A renuntat la avocatura ca sa faca aranjamente florale. Cum arata creatiile spectaculoase ale Florinei Bogdan


Florina Bogdan este un nume cunoscut in Cluj: femeie de afaceri, sotie de jurnalist si mamica iubitoare, i-a cucerit pe clujeni cu aranjamentele sale florale spectaculoase. Desi putea avea o cariera de succes ca avocat, a ales sa isi transforme pasiunea pentru flori intr-o afacere si sa isi deschida o florarie.


Dar Florina Bogdan nu are pur si simplu o florarie, este si decorator floral: a absolvit un curs de design floral in Olanda, la Boerma Institut. In ultimii 6 ani, creatiile ei i-au incantat pe iubitorii de opera la deschiderea stagiunii din Cluj. Florina face minuni cu decoratiunile sale la Balul Operei, iar anul acesta a avut ocazia sa prezinte si o rochie din flori naturale, creatie proprie.

"In urma cu 6 ani mi s -a oferit ocazia sa creez aranjamentele pentru Balul Operei si, datorita impactului vizual pe care am reusit sa-l ofer, am prilejul de a oferi in fiecare an diferite aranjamente florale. Pentru rochia din flori pe care am prezentat-o anul acesta am avut nevoie de 3 zile si 8 maini", povesteste Florina Bogdan.

Foto: rochia de la Balul Operei 2015.Sursa foto: Andrei Dragon

Foto: rochia de la Balul Operei 2014.Sursa foto: Andrei Dragon

Inainte de a-si vedea pasiunea pentru flori transformata intr-o afacere de succes, Florina a profesat ca avocat si ca insotitoare de bord. 

Foto: aranjament floral, Balul Operei din Cluj 2014

"Am facut Facultatea de Drept si sunt avocat, dar pasiunea mea a ramas tot florile. Pe perioada studentiei am lucrat ca insotitoare de bord, mai exact din anul 2003 pana in 2007. Pot spune ca asta este a dpua pasiune a mea dupa flori. Mi-a oferit posibilitatea de a vizita cele mai putin accesibile colturi ale lumii ca Rwanda, Kigali, Bamako sau Zanzibar", spune Florina Bogdan.

Florina a deschis floraria Kara in 2009, iar in prezent este una dintre cele mai apreciate din Cluj. Florile folosite pentru aranjamente sunt comandate din Olanda, de la bursa de flori din Aalsmer. 

"Din pacate, pentru ca e o afacere cu marfa perisabila, trebuie sa fii in permanenta atent, sa speculezi si totodata sa cunosti foarte bine longevitatea florilor pentru a putea minimaliza cat mai mult pierderile. Pentru o afacere de succes in acest domeniu e nevoie seriozitate, perspicacitate si sa pastrezi calitatea florilor la cel mai inalt nivel. De exemplu, pretul unui trandafir e in functie de lungimea tijei si de marimea inflorescentei", spune Florina Bogdan.

Florina Bogdan este cautata mai ales de viitoarele mirese, care isi doresc un buchet special. "Cand fac o propunere de buchet de mireasa, tin in totalitate cont de preferintele miresei asupra unei specii de flori. In cazul in care mireasa nu are nici o preferinta pentru o anumita floare, incerc o abordare asupra unei culori pe care o prefera".

"Buchetul trebuie sa fie in deplina armonie cu rochia: buchetul trebuie sa scoata in evidenta rochia si rochia buchetul. Doua aspecte importante care trebuie luate in considerare sunt inaltimea miresei si circumferinta pumnului", mai spune decoratorul floral.

Femeia de afaceri spune ca isi realizeaza singura toate conceptele florale, iar creatia de care este cea mai mandra a ajuns la o expozitie din Olanda. Trandafirii sunt florile care ii aduc cel mai mare profit. "Fara dar si poate, cele mai cautate flori sunt trandafirii, dar odata cu venirea primaverii acestia sunt partial inlocuiti cu flori de sezon precum zambilele, lalele, narcisele si freziile".

Florina Bogdan se descurca admirabil si in calitate de mamica. Desi este foarte ocupata cu businessul cu flori, isi gaseste mereu timp si pentru Mihai, baiatul ei. "Fiecare zi din viata mea reprezinta o provocare pentru mine. Cea mai mare realizare pe care am avut-o in viata asta si totodata lucrul pe care cred ca stiu sa-l fac cel mai bine este cresterea si educarea lui Mihai, care reprezinta tot Universul meu. Pentru mine familia este sprijinul neconditionat in tot ceea ce fac".

Frumusetea Florinei nu a trecut neobservata de presa mondena din Romania, care o are in vizor atunci cand isi face aparitia in public. "Nu am cochetat niciodata cu modelingul", spune Florina Bogdan, care are insa calitati de model.


Un material de Doina Goanta

  • A renuntat la avocatura ca sa faca aranjamente florale. Cum arata creatiile spectaculoase ale Florinei Bogdan

related posts

Modifică setările cookies