Ghid pentru alegerea unui ondulator de păr


Nu reprezintă un secret faptul că o femeie care dorește să aibă o prezență agreabilă, printre altele, va avea o grijă deosebită față de propriul aspect. Asemenea altor ustensile specifice întreținerii unei imagini impecabile, ondulatorul de păr poate deveni o ustensilă nelipsită din trusa de îngrijire personală. 


Există însă o serie de caracteristici care vor face din ondulatorul tău, fie mijlocul prin care îți sunt atinse așteptările cu privire la propriul look, fie coșmarul pe care ar fi trebuit să-l eviți. Aspectele pe care ar trebui neapărat să le iei în considerare atunci când achiziționezi un ondulator de par sunt: tehnologia de creare a buclelor, materialul din care acesta este fabricat și existența unui senzor sau măcar a unui indicator de temperatură. Acestea pot juca un rol major, atât în obținerea aspectului dorit, cât și în menținerea siguranței în utilizarea aparatului.

Deși nu se cunoaște cu exactitate data inventării acestuia, știm că ondulatorul are o vechime de peste un secol. În trecut se foloseau, în mod special în saloanele de coafură, ondulatoare masive, prevăzute cu arzătoare interne, aburi, cărbuni încinși, gaz lampant sau încălzite direct la foc. În timp tehnologia a evoluat și au apărut inovații pe care astăzi le considerăm normale, atât în modul de utilizare al acestora, cât și în privința materialelor folosite pentru a oferi un mod eficient și sigur de a realiza o coafură reușită. 

Ondulatoarele cu tambur metalic

Numim metalice unele ondulatoare pentru că bagheta (tamburul) acestora este, la bază, una metalică. Aceasta poate fi simplă sau poate avea pe exterior un înveliș de turmalină, ceramică sau titanium. Nu recomandăm folosirea ondulatoarelor metalice simple, lipsite de înveliș ceramic fiindcă acestea contribuie la deteriorarea părului cu fiecare folosire. Din cauza căldurii la care părul ajunge să fie expus și a încălzirii neuniforme a metalului baghetei, aceasta poate produce efecte neplăcute precum arderea și ruperea firelor de păr în cazul părului mai sensibil, sau decolorarea și tocirea vârfurilor, în cazul părului normal. 

Dacă nu obișnuiți să aranjați zilnic părul sub formă de bucle, un ondulator metalic cu un înveliș ceramic este suficient deoarece acesta reușește să îți protejezi părul de căldură. Utilizarea zilnică a ondulatoarelor, însă, face ca acestea să necesite o înlocuire mai rapidă, din cauza duratei de viață mai scurtă a învelișului ceramic.

Ondulatoarele cu tambur ceramic sau din turmalină

Pentru o utilizare regulată, recomandăm utilizarea ondulatoarelor cu tambur ceramic. Din punct de vedere al raportului eficiență/preț acesta este cel mai convenabil. Datorită ceramicii, căldura ajunge să fie distribuită uniform pe suprafața ondulatorului. Ceramica, la fel ca turmalina, poate conține infuzie de tratamente de regenerare a părului, precum keratina. Aceasta are rol în a oferi strălucire părului și în protejarea celulelor acestuia de deteriorarea cauzată de stres și de factorii de mediu.

În schimb, ondulatoarele cu turmalina sunt recomandate, atât pentru o utilizare zilnică, dar și dacă doriți un ondulator fiabil. Turmalina este un cristal semiprețios cu proprietăți fizice specifice cristalului. Este un material recunoscut, nu doar pentru faptul că este un bun conductor de căldură, ci și pentru capacitatea de neutralizare a electrizării cauzate de energia statică datorată încălzirii sau răcirii materialului. Dacă ești lipsită de experiență în folosirea ondulatoarelor, acesta este tipul de ondulator potrivit pentru tine, fiindcă te poate feri de multe probleme.

Ondulatoarele cu tambur din titanium

Folosit de către hair stiliștii profesioniști, ondulatorul din titanium este considerat ca fiind, nu numai cel mai ușor, ci și cel mai durabil material folosit pentru ondulatoarele de păr. Este considerat un material hi-tech datorită aplicațiilor sale în industrii precum cea spațială, aviatică sau medicală. Acesta este recomandat în mod special pentru părul gros. Însă, datorită vitezei de încălzire, nu este recomandat persoanelor lipsite de experiență, fiindcă acesta poate produce daune printr-o folosire neadecvată. 

În mod normal, ondulatoarele din titanium sunt ceva mai scumpe, motiv pentru care unii producători apelează la metode de compromis în privința calității acestora. Evitați ondulatoarele care combină elemente din titanium cu alte materiale la nivelul tamburului, deoarece această structură combinată reduce eficiența acestuia și poate produce consecințe asemănătoare folosirii oricărui ondulator metalpicture 2ic, dacă nu chiar mai grave.

Pentru reducerea riscurilor în timpul folosirii, recomandăm achiziționarea ondulatoarelor care dispun de senzori de detectare a umezelii de la nivelul părului sau aplicarea acestora pe un păr bine uscat. Părul prezintă un risc ridicat de deteriorare atunci când este ud și îi sunt aplicate temperaturi înalte.

Chiar dacă ești la început sau consideri că ai suficientă experiență în utilizarea ondulatoarelor de păr, trebuie să eviți tendința de a face rabat de la calitate. Ondulatoarele care fac un compromis în privința calității sunt și ele prezente pe piață alături de cele fiabile. În funcție de nevoile personale, frecvența de utilizare și tipul de păr, acum știi care este ondulatorul potrivit ție.  

Surse foto: averie woodard, ITGalaxy.ro

  • Ghid pentru alegerea unui ondulator de păr

related posts

Modifică setările cookies