(P) Avantajele și dezavantajele unei centrale termice pe combustibil solid


Există o serie destul de lungă de întrebări pe care ni le putem adresa în momentul în care suntem puși în fața alegerii unui sistem de încălzire. 

Tag-uri:

Cum alegerea va cântări destul de greu, mai ales în lunile geroase de iarnă, cercetarea și ajutorul unui specialist vor fi mai mult decât binevenite. Vom lua în calcul aspecte precum combustibil, cheltuieli, instalare și chiar spațiul disponibil. 

Unele dintre sistemele de încălzire care par să răspundă la majoritatea nevoilor celor care vor să-și încălzească locuința și în același timp să aibă un cost corect, sunt centralele termice pe combustibil solid. Află din cele ce urmează de ce merită să investești în astfel de sisteme de încălzire, dar și ce neajunsuri pot aduce cu sine. La finalul zilei, alegerea depinde de diverși factori, în funcție de contextul tău. 

Ce este o centrală termică pe combustibil solid

Pentru acest tip de sistem de încălzire vei avea nevoie de o cameră tehnică, deci instalarea ei într-un apartament de bloc este puțin probabilă. În plus, va fi absolut necesar un spațiu de depozitare și pentru combustibilul folosit de aceasta. Apropo de combustibil, vei folosi lemn, cărbune, brichete, peleți, tocătură lemnoasă, resturi menajere și alte deșeuri, în funcție de model.

Acest tip de centrală este de obicei extrem de eficientă și beneficiază de o durată de viață relativ măricică: cel puțin 20 de ani. Prețul ei va fi diferit în funcție de dotări și capacitate, dar de obicei centralele de acest tip fac parte din categoria sistemelor mai scumpe, spre deosebire de cele electrice, de exemplu. 

Tipuri de centrale termice pe combustibil solid

În funcție de modalitatea în care se produce arderea combustibilului, există două tipuri de centrale termice pe combustibil solid. În cazul celor convenționale, camera de ardere este de obicei amplasată în partea de jos a echipamentului, combustibilul arde în mod natural iar căldura se degajă ascendent, existând astfel și pierderi, determinând astfel o eficiență energetică mai mică. 

Dacă discutăm despre centrale termice pe combustibil solid cu gazeificare, de obicei camera de ardere este poziționată în partea superioară a cazanului, unde se adaugă aer în tiraj forțat. Astfel se amplifică combustia, căldura se degajă, iar combustibilul arde încet și complet, obținând o eficiență energetică crescută. 

Avantajele și dezavantajele centralelor pe combustibil solid 

Printre cele mai importante avantaje ale centralelor termice pe combustibil solid se numără în primul rând costul redus al combustibilului. Astfel, chiar dacă investiția inițială poate părea destul de ridicată, în timp aceasta se va amortiza. Existența modelelor cu gazeificare asigură un randament mai mult decât satisfăcător, la fel și opțiunile de autoîncărcare, cele care vor asigura și un efort redus. 

Există și câteva dezavantaje destul de relevante. Încărcarea cu combustibil se va face relativ des, fapt care va presupune câteva deplasări în camera auxiliară pentru a încărca centrala. Așa cum am spus și mai sus, se poate opta pentru varianta de autoîncărcare, dar în acest caz sunt necesari peleții, ceva mai costisitori decât  combustibilul solid uzual. 

În plus, este necesară introducere anumitor element de siguranță în cazul în care curentul electric este întrerupt. Astfel va fi nevoie de acumulatoare de căldură, vase de expansiune și o asigurare a circulației naturale la cel puțin două corpuri de încălzire pentru a evita accidentele.  

Dacă locuiești în zone rurale sau rezidențiale și nu ai acces la rețeaua de gaz, aceasta poate fi varianta optimă pentru tine și familia ta! 

related posts

Modifică setările cookies