(P) Cum puteți obține mai multa eficiență energetică acasă?


Eficienta energetică înseamnă să utilizăm mai puțină energie electrică pentru a face aceleași lucruri. Urmându-ne rutina de zi cu zi, putem plăti facturi la energie mai accesibile, cu doar câteva modificări. Fie că este vorba de aprinderea luminilor din casă, de folosirea mașinii de spălat sau de alimentarea dispozitivelor și a gadgeturilor, putem face mai multe schimbări minore pentru a economisi energie. 


Iată câteva exemple de schimbări pe care le putem adopta cu toții pentru a eficientiza modul în care gestionăm sursele de energie electrica acasă.

Optați pentru becuri LED

Becurile LED reprezintă principalele dispozitive eficiente din punct de vedere energetic pe care le putem adopta cu toții. De exemplu, becurile vechi, anume cele tradiționale cu incandescență, erau deosebit de consumatoare. Un bec tradițional cu incandescența de 60 W își pierdea cea mai mare parte a energiei sub formă de căldură, în loc să producă lumină. Mai precis, 90% din energie era transformată în căldură, în loc de lumină.

În schimb, becurile LED moderne folosesc mult mai puțină energie pentru a produce aceeași cantitate de lumină. În cazul becurilor LED, 90% din energie este folosită pentru a produce lumină.

Încercați să faceți trecerea la becuri cu LED în toată casa, folosiți felinare solare în balcoane și în gradină și nu uitați să stingeți lumina atunci când plecați de acasă sau ieșiți din cameră. Becurile LED și stingerea luminilor când nu mai avem nevoie de ele reprezintă modalități simple prin care putem beneficia de mai multă eficiență energetică. 

Investiți în echipamente electrocasnice eficiente energetic

Cei mai mulți dintre noi acordăm o atenție sporită creșterii costurilor utilităților și ne dorim să reducem consumul de combustibili fosili. La rândul lor, producătorii de aparate electrocasnice au început să își reproiecteze echipamentele astfel încât acestea să fie mai stilate, dar și să utilizeze mai puțină energie, fără să compromită performanța lor.

Dacă doriți să investiți în echipamente de uz casnic ecologice, care să economisească energia, verificați eticheta EnergyGuide și optați pentru acele echipamente prevăzute cu eticheta EnergyStar, care confirmă că un aparat îndeplinește standardele EPA.

Eticheta EnergyGuide este foarte utilă, deoarece oferă o multitudine de informații, inclusiv costurile de funcționare anuale estimate ale aparatului, împreună cu consumul electric anual estimat în kilowați/oră. Dacă un aparat electrocasnic nu este prevăzut cu eticheta EnergyGuide, căutați aceste informații în manualul de utilizare sau în fișa produsului. Tot pentru a avea siguranța că ați ales electrocasnice eficiente din punct de vedere energetic, optați pentru acele modele prevăzute cu programe ECO.

De exemplu, mașinile de spălat vase pot fi prevăzute cu un program ECO care utilizează mai puțină energie decât un program obișnuit. În mod similar, o mașină de spălat rufe poate avea un program ecologic, spălând rufele la fel de eficient, însă la o temperatură mai scăzută. Chiar dacă frigiderul nu are un program ECO, tot vă poate ajuta să economisiți energie, dacă veți alege un model care vă atrage atenția printr-un semnal zgomotos atunci când țineți ușa deschisă prea mult timp. 

Schimbați furnizorul de energie electrică

O altă opțiune pe care o puteți lua în considerare presupune să încheiați un contract de energie electrică cu un alt furnizor care vă poate susține decizia de a beneficia de mai multă eficiență energetică acasă. Dacă vă îngrijorează facturile la energie, întâmpinați dificultăți financiare în a vă plati facturile sau doriți să aflați mai multe informații despre cum puteți beneficia de sprijin financiar pentru a achita facturile la energie, de multe ori un alt furnizor de energie electrică vă poate ajuta cu planuri avantajoase de achitare a facturilor sau cu informații despre obținerea ajutorului financiar oferit de guvern. 

În cele din urmă, înainte de venirea sezonului rece, asigurați-vă că aerisiți caloriferele. Aceasta este o modalitate simplă și rapidă, care vă asigură că obțineți cea mai mare cantitate de căldură pe care acestea o pot oferi. Dacă utilizați un boiler, asigurați-vă, de asemenea, că este la presiunea potrivită. Presiunea ideală variază de la boiler la boiler, așa că verificați manualul de utilizare al boilerului pentru a obține informațiile corecte.

related posts

Modifică setările cookies