Cantareata a fost diagnosticata cu cancer mamar la 44 de ani, dar pentru ca boala i-a fost descoperita in faza incipienta, nu a avut nevoie de chimioterapie. Dupa operatie, Sheryl Crow a urmat sapte saptamani de radioterapie, iar apoi a continuat cu acupunctura si ceaiuri. Odata ce a invins cancerul la san, cantareata s-a refugiat in munca si-a reluat concertele si turneele.
In lume, la fiecare 3 minute o femeie afla ca are cancer la san. Aparitia unui nodul nu este intotdeauna un semn de cancer, dar este un semn care nu trebuie ignorat. Leziunile benigne sunt foarte comune si este normal ca sanul sa se modifice pe parcursul vietii.
Sheryl Cole nu este singura vedeta care a invins cancerul la san. Iata ce alte celebritati au mai trecut prin aceasta tragedie:
Kylie Minogue
Cantareata australiana a primit vestea bomba in 2005, in timp ce turneul “Showgirl: The Greatest Hits” se afla in plina desfasurare. La intoarcerea la Melbourne, dupa sustinerea concertelor din Europa, Kylie a aflat ca are cancer la san, asa ca nu a mai putut continua turneul. In plus, s-a retras si din destivalul Glastonbury. Kylie Minogue a intrat in operatie pe 21 mai 2005, iar la scurt timp dupa aceea a inceput tratamentul de chimioterapie. La nici doua luni de la operatie, cantareata a iesit pentru prima data in public, cu ocazia unei vizite la un spital in care erau internati mai multi copii bolnavi de cancer. Desi se lupta cu o boala crunta, Kylie nu a renuntat la munca. In decembrie 2005 a lansat single-ul “Over the Rainbow”, iar in 2006 a publicat cartea pentru copii “The Showgirl Princess”, pe care a scris-o in perioada de convalescenta. Kylie a reusit sa invinga pana la urma cancerul la san, pe care l-a comparat apoi cu o bomba nucleara.
Cynthia Nixon
Actrita din “Sex and the City” a fost diagnosticata cu cancer la san in octombrie 2006, in urma unei mamografii de rutina. Initial, a hotarat sa nu faca public acest aspect neplacut al vietii ei, dar in aprilie 2008 a anuntat intr-un interviu pentru “Good Morning America” faptul ca se lupta cu o aceasta boala. Incepand de atunci, Chyntia s-a implicat activ in multe campanii impotriva cancerului la san. Actrita a reusit sa se recupereze complet dupa ce s-a supus unei interventii chirurgicale de indepartare a tumorii si a facut radioterapie.
Anastacia
Cantareata a primit vestea proasta in 2003, cand in urma durerilor de spate, a hotarat sa apeleze la o mamoreductie. Tumoarea canceroasa i-a fost depistata atunci in sanul stang si imediat dupa au urmat operatia, radioterapia si reconstructia sanului. Un an mai tarziu, Anastacia a revenit pe piata muzicala cu un nou single, “Left Outside Alone”, care a avut succes la nivel mondial.
Christina Appelgate
Socul pe care l-a avut Christina in momentul in care a fost diagnosticata cu cancer la san a fost atat de mare, incat actrita a horatat sa-si extirpeze ambii sani. Celulele maligne au fost depistate doar intr-un san, dar pentru ca femeile din familia ei, inclusiv mama, s-au confruntat cu aceasta boala, Christina a decis sa inlature complet riscul de a recidiva. Imediat dupa operatie, actrita a inceput procesul de reconstructie mamara.
Cum poate fi prevenit cancerul la san?
Ca in orice boala, dar in mod deosebit in cancer, cu cat diagnosticul este pus mai timpuriu, cu atat sansele de vindecare sunt mai mai, tratamentul este mai putin invaziv, iar efectele secundare mai putin suparatoare.
• Autoexaminare se face lunar, dupa 7+14 zile de la prima zi a menstruatiei. Incepand cu varsta de 20 de ani se recomanda lunar efectuarea unei autoexaminari
• Ecografia este potrivita femeilor cu varsta de sub 35 de ani, pentru ca tesutul glandular mamar este prea dens pentru a se putea obtine rezultate concludente despre sanatatea sanilor prin alte investigatii
• Mamografie se face doar la recomandarea medicului sau preventiv, in special dupa varsta de 40 de ani.
• Printr-o alimentatie sanatoasa, bazata pe un consum zilnic de fructe si legume si un aport redus de grasimi alimentare
• Prin evitarea obiectelor vestimentare care mentin sanul intr-o pozitie anormala, precum sutiene cu bureti, sarme sau silicon
• Printr-un program regulat de activitati fizice pentru mentinerea greutatii corporale sub control
• Prin evitarea expunerii la solare intre orele 11:00-16:00 si utilizarea unei creme cu factor de protectie mai mare de 15, cu 20-30 de minute inainte de expunere si reaplicare la intervale de 2-3 ore.
• Prin renuntarea la fumat si alcool (sau maxim 250 ml vin/zi)
Autoexaminarea
70% dintre cazurile de cancer mamar sunt descoperite prin autoexaminare.
Cum se face o autoexaminare?
Aseaza-te confortabil pe spate. Pune o perna sau un prosop sub umarul drept, tine mana dreapta pe langa corp si cu mana stanga palpeaza cu atentie fiecare san in zona din jurul sau. Apoi, ia mana de pe langa corp si pune-o sub cap, iar cu cealalta palpeaza-te sa vezi daca sunt umflaturi in zona axilei. Repeta operatiunea si pentru axila opusa.
Efectueaza incepand de la axila pana la stern si de la mamelon pana la baza sanului miscari ciclice repetate examinand intreaga suprafata a sanului.