Factorii de stres oxidativ nu pot fi evitați 100%, dar ne putem concentra asupra ingredientelor care și-au demonstrat în timp eficacitatea. De aceea, iată trei rețete pe care să le prepari acasă pentru ten și păr și pe care este bine să le folosești cât poți de des în rutina de îngrijire.
1. Mască de păr
Multe femei se plâng de aspectul firelor de păr nu doar vara, dar și în sezonul rece. Dacă te vopsești, încearcă să folosești doar vopsea profesională fără amoniac, care este mai blândă cu părul și pielea scalpului. Indiferent că te vopsești la salon sau acasă, după colorarea părului trebuie neapărat să aplici o mască pe podoaba capilară. Dacă ai păr cu tendințe de îngrășare, folosește o mască nutritivă din ou, care are rolul de a-l hrăni de la rădăcină până la vârf.
Ai nevoie de:
- un albuș de ou
- o jumătate de lămâie stoarsă
- un pahar de iaurt
- două linguri pline cu ulei de măsline extravirgin
Acum nu-ți rămâne decât să combini ingredientele și să aplici timp de jumătate de oră masca hidratantă pe părul uscat. Dacă părul tău este mai mereu uscat și cad fire la fiecare pieptănare sau spălare, folosește două linguri de ulei de ricin, o linguriță de vitamina E, renumită pentru proprietățile antioxidante, și lasă amestecul să intre în profunzime pentru 15-20 de minute.
2. Mască pentru ten
Deși există măști pentru toate tipurile de ten, poți încerca și rețete universale, mai ales dacă ești la început de drum în ceea ce privește partea de skincare. Mierea este un aliment magic, probabil printre puținele produse naturale care nu expiră, iar proprietățile farmaceutice îi sunt deja recunoscute la nivel mondial. O rețetă foarte ușor de făcut presupune trei linguri de miere, jumătate de avocado bine pisat și copt, plus un vârf de linguriță de cacao trasă prin sită. Măștile se aplică nu doar pe față, dar și pe decolteu și gât, după care ar trebui să aștepți în jur de 20 de minute sau până când observi că s-a uscat pe piele. Încearcă să nu vorbești sau să râzi în perioada aceasta, pentru a nu crea urme inestetice.
Castravetele este un alt ingredient bine cunoscut în industria de beauty care are în componența sa apă, ceea ce îl face extrem de versatil și eficient. Adaugă două linguri pline de gel de aloe vera, recunoscut încă de pe vremea lui Alexandru Macedon pentru proprietățile antibacteriene, și jumătate de castravete proaspăt ras (bio sau luat din piață, care nu conține chimicale). Jumătate de oră este suficient pentru a-ți revitaliza și a-ți curăța tenul.
3. Mască pentru buze
Buzele crăpate sunt de cele mai multe ori cauzate de deficiența vitaminei B, dar factorii externi precum frigul, vântul sau soarele dogoritor contribuie în aceeași măsură. Folosește o linguriță de ulei de cocos, o linguriță de miere și jumătate de linguriță de ulei de shea. Pune amestecul într-un borcănel și depozitează-l în frigider. Nu-l utiliza mai mult de o săptămână și aplică-l ori de cîte ori pleci în oraș sau ieși de la baie.
În concluzie, nu trebuie să cheltuiești o avere pentru a te îngriji. Mama natură ne oferă din plin cadourile sale, de aceea nu ezita să te folosești de toate resursele pentru a te simți și pentru a fi bine în pielea ta.
Sursă foto: Unsplash.com