Noile cifre ale OMS arată că europenii consumă în medie 9,2 litri de alcool pur (echivalentul a 460 de halbe) în fiecare an, comparativ cu o medie internațională de 5,5 litri (275 de halbe) pe persoană.
Din păcate, la acest capitol românii ocupă locul fruntaș, fiind cei mai mari consumatori de alcool din Europa. Bărbății din România beau anual echivalentul a 1.365 de halbe, în timp ce femeile pot duce până la 500 de pahare de vin, scrie Daily Mail.
Românii beau 4,6 unități de alcool pe zi (36,9 g de alcool pur), echivalentul a aproape două halbe și jumătate sau trei pahare de vin.
Britanicii ocupă locul 18 din 51 de națiuni europene în ceea ce privește consumul de alcool. Aceștia consumă în medie 2,9 unități (23,5 g de alcool pur) în fiecare zi, sau 20,3 unități pe săptămână - echivalentul a 10 halbe de bere sau 13 pahare de vin.
Niciun nivel de consum de alcool nu este sigur pentru sănătate, avertizează Organizația Mondială a Sănătății. Cu cât cantitatea de alcool băută e mai mare, cu atât crește și riscul de apariție a cancerului, iar autoritățile recomandă renunțarea la alcool sau măcar reducerea consumului.
La polul opus se află Turcia. Țara predominant musulmană a crescut taxele pe alcool și a limitat disponibilitatea băuturilor. Mulți dintre locuitori se abțin să consume alcool din motive religioase.
Italia, cunoscută pentru dragostea sa pentru mâncare și vin, nu se află pe „podium”. Italienii beau anual echivalentul a 635 de beri sau 233 de pahare de vin. Albania, una dintre primele țări din lume în ceea ce privește cultivarea canabisului, conform Oficiului Națiunilor Unite pentru Droguri și Criminalitate, bea și mai puțin. Albanezii consumă doar 420 de beri sau 127 de pahare de vin pe an.
Dr. Gauden Galea, consilier special pe probleme de sănătate al OMS pentru Europa, a declarat: „Când ne uităm la cel mai recent raport global privind problema alcoolului, una dintre regiunile OMS iese în evidență. Regiunea europeană continuă să dețină recordul de neinvidiat de a avea cele mai ridicate niveluri de consum de alcool”.
Acesta a mai spus că daunele cauzate de alcool pot fi devastatoare pentru sănătate și bunăstarea familieie, incluzând aici violența domestică, accidentele, destrămarea familiei și sănătatea mintală.
„Țările trebuie să facă un efort puternic pentru a pune în aplicare politicile despre care știm că sunt eficiente în reducerea consumului de alcool”, a conchis acesta potrivit sursei menționate mai sus.
Foto: Shutterstock