Organizația își va intensifica în perioada următoare eforturile de sprijinire și protecție a beneficiarilor sociali, concentrându-se pe următoarele componente-cheie: accesul la servicii medicale, garantarea accesului la educație pentru copiii vulnerabili şi oferirea de suport material de urgenţă, mai ales în contextul unei crize umanitare, în care accesul la servicii publice este limitat sau îngreunat.
Totodată, Salvați Copiii România anunță deschiderea unui fond de urgență pentru sprijirea imediată a sistemului medical. Astfel, a fost deschis contul special RO43RNCB0071011434790083, unde vor fi centralizate contribuțiile companiilor și ale tuturor celor care pot să sprijine întărirea sistemului medical românesc.
“Responsabilitatea majoră revine, în această perioadă, sistemului medical, iar efectele subfinanțării cronice din ultimele decenii pot deveni, în contextul pandemiei, dramatice. Este crucială întărirea capacității spitalelor de a interveni și gestiona cazurile de contaminare, iar medicii, aflați în prima linie, au nevoie de materiale sanitare și de protecție”, a declarat Președintele Organizației Salvați Copiii România, doctorul Mihai Gafencu.
În același timp, Salvați Copiii România pune la dispoziția beneficiarilor linii directe de consiliere și sprijin, precum și resurse educaționale care să îi ajute pe copii să rămână conectați la procesul educațional.
• 1.600 de copii și 1.250 de părinți sau persoane în grija cărora sunt copiii vor beneficia de servicii de suport: sprijin educaţional, psihologic sau social online sau telefonic (apeluri telefonice, diverse aplicaţii - call video sau audio), suport material de urgenţă.
• 3.500 de copii şi 140 de cadre didactice vor beneficia de resurse online pe teme de educație pentru sănătate.
• Cele 3.300 de cadre didactice colaboratoare ale programului Ora de Net vor primi suport în folosirea resurselor digitale pentru a facilita procesul educaţional. Elevii vor fi încurajați să apeleze la consiliere dacă întâmpină dificultăți sau probleme online și vor beneficia de informații cu privire la cum se pot feri de știrile false.
Membrii echipelor locale Salvaţi Copiii vor ține legătura telefonic cu autoritățile locale pentru o bună organizare comunitară şi vor veni în sprijinul beneficiarilor atunci când sunt situaţii urgente, cu respectarea cerințelor și recomandărilor autorităților locale privind prevenirea răspândirii COVID-19.
Președintele Executiv al Organizației Salvați Copiii România, Gabriela Alexandrescu, a explicat că protecția categoriilor sociale vulnerabile este o prioritate, pentru că tocmai acestea se află în risc sporit, atunci când sistemul social este afectat de o criză umanitară în derulare: ”Înainte de a fi afectată de pandemia cauzată de coronavirus, România avea probleme sociale structurale. Categoriile vulnerabile, cum sunt copiii cu acces îngreunat la servicii medicale și educaționale, sunt acum în risc crescut, expuse o dată în plus izolării. Salvați Copiii România își va concentra în perioada următoare activitățile pe luarea unor măsuri sporite de protejare și sprijinire a acestor copii. De asemenea, vom continua să fim în dialog permanent cu medicii și să intervenim activ în maternități și secțiile de terapie intensivă, acolo unde este necesar”.
Măsuri luate pentru beneficiarii Salvați Copiii
Programul naţional pentru sănătatea mamei şi copilului
• Echipele locale din 14 judeţe vor consilia telefonic gravidele şi mamele copiilor mici, vor oferi informaţii referitoare la îngrijirea copiilor şi prevenirea îmbolnăvirilor. Pentru situaţiile grave, vom acorda suport material constând în alimente, produse igienice şi medicamente.
• Echipele locale vor ţine legătura telefonic cu autorităţile locale pentru o bună organizare comunitară în contextul actual şi vor juca rolul de intermediar între beneficiari şi instituţii, pentru a facilita intervenţia autorităţilor în caz de urgenţă.
Programul de incluziune educațională și de combatere a abandonului școlar
• Echipele locale din 14 judeţe vor monitoriza telefonic permanent situaţia copiilor/familiilor care sunt în atenţia organizației.
• Va fi acordat sprijin material prin tichete sociale pentru aproximativ 550 de copii care frecventau zilnic programul Şcoală dupa Şcoală şi beneficiau de masă zilnică anterior acestei perioade.
• Va fi oferit sprijin educațional copiilor prin intermediul telefonului mobil, serviciului WhatsApp – call video sau audio.
• Va fi oferită telefonic consiliere socială/emoțională copiilor/părinților/aparținătorilor pentru a depăși această situație.
Protecţia copiilor cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate
• Vor fi continuate intervenţiile de consiliere psihologică şi socială a copiilor şi părinţilor din ţară/aparţinătorilor prin WhatsApp – Video Call. Dincolo de problemele generale tratate în cadrul şedinţelor de consiliere, vor fi abordate aspecte legate de modul de gestionare a anxietății, având în vedere şi specificul acestui grup ţintă – unii copii au părinţii în zone „roşii” în ceea ce priveşte COVID-19.
• Echipele locale din 14 judeţe vor monitoriza permanent (telefonic) situaţia copiilor/familiilor care sunt în atenţia Salvaţi Copiii.
• Va fi acordat sprijin material prin tichete sociale pentru aproximativ 260 de copii care frecventau zilnic programul de suport educaţional şi beneficiau de masă zilnică anterior acestei perioade.
Centrele de consiliere psihologică
• Serviciile de consiliere vor fi acordate online și telefonic, cu atenție sporită acordată cazurilor cu istoric de viaţă încărcat și dificil de gestionat.
Protecţia copiilor refugiaţi
• Au fost distribuite pachete cu materiale educative şi recreative copiilor din centre (caiete, cărţi de colorat, creioane, carioci, jocuri etc.).
• Au fost distribuite produse igienico-sanitare (spirt, săpun, gel de duş, soluţii dezinfectante etc.)
Ora de Net
• Vom continua să oferim consiliere copiilor și tinerilor prin intermediul emailului, Facebook și prin alte metode de comunicare online (ex. Skype). Totodată, vom oferi suport cadrelor didactice care nu sunt familiarizate cu folosirea resurselor online.
• Linia de raportare esc_ABUZ rămâne funcțională.
foto: PR Salvați Copiii România; Getty Images
Vezi și: Ce înseamnă contactul apropiat al unei persoane infectate cu Covid-19. Cum ne putem feri de coronavirus