13 semne că ești o persoană mai inteligentă decât cei din jurul tău. Tu câte dintre ele bifezi?


Cum ne dam seama cat de inteligenta este o persoana? Exista cateva indicii care masoara gradul de inteligenta, fara sa fie nevoie de un test de determinat IQ-ul. 


Revista Business Insider a cautat informatii in zeci de ani de cercetare stiintifica si a descoperit  principalele 13 lucruri care te fac sa fii mai destept decat restul prietenilor tai. 

1. Ai luat lectii de muzica

Un studiu din 2011 a aratat ca dupa o luna in care au mers la lectii de muzica, inteligenta verbala a copiilor cu varsta intre 4 si 6 ani s-a dezvoltat  simtitor. 

Un studiu din 2004 a aratat ca 9 luni de studiu al intrumentelor muzicale sau lectiile de canto dezvolta inteligenta copiilor la fel ca 9 luni de lectiile de teatru.

Un alt studiu din 2013  a aratat ca lectiile de muzica ii ajuta pe copii sa aiba realizari mult mai mari.

2. Esti cel mai mare dintre frati/surori

Fratii mai mari sunt de obicei mai inteligenti, insa acest lucru nu se datoreaza cauzelor genetice.  Un studiu norvegian a folosit date militare pentru a examina data nasterii, starea de sanatate si IQ-ul a 250.000 de persoane cu varsta intre 18 si 19 ani. Rezultatele au aratat ca primii nascuti au avut IQ-ul 103, generatia a doua 100, iar a treia generatie a avut IQ-ul 99. 

Primii nascuti au un nivel de inteligenta usor mai ridicat nu din cauze biologice, ci datorita interactiunii psihologice dintre parinti si primul lor copil. 

3. Esti o persoana slaba

Un studiu inceput in 2006 si care s-a intins pe o perioada de 5 ani a aratat urmatorul lucru: cu cat talia unei persoane este mai mare, cu atat capacitatea cognitiva este mai mica.  Intre timp, un studiu mai recent a constatat ca printre prescolari, un IQ mai mic a fost legat de un indice al masei corporale mai mare. Asa ca, potrivit cercetatorilor, cu cat o persoana este mai slaba, cu atat coeficientul ei de inteligenta este mai ridicat.

4. Ai o pisica

Potrivit unui test realizat in 2014, care masoara inteligenta si defineste  personalitatea unei persoane,  iubitorii de caini au o capacitate cognitiva mult mai scazuta decat cei care iubesc pisicile.

5. Ai fost alăptat

Studiile din 2007 au aratat ca bebelusii care sunt alaptati o perioada mai lunga de timp au sanse sa devina persoane mult mai inteligente decat cei care nu au beneficiat de laptele matern. 

6. Ai consumat droguri

In 2012, studiile au aratat ca in cazul a 6000 de britanici nascuti in 1958 a existat o legatura intre IQ-ul ridicat din copilarie si consumul de droguri la o varsta adulta. 

In urma acestor studii, s-a ajuns la concluzia ca exista posibilitatea ca persoanele care in copilarie au avut  o inteligenta peste medie sa adopte comportamente nocive pentru sanatate la maturitate. 

7. Esti stangaci

Persoanele care scriu cu mana stanga sunt asocitate de cele mai multe ori cu criminalitatea.  Studiile recente au aratat ca aceste persoane au o gandire divergenta si o forma de creativitate care le permite sa vina mereu cu idei noi, mai ales in cazul barbatilor.

8. Esti inalt 

Un studiu din 2008 a demonstrat ca persoanele inalte au un IQ mult mai ridicat in perioada copilariei si castiga mult mai multi bani atunci cand ajung la varsta maturitatii, in comparatie cu persoanele mici de statura.

9. Consumi bauturi alcoolice in mod regulat

Psihologul Satoshi Kanazawa si colegii sai au descoperit ca atat adultii americani cat si cei britanici care au obtinut un rezultat favorabil la testele de inteligenta din copilarie consuma mai mult alcool si mai des decat cei care au avut rezultate mai slabe.

10.  Ai o gandire liberala

Kanazawa a realizat un alt studiu prin care a demonstratat urmatorul lucru: cu cat persoanele se apropie mai mult de stanga politica cu atat sunt mai inteligente.  De asemenea, copiii si adolsecentii care au obtinut rezultate bune la testele de inteligenta au sanse mult mai mari sa adopte o gandire liberala. 

11. Ai invatat sa citesti foarte devreme

In 2012, cercetatorii au analizat 2000 de gemeni si au descoperit ca fratele care a invatat sa citeasca mai devreme a capatat abilitati cognitive mai mari.  Autorii studiului sugereaza ca cititul de la varste fragede dezvolta mai bine decat orice alta metoda, atat comportamentul verbal cat si cel nonverbal. 

12. Iti faci prea multe griji

Studiile au aratat ca persoanele anxioase tind sa fie mai inteligente decat restul persoanelor. Potrivit cercetatorilor, persoanele care isi fac mai multe griji si analizeaza mai mult ceea ce li se intampla au obtinut un nivel mai ridicat al competentelor verbale, in timp ce indivizii care nu isi fac griji si nici nu analizeaza lucrurile din jurul lor au o inteligenta nonverbala mult mai dezvoltata. 

13. Esti o persoana amuzanta 

Intr-un studiu, 400 de studenti la psihologie au completat teste care masurau abilitatile de relationare si inteligenta verbala.  Ulterior, li s-a cerut sa vina cu legende pentru mai multe desene animate din New York, iar aceste legende au fost analizate de evaluatori independenti.

Rezultatele au aratat ca studentii inteligenti au fost mult mai amuzanti decat ceilalti.

related posts

Modifică setările cookies