Cum sa tratezi acneea pas cu pas. Ce trebuie sa faci ca sa scapi definitiv de cosuri


Cine s-a confruntat cu acneea stie cu siguranta cat de mult disconfort poate produce aceasta afectiune mai ales in perioada adolescentei, atunci cand acceptarea sociala si popularitatea devin idealuri ale tinerilor. Din pacate, aceasta problema nu tine cont de varsta si poate aparea oricand, cauzand semne, cicatrici, pete si chiar resemnare, atunci cand observam ca tratamentele pe care le incercam nu aduc rezultatele dorite imediat.


Dr. Laurentiu Vladau, specialist in Dermatologie si Venerologie in cadrul clinicii Hebra Dermatologie, prezinta primii pasi care trebuie facuti pentru tratarea acneei, pornind de la obiceiurile zilnice care agraveaza problema si trebuie evitate si pana la tratamentele medicale realizate impreuna cu medicul specialist.

Acneea este o boala de piele care apare de obicei pe fata, piept, spate si umeri, zone care au mai multe glande sebacee. Desi problema poate afecta atat barbati, cat si femei la orice varsta, cunoscandu-se ca aproximativ trei sferturi din persoanele cu varste cuprinse intre 11 si 30 ani au avut acnee la un moment dat, tinerii sufera de acnee pentru mai mult timp – in mare din cauza asa-numitei „furtuni hormonale”.

„Foliculii de par sunt conectati la glandele sebacee, care secreta o substanta uleioasa (sebum) necesara pentru a lubrifia parul si pielea. In mod normal, sebumul calatoreste de-a lungul firelor de par si ajunge prin deschiderile foliculilor pe suprafata pielii. Atunci cand corpul produce o cantitate in exces de sebum si celule de piele moarta, in combinatie, acestea doua pot bloca foliculii de par. Ele vor forma un dop moale, creand un mediu in care bacteriile se pot dezvolta. In cazul in care porii infundati sunt infectati cu bacterii, rezulta inflamatia”, explica dr. Laurentiu Vladau.

Ca urmare pot aparea leziunile caracteristice acneei, respectiv:

-       Punctele albe, sau comedoane inchise, care raman sub piele si sunt foarte mici;

-       Puncte negre, sau comedoanele deschise, vizibile pe suprafata pielii. Amintiti-va ca un cos negru nu este cauzat de murdarie, ci de oxidarea sebumului in orificiul glandelor si firului de par, astfel ca spalarea fetei cu insistenta la vederea punctelor negre nu va fi de ajutor;

-       Papule, vizibile pe suprafata pielii. Acestea sunt mici umflaturi, de obicei roz;

-       Pustule, vizibile si ele pe suprafata pielii. Acestea sunt de culoare rosie la baza si au puroi in partea de sus;

-       Noduli, care sunt cosuri mari, solide. Aceasta forma de inflamatie este dureroasa si incorporata adanc in piele;

-       Chisturile, vizibile pe suprafata pielii. Ele sunt dureroase si umplute cu puroi si pot cu usurinta sa provoace cicatrici.

Cum tratam acneea – sfatul dermatologului

Tratamentele impotriva acneei functioneaza prin inhibarea productiei de sebum, prin limitarea dezvoltarii bacteriilor sau incurajarea desfundarii porilor. Cei care se confrunta cu forme usoare de acnee pot beneficia de tratamente pe baza de creme, lotiuni, geluri care adreseaza procesele mentionate anterior.

Daca vorbim despre cazuri severe, persistente de acnee, pacientul ar trebui sa fie prudent atunci cand incearca un nou tratament si sa faca o vizita unui medic specialist, care il va indruma in directia corecta, deoarece multe terapii facute „dupa ureche” pot avea efecte si rezultate nedorite. Nu in ultimul rand, pacientul trebuie sa se inarmeze cu rabdare si incredere in medicul dermatolog. Tratamentele pentru acnee difera in functie de gravitatea problemei, iar uneori pot fi necesare mai multe luni pana la a vedea primele semne de ameliorare.

„Un regim strict de control al sebumului va ajuta cu siguranta. Una dintre cele mai bune solutii de ingrijire zilnica este reprezentata de gelurile de curatare pe baza de hidroxiacizi folosite de doua ori pe zi, in timpul unei spalari viguroase care sa dureze cel putin 60 de secunde. Ulterior se poate opta pentru una dintre cremele pe baza de acid salicilic, acid glicolic, acid lactic in concentratii mici care pot fi procurate din farmacii, eventual cu ajutorul unui consilier cosmetic. Acestea vor realiza o exfoliere si curatare mai profunda a tenului, diminuand progresiv inflamatia si reducand numarul cosurilor”, spune dr. Laurentiu Vladau.

Rezultate foarte bune sunt obtinute in general si cu ajutorul peelingurilor chimice. „Acestea sunt, in fapt, solutii, geluri, creme pe baza de acizi naturali, care asigura o exfolierea mai profunda, diminueaza inflamatia, curata punctele albe si negre si ajuta la reducerea cicatricilor, ridurilor superficiale si petelor pigmentare. Dermatologii sunt experti in alegerea tipului de peeling necesar pentru fiecare pacient”, a completat domnul doctor Laurentiu Vladau.

Bineinteles, pe langa tratamentul recomandat de medic, specialistul ne avertizeaza ca trebuie sa evitam anumite obiceiuri nocive fie ca ne confruntam cu acnee severa, fie ca avem doar cateva puncte negre.

Iata cateva sfaturi:

-       Nu spalati zonele afectate ale pielii mai mult decat de doua ori pe zi. Spalarea frecventa poate irita pielea si agrava simptomele;

-       Spalati zona afectata cu un sapun delicat sau demachiant si apa calduta. Apa foarte fierbinte sau rece poate agrava acneea;

-       Nu incercati sa "curatati" puncte negre sau sa stoarceti cosurile. Acest lucru le poate agrava, cauzand cicatrici permanente;

-       Evitati utilizarea de prea mult make-up si produse cosmetice (creme hidratante, lotiuni etc.). Folositi produse minerale si non-comedogenice (ceea ce inseamna ca produsul este putin probabil sa aiba efect de blocare a porilor);

-       Demachiati-va complet inainte de a merge la culcare;

-       Exercitiile regulate nu pot ameliora acneea, insa pot stimula starea de spirit si imbunatati stima de sine;

-       Nu uitati sa faceti dus cat mai curand posibil odata ce ati terminat exercitiile, deoarece transpiratia poate agrava acneea;

-       Spalati-va parul in mod regulat si sa incercati sa evitati contactul parului incarcat de geluri sau spume fixatoare direct cu pielea fetei.

Cu alte cuvinte, exista speranta sa scapam de cosuri, iar modalitatile de tratament sunt multiple. In orice situatie este nevoie de rabdare si urmarea stricta a regimului recomandat de medicul dermatolog, caci uneori tratamentul poate dura pana la trei luni pentru a da rezultate. Nu in ultimul rand, pacientii trebuie sa tina seama ca afectarea severa necesita tratamente mai agresive, care sunt atent monitorizate.

  • Cum sa tratezi acneea pas cu pas. Ce trebuie sa faci ca sa scapi definitiv de cosuri

related posts

Modifică setările cookies