Indiferent daca alegi un caine de rasa sau o rasa mixta, cainii sunt diferiti si nevoile lor de asemenea. Este important sa iti analizezi cu atentie optiunile astfel incat sa iei cea mai buna decizie atat pentru tine, cat si pentru viitorul membru al familiei. 

Cateii de rasa pura

Alegerea unui caine de rasa pura, inseamna ca acesta va respecta caracteristicile atat fizice, cat si comportamentale in functie de care ai ales acea rasa, atunci cand va ajunge la varsta adulta. Cativa dintre cei mai importanti factori de alegere ai unui caine de catre viitori proprietari sunt dimensiunea acestuia si trasaturile fizice. Totodata, este important sa acorzi o atentie sporita informatiilor despre nevoile si comportamentul acestuia: nivelul de energie, tendinta de a latra, etc. 

Exista peste 300 de rase de caini din care poti alege si poti discuta cu diferiti crescatori ai rasei dorite, astfel incat sa afli cat mai multe informatii inainte de a lua aceasta decizie sau poti adopta un caine dintr-un adapost. 

 Ce trebuie sa luam in considerare atunci cand alegem un caine de rasa mixta?

Daca alegi un caine de rasa pura, este important sa te indrepti catre o canisa acreditata a acelei rase. Iata o lista de aspecte pe care le poti considera daca iti doresti un caine de rasa pura:

  • Siguranta alegerii: fiecare caine de rasa vine la pachet cu o serie de trasaturi fizice si comportamentale pe care le va avea atunci cand atinge varsta adulta.
  • Temperamentul cainelui: poti obtine informatii precise pentru fiecare tip de rasa in parte si poti afla date si despre predecesorii acestuia, astfel incat sa vezi o imagine de ansamblu pentru rasa de caine dorita
  • Istoric al familiei: cainii cu pedigree vin la pachet cu informatii despre sanatatea lor, dar si mai important, cu informatii despre predispozitiile lor la anumite probleme de sanatate. 
  • Alegerea unei anumite categorii de caini: cainii de rasa se diferentiaza si prin categoria din care fac parte: de vanatoare, de paza, de companie etc. 
  • Mediul in care va trai: este important ca stilul tau de viata sa fie compatibil cu nevoile cainelui tau. De exemplu, anumite rase de caine nu sunt potrivite pentru viata urbana, cum ar fi Husky sau Border Collie.

Alegerea unui caine de rasa mixta 

Atunci cand nu tintim asupra unei anumite rase pure, cainii de rasa mixta sunt alegerea perfecta. Acestia pot proveni din adaposturi de animale sau pot fi rezultatul unei imperecheri accidentale, iar sansele de adoptie ale acestor caini sunt considerabil mai mici decat in cazul cainilor cu pedigree.

Adaposturile de caini sunt supra aglomerate, iar alegand un caine de rasa mixta vei oferi nu una, ci doua sanse la o viata mai buna: una pentru patrupedul salvat, iar o a doua prin eliberarea unui loc in adapost pentru un caine in nevoie. 

Ce trebuie sa luam in considerare atunci cand alegem un caine de rasa mixta?

Asemenea cainilor cu pedigree, si cainii de rasa mixta vin la pachet cu o serie de nevoi ce trebuie indeplinite pentru a pastra bunastarea animalului la cote inalte. Cateva dintre aspectele pe care trebuie sa le iei in considerare sunt:

  • Marimea si comportamentul imprevizibile
  • Istoricul familial este necunoscut
  • Detalii despre caine: desi informatiile medicale despre un caine de rasa mixta pot lipsi, adesea poti lua legatura cu persoana care te va ajuta cu adoptia acestuia si poti afla detalii despre acel caine, aspecte observate de persoanle care l-au avut in grija. 

De cele mai multe ori, alegerea unui caine se face in functie de trasaturile fizice ale acestuia, insa cele mai importante caracteristici sunt cele comportamentale. Aduna cat mai multe informatii despre viitorul membru al familiei si ofera-i tot ce are nevoie. 

Sursa foto: Pexels.com