Revelionul în lume: cum petrec japonezii, ce obicei trăsnit au australienii şi cum sărbătoresc eschimoşii şi alte popoare


Sărbătorirea cumpenei dintre ani se traduce  prin aceleași elemente cheie: petrecere, masa îmbelșugată şi buna dispoziție.
Fiecare ţară are însă şi propriile obiceiuri, unele de-a dreptul trasnite, altele încărcate de sensibilitate.



La FRANCEZI, creatorii termenului „revelion”, sărbătorirea nopții dintre ani începe prin participarea la liturghia de la miezul nopții, numită "La Messe de Minuit”. După aceea, francezii se adună în grupuri de prieteni sau în familie și merg acasă sau la restaurante pentru a se bucura de celebrul ospăț numit „Le Reveillon”. 

La ESCHIMOȘI, conform tradiției, în ultima noapte a anului, femeile mearg din colibă în colibă și sting toate luminile. Odată cu intrarea în noul an, acestea sunt reaprinse, simbolizând răsăritul Soarelui și bucuria unui nou început.

În CHINA, Anul Nou nu este sărbătorit așa cum se obișnuiește pe restul continentelor, ci abia la sfârșitul lunii ianuarie sau început de februarie, când pe cer apare luna nouă. Acest moment este celebrat prin Festivalul Lampioanelor, sărbătoare ce luminează calea anului ce vine.

În AUSTRALIA, noaptea dintre ani este luminată din portul Sidney de un spectacol de lumini pentru care se folosesc câteva tone de artificii.  În prima zi a noului an, Moșu' și Albă ca Zăpada colindă plajele într-o costumație adaptată temperaturilor caniculare, pentru a oferi cadouri tuturor copiilor.

În MEXIC, celebrarea Revelionului se remarcă prin prepararea unei pâini tradiționale în care se pune un bănuț și care se împarte invitaților la miezul nopții. Se spune că persoana care a prins bucata de pâine în care se afla bănuțul se va bucura de noroc și belșug pe parcursul întregului an.

În IRLANDA se obișnuiește ca în noaptea dintre ani petrecăreţii să ia un colț de pâine și să bată cu el în pereții și în ușile locuinței pentru a alunga ghinionul și a avea un an nou liniștit. Un alt obicei are în vedere comemorarea persoanelor dragi decedate și presupune ca atunci când se așază masa de Revelion să se pună scaune și pentru acestea.

În SPANIA, tradiția cere ca la miezul nopții să se consume câte un bob de strugure la fiecare bătaie a ceasului ce marchează trecerea în noul an. Pentru fiecare bob mâncat se pune câte o dorință reprezentativă pentru fiecare lună a anului. 

Același obicei a fost preluat și în PORTUGALIA, numai că, în funcție de regiune, cele 12 boabe de strugure au fost înlocuite de 12 smochine. Se mai obișnuiește să se mănânce câte 2 boabe de strugure pentru fiecare bătaie a ceasului.

Partea amuzantă e că boabele de strugure trebuie mâncate la ultimele bătăi ale ceasului, aşa că majoritatea spaniolilor şi portughezilor intră în nou an..."bosumflaţi", cu gura plină.

În BRAZILIA, trecerea în noul an dă frâu liber imaginației oamenilor și îi reunește în cadrul spectaculosului Carnaval de la Rio de Janeiro. Cu această ocazie, participanții își confecționează costume cât mai sexy și colorate pentru a atrage privirile tuturor în timp ce dansează pe ritmuri de samba.

La JAPONEZI sărbătorirea anului nou începe încă de pe la mijlocul lunii decembrie, odată cu organizarea tradiționalelor „petreceri de uitat anul” în scopul eliberării de problemele și grijile anului curent. 

Celebrarea propriu-zisă, din 31 decembrie, constă în deplasarea la cel mai apropiat templu și împărțirea unei băuturi tradiționale numite sake. Totodată, la templu, oamenii ascultă cele 108 lovituri de gong despre care se spune că simbolizează alungarea păcatelor acumulate de suflet de-a lungul anului și purificarea acestuia.

FOTO: Unsplash

  • Revelionul în lume: cum petrec japonezii, ce obicei trăsnit au australienii şi cum sărbătoresc eschimoşii şi alte popoare

related posts

Modifică setările cookies