Prin această campanie, SOS Satele Copiilor România va ajuta, alături de oameni de bine, peste 550 de copii să rămână acasă, în familia biologică și să aibă șansa unei vieți mai bune și a unei educații potrivite. Printr-un SMS cu textul “MAMA” la 8864, oricine se poate implica cu o donație de doar 4 euro lunar.
În comunitățile vulnerabile, acolo unde riscul separării este cel mai pregnant, abordarea SOS Satele Copiilor este una integrată și adaptată nevoii fiecărei familii în parte. Ajutorul vizează rezolvarea problemelor familiei, cu accent pe copil și pe creșterea lui într-un mediu sigur. SOS Satele Copiilor oferă servicii sociale sau educaționale, consiliere vocațională, mediere și consiliere pentru integrarea pe piața muncii, suport pentru accesarea serviciilor medicale, sprijin pentru îmbunătățirea condițiilor de locuit. La ieșirea din programul SOS, familia este în măsură să ofere copilului îngrijirea de care are nevoie, iar riscul separării este redus substanțial sau nu mai există deloc.
“Când intri într-o casă cu o singură cameră locuită, cu acoperișul care stă să cadă, în care cresc 4-5 copii și împart un singur pat, imaginea pe care o vezi te răscolește. Apoi vezi că e curățenie, că părinții îi îngrijesc cum pot, iar copiii vin la mama în brațe. De cele mai multe ori, părinții au avut, la rândul lor, o viață plină de griji, fără acces la educație. Acolo știi că este nevoie de tine. De aici, începe un drum lung, la finalul căruia acei copii rămân acasă, iar condițiile de trai sunt mult mai bune. Experiența ne spune că un copil este fericit în familia lui, iar lipsurile pălesc în fața iubirii și a sentimentului de acasă. În 20 de ani, spunem cu bucurie că am ajutat peste 3.425 de copii să rămână acasă, acolo unde acest lucru a fost în beneficiul lor. Cu un simplu SMS cu textul “MAMA” la 8864 le puteți fi alături lună de lună, cu o donație de 4 euro. Împreună oferim copiilor și tinerilor greu încercați șansa unui viitor bun", spune Diana Podaru, Director General SOS Satele Copiilor România
La nivel național, nevoia de a preveni separarea familiilor este extrem de mare. În acest moment, 52.783 de copii cresc în sistemul de protecție, deși 90% dintre ei au o familie. Prin programul de prevenire a separării copilului de familie, ne dorim să contribuim la reducerea drastică a numărului de copii ce ajung în sistemul de protecție, prin extinderea serviciilor către un număr mai mare de comunități vulnerabile din țară. Totodată, SOS Satele Copiilor România face eforturi pentru creșterea calității vieții în rândul grupurilor vulnerabile, reducerea abandonului școlar și îmbunătățirea stării de sănătate.
Raportul beneficii-costuri pentru programele de prevenire ale SOS Satele Copiilor România este de 7 la 1. Impactul acestor programe se resimte în special asupra generației următoare (continuarea educației și integrarea lor socio-profesională) și a economiilor generate în sistemul beneficiilor sociale.
În cazul donațiilor prin SMS, suma alocată cauzei este de 4 Euro. Nu se percepe TVA pentru donaţiile de pe abonament. În reţelele Digi Mobil, Orange şi Telekom România Mobile, pentru cartelele preplătite, TVA-ul a fost reţinut la achiziţionarea creditului. Pentru donaţiile de pe cartele preplătite, în reţeaua Vodafone utilizatorii nu plătesc TVA.
Campanie de donații prin sms este realizată cu sprijinul Digi Mobil, Orange România, Telekom Romania Mobile şi Vodafone România.
Despre SOS Satele Copiilor România
SOS Satele Copiilor România este o organizaţie neguvernamentală, membră a Federaţiei SOS Children’s Villages International, ce derulează programe în 136 de ţări ale lumii. SOS Satele Copiilor România este prezentă în România din 1993 și acționează la nivel național în trei județe – București-Ilfov, Sibiu și Bacău. Principalele programe desfășurate sunt Îngrijirea alternativă a copiilor lipsiți de îngrijirea părintească și Programul de întărire a familiei și prevenire a separării copilului de familia biologică.
În prezent, peste 700 de copii și tineri sunt sprijiniți direct de organizația SOS Satele Copiilor, dintre care peste 150 cresc în Satele SOS. Copiii cresc alături de Mame SOS și de fraţii biologici sau sociali și, împreună, devin o familie. O familie în care fiecare membru este ascultat, iubit și respectat, unde fiecare copil capătă încredere în el și în potenţialul său.
În paralel, SOS Satele Copiilor face eforturi susținute pentru a sprijini familiile să rămână unite, iar copiii să nu trăiască trauma separării. În cele trei Centre de consiliere și sprijin pentru copii și părinți, din București, Sibiu și Bacău, se lucrează unu la unu cu familii aflate în situații dificile, cu scopul de a-i ajuta și responsabiliza pe părinți față de creșterea și îngrijirea copiilor.