Vezi mai jos cum se curăță corect fiecare tip de termometru
Termometrul digital este cel mai des folosit, cel mai ușor de utilizat, este rezistent și de încredere. Acesta se poate folosi pentru orice vârstă și destul de practic. Pentru a-l curăța trebuie să speli mereu vârful cu apă și săpun timp de 20 de secunde. Tot pentru a-l igieniza cum trebuie poți folosi și o substanță dezinfectantă pe bază de alcool, cu cel puțin 60% alcool.
Termometrul cu infraroșu este foarte utilizat în ultimul timp pentru că permite măsurarea temperaturii fără contact fizic. Pentru el este suficient să îl ștergi cu un material cu dezinfectant pe el.
Termometrul de ureche se folosește de obicei la copiii cu vârsta sub 3 ani. Se curăță cu un material moale cu substanțe dezinfectante.
Termometrul anal este cel mai folosit în cazul bebelușilor. Medicii îl consideră ideal pentru bebeluși sau copii cu vârsta până în 5 ani. Acesta trebuie folosit atât înainte cât și după utilizare. El nu trebuie scufundat în apă, ci curățat cu grijă cu un material înmuiat în soluție dezinfectantă.
Cum se măsoară corect temperatura în funcție de zona corpului
Temperatura rectală este recomandată pentru copiii de 0-1 ani. Are o precizie foarte mare. Pentru că nu este o metodă prea blândă, vârful termometrului trebuie să fie uns cu o cremă lubrifiantă.
Temperatura auriculară este recomandată pentru copiii cu vârsta peste 6 luni. Este ușor de folosit dacă copilul acceptă termometrul în ureche, dezavantajul cel mai mare fiind că dacă nu este poziționat cum trebuie termometrul, măsurarea nu se face corect.
Citește și: Cum se citește corect tensiometrul pe care îl ai acasă. Valorile care îți pot salva viața
Temperatura sublinguală este recomandată pentru copiii cu vârsta peste 4 ani. Este important de menționat că micuțul nu trebuie să consume nimic cu 5 minute înainte de procedură. Este o metodă ușor de folosit și rapidă, dar nu atât de precisă din cauza faptului că micuții trebuie să stea 40 de secunde cu limba nemișcată.
Temperatura frunții este recomandată copiilor mai mari de 3 luni, este o metodă neinvazivă, dar nu este un tip de măsurare foarte precisă.
Temperatura subrațului este o metodă recomandată pentru copiii de toate vârstele. Medicii nu prea o recomandă din cauza acurateții măsurării.