În acele vremuri, în cataloagele de stele babiloniene anterioare, zodiacul se baza pe stele. Încă din acele vremuri au apărut denumiri precum "Gemini" (gemeni) sau AL.LUL. Racii (Rac), care au dăinuit până în zilele noastre.
Apoi, în secolul al V-lea înainte de Hristos, astronomii babilonieni au împărțit ecliptica în 12 semne egale, la 30 de zile fiecare. Pe atunci, zodiacul era realizat în raport cu stelele, iar începutul Racului era plasat la "steaua din spate", în timp ce începutul Vărsătorului la "Steaua din spate a peștilor de capră", astfel că ordinea era diferită față de cea din zilele noastre.
Chiar dacă oamenii în acel moment erau interesați de zodiac, el nu avea însă impactul de acum. Dacă pe vremuri zodiacul era ceva ce aparținea oamenilor de știință, în zilele noastre a devenit atât de popular încât a dat inclusiv numele unui personaj dintr-un film celebru Zodiac, unei trupe de muzică de rock și s-au făcut inclusiv jocuri ca la aparate.
Chiar și așa, cu ajutorul babilonienilor zodiacul s-a răspândit în întreaga lume. Spre exemplu, în astronomia greacă istoria zodiacului a început în secolul al IV-lea înainte de Hristos. Un rol important l-a avut Euxodus of Cnidus, care a interpretat cataloagele stelelor babiloniene. Totodată, un rol major l-a avut și astrologul și astronomul Ptolomeu.
Apoi, potrivit matematicianului Montucla, zodiacul hindus (indian) a fost adaptat din cel grecesc.
Ulterior, în epoca Abbasid, cărțile grecești au fost traduse în arabă, iar astronomii islamici și-au făcut propriile observații, modificând ușor cercetările lui Ptolmeu. Totuși, traducerile nu au fost tocmai precise, iar istoricii au arătat ulterior că au fost unele greșeli de interpretare. În orice caz, în civilizația islamică astrologia a jucat un rol important, oamenii acelor vremuri fiind de părere că semnele zodiacului și ale planetelor controlează nu doar destinul oamenilor, ci și al națiunilor. Totodată, ei mai credeau că zodiacul avea capacitatea de a determina caracteristicile fizice precum și inteligența și trăsăturile personale.
Zodiacul chinezesc, unul dintre cele mai populare și în zilele noastre
Chinezii au fost și ei interesați de acest domeniu. Așadar, chiar și în zilele noastre zodiacul chinezesc este foarte popular. El se întinde însă pe un ciclu simplu de 12 ani, care face parte dintr-un ciclu mai lung, de 60 de ani.
Calendarul chinezesc nu numără anii într-o secvență infinită, ci într-un ciclu de 60 de ani. Iar zodiile sunt atribuite în funcție de anul nașterii. Practic, fiecare an are atribuită o tulpină cerească (Jia, Yi, Bing, Ding, Wu, Ji, Geng, Xin, Ren și Gui) și o ramură terestră care conține numele 12 animale din ciclul zodiacal (șobolan, bou, tigru, iepure, dragon, șarpe, cal, oaie, maimuță, cocoș, câine și porc).
În acest moment suntem în Anul șobolanului, care se va încheia pe 11 februarie 2021. Conform specialiștilor, Anul Șobolanului ar trebui să fie prosper, puternic și norocos pentru aproape toate semnele zodiacale.
Care e diferența dintre zodiac și horoscop?
O întrebare foarte des întâlnită este legată de diferența dintre zodiac și horoscop, având în vedere că sunt și oameni care fac greșeala să pună un semn egal între ele.
Zodiacele reprezintă însă constelațiile care vin în calea Soarelui peste sfera cerească în cursul unui an. Astfel, în funcție de data nașterii, fiecare om primește un semn zodiacal (zodie). Iar fiecare zodie are particularitățile sale, care rămân aceleași pentru totdeauna. Pe de altă parte, horoscopul reprezintă interpretarea unei astrograme și e valabil doar pentru o perioadă de timp determinată. Astrograma este amprenta cerului în clipa în care a fost realizată. Asta în timp ce zodiacul se referă la date generale pentru toți nativii zodiei.