Alis Rowe, autor și antreprenor al unor volume pe tema sindromului Asperger, ne transmite că fiecare dintre noi ar trebui să ținem cont de ceea ce gândește persoana pe care o avem în față noastră, deoarece ceea ce gândim noi se pare să nu coincidă mereu cu ceea ce gândește interlocutorul.
Este important de știut că fiecare persoană în parte are o experiență unică de viață și că aceste percepții diferite ne ajută de fapt să comunicăm mult mai bine între noi, deoarece facem schimb de informații.
Potrivit Organizației Mondiale ale Sănătății, 1 din 160 de copii în lumea asta se naște cu acest sindrom
Rowe are câteva sfaturi importante pe care oamenii ar trebui să le cunoască atunci când interacționează cu persoane care suferă de autism
Perpectia sunetelor este foarte dificilă pentru ei
Persoanele care suferă de autism se concentrează destul de greu asupra unei conversații deoarece aceștia percept sunetele în mod diferit față de noi. Asta nu înseamnă că aud diferit, ci pur și simplu atunci când aud mașinile din trafic sau alte persoane vorbind atenția lor rămâne foarte greu captată unei conversații.
Așa că să nu ne simțim niciodată deranjați dacă uneori comunicăm cu o persoană autistă și atenția sa este îndreptată către altceva, probabil face eforturi foarte mari să te asculte însă nu reușește.
Realitatea nu este aceea pe care o percepem și noi
Persoanele care suferă de această boală nu percept tonul vocei și de asemenea nu pot înțelege expresia facială pe care are o persoană atunci când comunica cu ei. Din acest fapt, este foarte dificil să în înțeleagă uneori mesajul pe care cineva încearcă să-l transmită într-o conversație
Au o formă diferită de a se exprima
Atunci când suferi de această boală este foarte greu să te exprimi așa cum vrei tu. Limbajul corpului nu este același ca al unui om normal și de asemenea vocea adesea este una monotonă. Uneori, atunci când comunicăm cu o persoană neurotipica putem înțelege greșit mesajul pe care dorește să ni-l transmită.
Un univers de emoții
Persoanele autiste pot transmite emoțiile pe care le au într-un mod diferit față de noi, restul. De exemplu, Rowe ne spune că atunci o persoană care este bolnavă își ia examenele și merge la universitate în mod normal ar trebui să se bucure de faptul că a reușit să încheie cu brio un capitol din viața sa. În astfel de cazuri, o persoană cu autism ar putea simți tristețe în loc de bucurie pentru că-și iese din zona de confort și posibil poate pleca într-un alt oraș la studii.
Repetiția
Medicină ne-a arătat că sunt numeroase motive pentru care cei care suferă de această boală au tendința de a repeta un cuvânt sau o frază de mai multe ori atunci când se exprimă într-o conversație.
Cercetătorii spun că această este o tactică a persoanelor autiste pentru a câștiga timp de gândire si pentru a formula următoarea idee.