1. Folositi un cutit foarte ascutit - Enzimele care produc aceea stare neplacuta sunt eliberate atunci cand celulele cepe sunt rupte sau zdorbite. Folosind un cutit foarte ascutit veti reusi sa incheiati procesul cu mai putine bucati zdrobite, astfel veti ameliora aceasta problema.
2. Inghetati ceapa in congelator pentru 10-15 minute inainte de a o toca - Acest proces reduce cantitatea de enzime si nu deterioreaza gustul alimentului.
3. Taiati apa intr-un recipient cu apa - Este o metoda eficienta, insa mai dificil de pus in practica din cauza ca este mai dificil de pus in practica.
4. Respira pe gura si scoate limba afara - Aceasta practica atrage gazul pe limba umeda, evitand astfel strangerea acestuia in nervii canalului olfactiv.
5. Fluiera in timp ce tai ceapa - Fluieratul produce un flux de aer semnificativ, in mod special la o distanta semnificativa de fata ta, asa ca va tine departe de ochii tai gazul problematic.
6. Mesteca o bucatica de paine in timpul procesului - Multe persoane au raportat ca mestecatul, mai ales de paine, ii ajuta sa evite lacrimile in timp ce taie ceapa.
7. Poarta lentile de contact - Creeaza o bariera intre suprafata ochilor si gazul respectiv.
8. Foloseste un anumit tip de solutie acida - O solutie acida sau ionica poate distruge enzimele. Alege sa stergi suprafata pe care tai ceapa cu otet sau introdu ceapa in apa amestecata cu sare.
9. Pune o lumanare aprinsa langa locul in care tai ceapa - Gazul eliberat de ceapa este atras de flacara lumanarii.
De ce plangi cand tai ceapa?
Ceapa alba contine vitaminele C, B1 si B6, impreuna cu o cantitate importanta de potasiu, fosfor si fibre. Ceapa face parte din categoria plantelor Allium, alaturi de usturoi, apragic, praz si aproximativ alte 400 de specii. Acestea absorb sulful din pamant care ajuta la formarea unei clase de molecule organice volatile, numita sulfoxizi aminoacizi. Acestia sunt responsabili pentru eliminarea gazului care produce lacrimile atunci cand tai ceapa.