Numită de specialiști epiforă, lăcrimarea excesivă poate reprezenta un simptom al unei probleme oculare. Epifora poate avea mai multe cauze, pe care ți le prezentăm în rândurile care urmează.
1. Pătrunderea de corpuri străine sau traumatisme
Lăcrimarea ochilor poate apărea atunci când un corp străin pătrunde în ochi. Iritația rezultată face ca ochiul să clipească rapid și să lăcrimeze excesiv. Un fir de praf, o insectă, pământ sau alt lucru poate cauza abraziune la nivelul ochiului. Și lentilele de contact murdare sau uzate pot zgâria suprafața ochiului, cauzând epiforă. Deseori, în astfel de situații poți simți și dureri și disconfort. Traumatismele provocate de loviri sau contactul cu anumite lucruri, de exempplu frunze, pot, de asemenea, să cauzeze lăcrimare excesivă. Dacă te confrunți cu astfel de simptome, trebuie să mergi cât mai repede la medic, pentru că traumatismele oculare pot avea urmări grave.
2. Alergii
Alergiile sunt cauze des întâlnite ale epiforei. Praful, polenul și particulele din blana animalelor ajung în aparatul respirator, iar corpul reacționează ca în fața unui agent patogen. Sistemul imunitar produce anticorpi și un răspuns inflamator care cauzează înroșirea, umflarea și lăcrimarea ochilor. Alergologul îți poate recomanda anumite medicamente, astfel încât să scapi de simptomele supărătoare.
3. Obstrucția canalului lacrimal
În colțul fiecărui ochi se află un canal lacrimal. Rolul lor este de a evacua excesul de lichid din ochi, prin nări. De aceea, atunci când plângi îți curge și nasul. Canalele lacrimale se pot bloca sau îngusta, cauzând epiforă severă. Problema poate apărea la un ochi sau la ambii, simultan. Inflamația sau infecțiile pot fi cauzele blocării canalelor lacrimale. Simptomele includ umflarea și înroșirea ochilor și lăcrimarea abundentă și continuă.
4. Schimbări la nivelul pleoapei
Clipitul are rolul de a răspândi uniform lacrimile pe suprafața oculară. Orice schimbare la nivelul pleoapelor poate cauza epiforă. Modificările pot apărea natural sau din cauza unor traumatisme. La vârstă înaintată pleoapele se subțiază și se ridează, inclusiv pe partea inferioară, iar acest lucru produce acumularea de lichid lacrimal. Ochii se înroșesc și apare lăcrimarea.
5. Infecții și inflamații
Anumite infecții șii inflamații pot provoca lăcrimarea excesivă. Cele mai comune sunt:
• Conjunctivita - afecțiune răspândită, virală sau bacteriană, care inflamează vasele de sânge de la nivelul ochilor și produce scurgeri, disconfort și prurit;
• keratita - reprezintă inflamarea corneii, țesutul cu rol de lentilă din ochi; pe lângă lăcrimare, poate produce și durere, sensibilitate la lumină și vedere încețoșată;
• inflamarea foliculilor - o geană poate crește pe interior, producând inflamație, disconfort și epiforă;
• urciorul - cauzat, de obicei, de o infecție bacteriană a glandelor sebacee de la nivelul pleoapei, urciorul arată ca un coș pe linia genelor;
• blefarita - este o afecțiune a pleoapelor, care apare când glandele sebacee se blochează; manifestările obișnuite sunt inflamația și înroșirea ochiului, disconfortul, lăcrimarea și senzația de arsură;
• trahomul - este o infecție bacteriană gravă și contagioasă, care reprezintă principala cauză de orbire în lume; bacteria Chlamydia Trachomatis este responsabilă pentru îmbolnăviri.
Alte cauze ale lăcrimării ochilor
Alte cauze ale lăcrimării sunt:
• Uscarea ochilor;
• răceala și gripa;
• expunere la vânt și raze solare;
• folosirea excesivă a dispozitivelor digitale;
• infecții sinusale;
• traumatisme la nivelul feței sau nasului;
• anumite medicamente.
Lăcrimarea ochilor poate fi un simptom al unei probleme de sănătate cu potențial grav. Mergi la medicul oftalmolog dacă lăcrimarea persistă. Urmează recomandările acestuia și tratamentul prescris.
Referințe:
1. https://www.healthline.com/health/epiphora;
2. https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/17944-epiphora-wa