Evenimentul, o galerie inedită de artă creată în totalitate de adolescenții organizației, este deschis tuturor celor care sunt interesați, și își propune să încurajeze discuții privind detabuizarea subiectelor legate de sănătatea sexuală și reproductivă, prin intermediul artei.

Adolescenții români, în căutarea răspunsurilor care nu se găsesc în școală, pe internet

În România, adolescenții nu dețin informații complete sau veridice în domeniul educației sexuale, lucru confirmat și de cele mai recente studii, care relevă faptul că 1 din 4 femei consideră avortul ca metodă contraceptivă1.

Cu toate acestea, educația sexuală este evitată din ce în ce mai mult în școlile din România, iar tinerii recurg la surse de informare neverificate. Astfel, ei apelează tot mai mult la metode alternative de învățare, care pot avea riscuri și consecințe grave asupra sănătății sau vieții lor.

Tineri pentru Tineri, o organizație care contribuie de peste 30 de ani la demersul pentru normalizarea discuțiilor despre educație sexuală, dar și de educare într-un mod comprehensiv, etic și înrădăcinat în practici pedagogice adaptate la specificul nevoilor de comunicare ale tinerilor, cum ar fi educația de la egal la egal, și își propune să normalizeze discuțiile din jurul educației sexuale pentru a veni în ajutorul tinerilor români de pretutindeni.

INTIMISFERA - un apel al tinerilor la normalizarea discuțiilor privind educația sexuală

Evenimentul „INTIMISFERA - Călătorie imersivă în sexualitate” vine ca un răspuns la nevoile specifice ale tinerilor legate de dezvoltarea personală, pe care organizația le-a identificat pe parcursul activităților desfășurate până acum în școală.

„Vom crea un spațiu alternativ și sigur, în care noi, tinerii, vom avea ocazia să eliminăm barierele de comunicare prin schimbul de idei oferit de ceilalți participanți la eveniment și să învățăm împreună atât despre comportamentele responsabile în sănătatea sexuală, cât și despre modul cum societatea tratează aceste subiecte, dincolo de tabu.” - Maria Dăscălescu, Manager de Proiect INTIMISFERA.

Galeria INTIMISFERA

Galeria de artă INTIMISFERA este curatoriată integral de adolescenții voluntari Tineri pentru Tineri, pornind de la ideea de a face mai ușor accesul tinerilor la conținuturile pe care le abordează educația sexuală. Echipa de implementare a proiectului este formată din 13 voluntari cu vârste cuprinse între 16 și 19 ani, care își doresc să aducă în discuție importanța creării unor spații sigure în care adolescenții să vorbească liber despre toate subiectele de care sunt interesați.

Galeria este construită cu ajutorul exponatelor interactive, gândite, create și concepute de voluntarii Tineri pentru Tineri. Acestea, 30 la număr, au ca scop deschiderea discuțiilor despre intimitate, relaționare, cunoaștere de sine și sănătate sexuală și reproductivă. Vizitatorii vor avea ocazia să

descopere cum se vede educația sexuală prin ochii tinerilor și să primească răspuns la întrebările pe care și le pun în legătură cu subiectul, într-un mediu prietenos și liber

Un eveniment recunoscut de Gala Societății Civile, aflat la a doua ediție

La ediția trecută, organizată în Noaptea Muzeelor, peste 680 de beneficiari au vizitat galeria interactivă și au avut ocazia să plece cu un bagaj de informații îmbogățit, dar și să dezbată subiecte legate de viață și responsabilitate. În urma feedback-ului, beneficiarii au afirmat că au găsit un spațiu în care, cu sprijinul celorlalți participanți, se pot exprima deschis și pot afla aspecte legate de intimitate, relaționare, siguranță, mai ales cu privire la sexualitate:

„Genul de expoziție care îți dă speranță”

„Expoziția asta m-a făcut să-mi dau seama că există oameni deschiși la minte care nu se limitează la ce gândesc ceilalți”

„Mi-a plăcut mult că a fost ghidat și interactiv. Foarte multe de învățat de la voi. Love is love!”

„Mulțumesc pentru împărtășirea atât de plastică a perspectivei asupra sexualității (la care nu m-aș fi gândit așa niciodată”

De asemenea, ediția din 2022 a fost premiată cu premiul II în cadrul Galei Societății Civile (septembrie 2023), la categoria Tineri de Bine. Această secțiune premiază proiecte gândite și implementate de tineri cu vârste între 15 și 25 de ani care sunt evaluate după 5 criterii: coerență, relevanță, eficacitate, rezultate, inovație.

INTIMISFERA se află deja la a doua ediție, lucru care reconfirmă nevoia generației tinere de a aborda subiecte legate de sănătatea reproducerii și a sexualității într-un mod mai accesibil, etic și prietenos pentru aceștia. Vernisajul expoziției va avea loc în data de 14 februarie 2024, începând cu ora 18:00, la 2/3 Galeria, din București.

Prin programele și inițiativele sale, misiunea Fundației Tineri pentru Tineri rămâne aceea de sprijini adolescenții și tinerii din România în luarea de decizii asumate și informate, pentru bunăstarea vieții lor.

Pentru mai multe detalii privind acest proiect sau activitatea Tineri pentru Tineri, vă invităm să ne contactați prin următoarele mijloace de comunicare:

Manager Proiect: Maria Dăscălescu E-mail: [email protected] / [email protected]

Telefon: 0744513500

Proiectul este organizat în totalitate de tineri voluntari pentru alți tineri și este sprijinit de Corpul European de Solidaritate, având ca perioadă de implementare iunie 2023 – mai 2024.