Prin încredințarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Patriarhia României și-a exprimat atitudinea favorabilă în privința propunerii Janinei Nectara înaintate Băncii Naționale a României de a emite prima bancnotă națională cu chip feminin.
“Patriarhia Română susține, de principiu, campania FEMEI PE BANCNOTE, însă consideră că personalitățile deja reprezentate pe bancnote nu pot fi înlocuite, întrucât acestea reprezintă adevărate simboluri naționale. Anumite personalități feminine din țară noastră ar putea fi reprezentate pe viitoare bancnote, de altă valoare decât cele existente, sau bancnote aniversare, în cazul în care Banca Națională a României va aprobă astfel de emisiuni numismatice”, este răspunsul oficial al Patriarhiei Române dat scrisorii trimise de membrul campaniei Femei Pe Bancnote, Magdalena Albu.
"Declarația de susținere a campaniei ne onorează în mod deosebit. În față lui Dumnezeu, suntem egali cu toții. În consecință, și meritele noastre ar trebui recunoscute și recompensate în mod egal, imparțial. Indiferent că suntem bărbați sau femei. Mă bucur mult că Patriarhia Română accentuează acest aspect și adera la același principiu pe care l-am enunțat public de nenumărate ori: nicio personalitate masculină nu trebuie să plece de pe bancnote - se pot emite noi bancnote sau, după modelul dolarilor australieni, se pot folosi cu succes celelalte fete ale bancnotelor, actualmente insuficient exploatate”, afirmă Janina Nectara, inițiatoarea campaniei.
Campania FEMEI PE BANCNOTE a fost demarată în 2018, fiind susținută de cele mai importante universități din țară, teatre, muzee și institute ale Academiei Române, dar și de foarte mulți artiști și persoane publice.
În urmă insistențelor campaniei, BNR a lansat de Centenar o bancnotă în ediție limitată, în care a ilustrat nu o femeie, ci un cuplu - Regina Maria și Regele Ferdinand. Janina Nectara consideră că femeile din România (jumătate din populația țării), merită să fie reprezentate de o personalitate feminină excepțională măcar pe o bancnotă din cele șapte deja existente. O bancnotă de largă circulație, nu una comemorativă, ce apare o dată la 100 de ani.
“Dacă ne rezumăm doar la bancnote și monede aniversare, în ediții limitate, de colecție, înseamnă că ne amintim de femeile care au contribuit la clădirea fizică și culturală a aceastei țări doar o dată la 100 de ani. Nu putem celebra femeile care au dezvoltat România o sigură dată la 100 de ani. Este nevoie de o bancnotă națională, că toate celelalte deja existente.
Așa cum bine observă Cancelaria Sfântului Sinod, pe bancnotele românești există doar simboluri naționale masculine, deși multe personalități femine ar merită onoarea de a fi ilustrate pe banii naționali, constituind, astfel, un exemplu pentru fetele din tânăra generație.
Biserica, prin încredințarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a Cancelariei Sfântului Sinod și a Episcopului Vicar Patriarhal, Varlaam Ploiesteanul aprobă această idee firească. Numeroase instituții educaționale și foruri culturale sunt, de asemenea, de acord. Să fie, oare, BNR singură instituție care nu va aprobă o bancnotă de circulație națională cu o femeie", se întreabă Janina Nectara.