiență pentru realizarea unei proceduri sau pentru prescripția unor produse cu ingrediente active care să curețe porii constant, fără riscuri.

Lingura pe ochi contra-inflamației

Dr. Lavinia Elena Nițu: Parțial adevărat. Aplicarea unei linguri reci sau a altor lucruri (patch-uri cu cofeină sau castraveți) poate avea efect benefic asupra pungilor de sub ochi prin faptul că face o vasoconstricție care diminuează inflamația și ameliorează aspectul, dacă avem grijă să nu producem o degerătură. Totuși, înainte de a recurge la această soluție, trebuie să verificăm dacă există o cauză, să evaluăm somnul, alimentația și nivelul de hidratare sau să căutam o alergie. Fără sa îndepărtam cauza, acest remediu doar va ameliora pe moment aspectul, dar efectul nu va fi de durată, iar problema se va agrava cu timpul. 

related posts

Modifică setările cookies