(P) 3 metode prin care scăpi de firele de păr despicate


Firul de păr este supus zilnic unor agresiuni, fie că vorbim despre factori de mediu precum temperatura sau umiditatea, fie că ne gândim la tehnicile de stilizare, precum uscarea, îndreptarea, ondularea sau vopsirea. 

Tag-uri:

În lipsa unei îngrijiri corespunzătoare, părul devine fragil sub acțiunea tuturor acestor factori de agresiune, iar vârful firului său capătă, în timp, un aspect despicat. În continuare, vei afla informații despre anatomia firului de păr, dar și câteva metode prin care poți scăpa de firele despicate.

Anatomia firului de păr

Firul de păr reprezintă o structură complexă, cu mai multe componente morfologice și care acționează unitar: 

cuticula - zonă rezistentă la agresiunea chimică, formată din mai multe straturi suprapuse de cheratinocite. Grosimea cuticulei este diferită în funcție de rasă; astfel, asiaticii au cea mai groasă cuticulă, în timp ce africanii, cea mai subțire. Cuticula are un conținut crescut de lipide ce pot fi îndepărtate în cadrul proceselor de coafare a părului. 

cortexul - reprezintă componenta majoritară a firului de păr și este compus din fibre de proteine și melanină (pigmentul care dă culoare firului de păr).

măduva - prezentă, în special, în firul de păr alb, gros sau barbă, este implicată în procesul de despicare reprezentând o zonă de slăbiciune la nivelul căreia se poate propaga fisura în axul firului de păr.

Afectarea firului de păr

Părul este protejat prin intermediul stratului lipidic al cuticulei. Îndepărtarea acestui strat, prin expunerea repetată și excesivă la proceduri cosmetice sau factori de mediu, dezvelește straturile interne ale firului de păr (cortexul și măduva) și produce fracturi ale fibrelor componente.

Prevenirea distrugerii firului de păr

Folosirea adecvată a produselor cosmetice poate repara daunele provocate cuticulei de către factorii agresori, prevenind, astfel, despicarea și ruperea firului de păr.

Alegerea șamponului

Șamponul nu reprezintă numai un produs de curățare a scalpului, ci poate fi de folos în prevenirea degradării firului de păr. Agentul de curățare din compoziția șamponului are un efect important asupra cuticulei firului de păr. Dintre categoriile de agenți de curățare, cei anionici au acțiunea cea mai agresivă și îndepărtează cea mai mare cantitate de lipide, favorizând procesele de frecare la nivelul firului de păr.

Folosirea balsamului

Balsamul acționează prin neutralizarea sarcinilor negative de la nivelul firului de păr și prin lubrifierea și întărirea cuticulei,  având rolul de a scădea frecarea și de a ușura descărcarea părului. Balsamurile conțin agenți antistatici: polimeri, uleiuri, ceruri sau aminoacizi hidrolizați. Principiile active necesare protejării firului de păr pot fi furnizate fie prin intermediul unui balsam, fie prin intermediul unor tratamente specifice, de exemplu, tratamente pentru regenerarea părului de la Vichy.

Aplicarea produselor de curățare

Ținta șamponului ar trebui să fie reprezentată de scalp, mai degrabă, decât de lungimea părului. Pentru o curățare corectă, întreg scalpul trebuie frecat cu șampon din față către spate și este important să aplicăm mici cantități de șampon pe fiecare zonă a capului. Aplicarea întregii cantități de șampon deasupra capului favorizează procesul de frecare și încurcarea firelor de păr.

În concluzie, despicarea firului de păr apare ca urmare a expunerii repetate și excesive la factori de agresiune, iar secretul prevenirii aspectului de vârfuri despicate constă în alegerea și folosirea unor produse cosmetice adecvate.

related posts

Modifică setările cookies