(P) Ace pentru mașina de cusut? Cum le alegi corect în funcție de țesătură


Folosirea unui tip greșit de ac pentru mașina de cusut este una dintre cele mai frecvente greșeli pe care le fac începătorii în croitorie. Poate duce la ruperea acului, dificultăți în timpul procesului de cusut cu materialul ales și calitatea slabă a cusăturii. Scopul alegerii corecte este ca acul să alunece cu ușurință prin țesătură fără a deteriora fibrele sau crea o gaură prea mare și pentru a transporta firul fără probleme. 


Când începi un nou proiect de croitorie, întotdeauna începe cu un ac nou pentru mașina de cusut. Ca prim pas, reține asta: proiect nou, ac nou. Acele mașinii de cusut nu sunt destinate să fie folosite pentru a coase în mod repetat, iar acest lucru poate cauza ochiuri sărite și cusături inegale. 

Tipuri de ace pentru mașina de cusut

Primul lucru bine de știut este că acele pentru mașinile de cusut sunt standardizate. Sunt compatibile cu toată gama de mărci, inclusiv Brother, Singer, Bernina, Janome etc. Acele pentru mașina de cusut sunt de diferite tipuri și dimensiuni și nu există un singur ac care să funcționeze pentru toate țesăturile. 

Pentru a alege acul potrivit pentru mașina de cusut, trebuie doar să potrivești tipul și dimensiunea cu materialul pe care îl vei folosi pentru proiectul tău. Pachetele cu ace sunt etichetate astfel încât să îți arate tipul de ac și dimensiunea. Acestea sunt cele mai importante două caracteristici ale unui ac de mașină de cusut.

Pentru a înțelege care este scopul fiecărui tip de ace pentru mașina de cusut, iată ce este bine de știu despre fiecare în parte:

Ace universale

După cum sugerează și numele, acele universale sunt cel mai des utilizate în croitorie. Ele pot fi folosite pentru țesături din materiale naturale precum bumbacul sau mătasea, materiale sintetice și unele țesături tricotate. Acele universale mai fine sunt folosite mai ales pentru țesăturile ușoare, de genul voalului. 

Acele cu dimensiuni mai mari sunt folosite pe țesături cu greutate medie până la grea. Ațele de poliester/bumbac sau mătase trebuie folosite cu un ac universal. Acele universale vor străpunge de obicei majoritatea țesăturilor de greutate medie. 

Ace cu bilă

Acele cu vârf sferic au un vârf mai rotunjit decât un ac universal care împinge fibrele țesăturii, mai degrabă decât să le străpungă. Acest lucru face ca acele cu vârfuri sferice să fie ideale pentru cusutul tricotajelor, tricoturilor din bumbac sau lână și, în general, tuturor țesăturilor tricotate, deoarece le împiedică să se agațe.

Firele de poliester și amestec de poliester/bumbac sunt cele mai bune pentru utilizare cu ace cu vârf sferic, iar firele de ață mai fine ar trebui folosite pentru acele mai fine.

Ace pentru materiale elastice

Acele pentru materiale elastice (stretch) sunt asemănătoare cu acele cu bilă, dar au un vârf puțin mai rotunjit. Se folosesc frecvent pentru îmbrăcăminte sport, costume de baie și tricotaje foarte elastice, cu mult lycra, jersey sau spandex.

Trebuie folosite fire de poliester sau în combinație de bumbac și poliester. Țesăturile elastice sunt renumite pentru că sunt mai dificil de lucrat, iar alegerea acului potrivit este crucială pentru obținerea unui rezultat final bun.

Ace cu vârf foarte ascuțit

Dacă lucrezi în confecții cu mai multe straturi de bumbac și vatelină (quilting) sau lucrezi cu țesături dense și groase, cum ar fi microfibrele, ar trebui să utilizezi un ac ascuțit. Aceste ace sunt special concepute pentru a lucra cu mai multe straturi de material datorită unei tije mai puternice care previne îndoirea sau ruperea și a unui vârf ascuțit care îi permite pătrunderea ușoară și rapidă prin material. 

Din această categorie fac parte din acele de matlasat (quilting), special concepute pentru a fi utilizate cu mai multe straturi de material, cu toate acestea, sunt mult mai scurte în lungime decât acul ascuțit pentru a permite mașinii de cusut să realizeze cusături rapide și uniforme. 

Ace de cusut denim

Acele de cusut denim sau jeans sunt mult mai groase și ascuțite, cu un ochi mai mare pentru a permite firul de cusătură să treacă cu ușurință. Acele de cusut denim sunt ideale și pentru alte țesături dense, cum ar fi twill, pânză și in gros. De asemenea, se folosesc în confecții pentru salopetele groase de lucru. 

În timp ce acele de cusut pentru materiale stretch au un vârf sferic și sunt concepute pentru a nu perfora țesătura, acele pentru blugi au un vârf foarte ascuțit și o tijă mai puternică pentru a străpunge materialul cu ușurință și în același timp pentru a preveni îndoirea sau ruperea acului. 

Ace pentru piele

Acele de cusut piele sunt adesea cunoscute ca ace cu vârf de daltă datorită unui vârf care arată și acționează ca o daltă atunci când sunt utilizate. Aceste ace ar trebui folosite pentru a coase piele naturală, piele de căprioară și materiale dificil de cusut, dar nu ar trebui folosite cu imitație de piele sau piele sintetică, deoarece caracteristicile acestor țesături sunt destul de diferite de cele naturale și ar putea crea găuri inestetice.

Ace pentru ață metalică

Acele de cusut ață metalică au un ochi foarte mare, ceea ce înseamnă că aceste fire fanteziste trec mai liber și nu se vor sfărâma sau despica ca urmare a mișcării rapide a acului de cusut. 

Ace de broderie

Acele de brodat sunt proiectate cu un ochi mai larg pentru a permite firelor de brodat, cum ar fi raionul, poliesterul sau bumbacul, să treacă liber, ușor și foarte rapid atunci când brodezi. Acele de broderie pot fi împărțite în două grupe: cele cu un vârf ascuțit și cele cu vârf bont. Atunci când brodezi materiale groase, cum ar fi satinul, este recomandată utilizarea acelor ascuțite. 

Ace pentru mașina de cusut: Ce dimensiuni alegi?

Următoarea caracteristică importantă este dimensiunea acului. Primul lucru pe care trebuie să-l reții este că, cu cât materialul este mai greu, cu atât dimensiunea acului de care ai nevoie trebuie să fie mai mare. De asemenea, ține minte că acul 75/11 este deja instalat când cumperi o mașină de cusut casnică, pe care îl primești la fiecare achiziție de pe cusutsibrodat.ro.

Dar, de ce sunt două numere diferite pe pachetele de ace? Prima este dimensiunea europeană, iar a doua este dimensiunea americană. 90/14 este considerat un ac de greutate medie, așa că poți începe cu el pentru proiecte de croitorie din materiale precum bumbacul. 

Dacă însă coși cu ceva mai ușor, cum ar fi voalul, vei dori un ac mai mic, cum ar fi un 80/12 sau 75/11. De asemenea, dacă urmează să coși materiale groase și dense, cum ar fi denimul, este recomandat să folosești un ac mai mare, cum ar fi 100/16 sau 110/18.

  • (P) Ace pentru mașina de cusut? Cum le alegi corect în funcție de țesătură

related posts

Modifică setările cookies