În jurul lumii: tradiţii de Revelion ieşite din comun! Ce obiceuri trăsnite au eschimoşii, scoţienii şi alte naţii


Revelionul, eveniment sărbătorit în mod specific de aproape toate culturile de pe Glob, aduce cu sine și obiceiuri și tradiții mai puțin cunoscute și obișnuite. Spre exemplu:


În PERU, principala activitate în noaptea de Revelion constă în confecționarea unor păpuși realizate din hârtie. Ele simbolizează anul ce tocmai se încheie, iar tradiția cere să fie arse la miezul nopții, de îndată ce încep focurile de artificii. Meniul Revelionului ecuadorian este predominant vegetarian, deoarece se consideră că alimentele precum porumbul, orezul și fructele aduc noroc.

La ESCHIMOȘI, conform tradiției, în ultima noapte a anului, femeile trebuie să meargă din colibă în colibă și să stingă toate luminile. Odată cu intrarea în noul an, acestea sunt reaprinse, simbolizând răsăritul Soarelui și bucuria unui nou început.

 

În IRLANDA se obișnuiește ca în noaptea dintre ani oamenii să ia un colț de pâine și să bată cu el în pereții și ușile locuinței pentru a alunga ghinionul și a avea un an nou liniștit. Un alt obicei are în vedere comemorarea persoanelor dragi decedate și presupune ca atunci când se așază masa de Revelion să se pună scaune și pentru acestea.

La ITALIENI sărbătoarea noului an poartă numele de „Capodanno” și se remarcă prin tradiția aruncării pe fereastră a unor obiecte vechi precum vase, haine sau articole de mobilier, pentru a alunga ghinionul din casă. Acest obicei începe să fie respectat în cât mai puține regiuni deoarece pune în pericol siguranța trecătorilor  

În BELARUS cumpăna dintre ani aduce cu ea obiceiul jocurilor de forță dedicate exclusiv femeilor. Despre această tradiție specifică nopții dintre ani se crede că are rol prevestitor, câștigătoarea jocurilor fiind cea care se va mărita prima în anul care tocmai începe.

La GERMANI, o tradiție pe cale de dispariție legată de sărbătorirea cumpenei dintre ani cere ca șira spinării peștelui mâncat la masa de Revelion să fie luată acasă de către invitați pentru a avea noroc de bani în noul an.

În SCOȚIA anul nou este cunoscut sub denumirea de „Hogmanay” și atrage atenția prin modul inedit în care este sărbătorit în anumite sate. Aici, celebrarea Revelionului se face prin realizarea unor bile de smoală ce sunt aprinse și lăsate să se rostogolească pe străzi pentru a arde anul vechi și a-i lumina calea celui nou.

În DANEMARCA, oamenii au obiceiul ca la miezul nopții să meargă și să spargă farfurii de ușile prietenilor pentru a îi scăpa de necazuri în anul ce vine. Tot aici, există și tradiția de a sări de pe scaun la 12 noaptea pentru a alunga spiritele rele și a se bucura de noroc în noul an.

La MAGHIARI, tradiția cere ca locuitorii de la sate să facă o sperietoare de ciori din hârtie și paie. Sperietoarea poartă numele de Jack Straw și trebuie purtată din sat în sat și arsă la miez de noapte pentru a arde toate relele din anul care urmează.

În ECUADOR, detaliul inedit privind trecerea în noul an este reprezentat de obiceiul de a arunca fotografii în foc. Se consideră că acest obicei facilitează desprinderea oamenilor de trecut și pregătirea pentru provocările anului ce vine.

Foto: Unsplash

  • În jurul lumii: tradiţii de Revelion ieşite din comun! Ce obiceuri trăsnite au eschimoşii, scoţienii şi alte naţii

related posts

Modifică setările cookies