Beba, artista care picteaza in Centrul Vechi si expune la New York, Paris si Beirut


Lucrarile Mariei Nedelcov, semnate "Beba", sunt admirate si cumparate in galerii din New York, Paris, Palermo, Beirut si, bineinteles, Bucuresti. Fiecare din balerinele expuse au fost lucrate zeci, sute sau mii de ore cu penita, iar acum danseaza sub ochii celor care si le-au dorit in propria casa sau in birou. 


Intr-o zi, poate vor valora de 10 sau de 100 de ori mai mult decat pretul la care au fost cumparate. In Romania arta e o afacere riscanta, dar Beba nu se lasa. A avut un magazin mic, un boutique pentru iubitorii de arta langa Ateneu, in centrul Capitalei, unde intrau mai mult turisti decat localnici.

Aproape fiecare curios care ii calca pragul pleca de la ea cu un tablou sau un obiect pictat manual si neaparat cu o carte de vizita. Acum Beba picteaza intr-o garsoniera din Centrul Vechi, intr-o cladire veche care sta sa cada. De dimineata pana seara, uneori chiar si cand cluburile isi intampina primii clienti, Beba se concentreaza la o noua lucrare: o balerina stilizata, o floare, o pasare - orice ar sta pe hartie pare ca pluteste pe matase.

Are 31 de ani si picteaza de cand se stie. A absolvit Facultatea de Arte Plastice din Bucuresti si apoi a facut un Masterat in SUA care sa o ajute sa isi sustina propria afacere in domeniu: Graphic Communication Management and Technologies.

Intre arta si business. Cum sa fii artist si femeie de afaceri in ziua de astazi

Perfecte.ro: Pictezi in fiecare zi cat poti, pana cand vezi dublu, la propriu. Visezi la panze si tipuri de hartie speciale, culori de ultima generatie, penite si galerii. Si totusi incerci sa ai o afacere. Poti sa fii artist si totodata si femeie de afaceri?

Beba: Poti, cu mare greutate, dar poti. Cel mai dificil e momentul in care ma adancesc in lucru, si pentru mine personal nu mai exista nimic altceva in afara de desene... insa pentru a tine o afacere nu prea iti permiti sa uiti de toate, sunt lucruri care trebuie facute in momentul acela in care nu poti sa te ridici de la masa de desen ca mai ai cateva ore sa termini. Si asta e un lucru frustrant pentru artistul din mine. Dar mereu am fost de parere ca e un atu foarte mare pentru mine ca artist, sa stiu si partea de business din spatele creatiei. Ma forteaza orarecum sa incerc sa inteleg mai bine desenul meu ca sa pot sa explic clientului, sa inteleaga si sa fie cat mai aproape de adevar. 

Ai vandut peste 50 de lucrari. Care e cea mai ambitioasa lucrare a ta?

De regula cea mai recenta lucrare este si cea mai ambitioasa. La fiecare noua lucrare incerc sa ma reinventez, sa combin tehnici sau concepte din desene mai vechi. Imi place sa fac lucruri foarte complexe care sa fie foarte subtile, asta presupune tot timpul sa merg pe o linie a firescului corpului uman de exemplu, si sa integrez planuri diferite in asa fel incat lucrurile par sa fie ciudate dar totusi sa se simte familiaritatea normalului.

Fratele meu mai mare, si el pictor, imi spune de fiecare data cand ii arat ultima creatie: Tu chiar te straduiesti sa gasesesti alte metode sa tragi mai multe linii si sa faci lucrurile mai complicate din punct de vedere tehnic!

Ai atelierul in Centrul Vechi. Cum este sa pictezi cand auzi forfota din cel mai aglomerat loc din Bucuresti, pe ritmuri de muzica de club? Poti sa te concentrezi in zgomot, in timp ce oamenii ies la distractie?

Mi-am dorit foarte mult sa am un atelier in inima agitatiei si a zgomotului! Sunt o persoana dependenta de muzica, sunet si zgomot! Deci toata forfota de aici pentru mine inseamna inspiratie si chef de lucru. Oricum cand ma adancesc in lucru aud doar suntete dar nu mai pot 'asculta' nimica, totul este doar un zgomot de fond care imi tine companie.

Succesul in lumea artei si in afaceri

Te consideri un artist de succes? Care sunt reperele tale?

Ma consider un artist la inceput de drum, care are foarte multe lucruri de daruit. Ma consider un artist foarte original si unic, lucru care ma bucura foarte tare. Am un stil foarte personal si bine definit, lucru care, pe de o parte, ma scoate in evidenta printre alti artisti, dar pe de alta parte, lucrul nou si necunoscut este receptat cu multa retinere si 'frica' - privitorul trebuie sa se obisnuiasca mai intai cu stilul, sa petreaca un pic mai mult timp cu lucrarea ca sa poata sa inceapa se apropie de ea. 

Artist de succes pentru mine este un termen mai delicat. In contextul in care de un artist incepe sa se auda, sa stie lumea de el, in functie de cat de mult PR si marketing are in spate, lucruri de care ai parte doar daca ti le permiti financiar, consider ca artisti de succes sunt doar cei care isi permit. Bineinteles, exista si exceptiile, dar din ce am constatat in ultimii 6 ani, talentul si calitate artistului nu sunt singurele si cele mai importante conditii pentru un artist sa ajunga de scucces. 

Reperele incerc sa mi le iau de la artistii in lucrarile carora simt ca exista un continut, un concept, ale caror opere ma misca si ma fac sa simt ceva. 

Tablourile tale sunt extrem de minutioase si... frumoase! De asemenea reprezinta aproape numai personaje feminine. Ce te inspira sa le creezi?

Da, asa este, personajele feminine sunt majoritare in desenele mele. Acest lucru cred ca a pornit de la faptul ca femeile au un corp mai expresiv, iar desenul meu se bazeaza foarte mult pe expresivitatea corpului. Dupa ani de studiu de model uman, am ajuns la o stilizare a personajului, am renuntat la fata personajului si la mainile acestuia, ce pareau sa fie inutile in desenul meu, si am ramas la esenta corpului, torso-ul, forma capului si picioarele.

Am avut un client foarte simpatic, fiind la un targ de arta in New York, care m-a intrebat: de ce in desenele tale femeia este foarte bine definita si foarte detaliat infatisata, iar barbatul este abia trasat din cateva linii? I-am raspuns, cu o sinceritate debordanta, ca barbatul apare in desenele mele pe post de accesoriu pentru femeie, barbatul vine sa puna femeie in valoare, sa o evidentieze! In acel moment s-a uitat cu o mare parere de rau la sotul meu, si el prezent de fata, si a inceput sa rada (si asa am vandut primele lucrari la New York!).

Inspiratia vine de pretutindeni! Orice inseamna imagine, ca este fotografie de moda sau imaginea unor dansatori, ori oameni de pe strada, orice imagine este o resursa de inspiratie pentru mine. Dansul, baletul, fotografia de moda sunt domeniile in care fac cel mai mult research pentru lucrarile mele. Toate desenele mele au la baza o imagine reala, un model uman, pe baza careia incep sa stilizez, sa ma joc, sa creez. 

Planuri de viitor

Unde ai avut expozitii pana acum si ce pregatesti pentru anul acesta?

New Yorkul este locatia mea preferata pentru tot ce inseamna arta. Acolo am avut o expozitie personala, expozisii de grup, am participat la targuri de arta, si am ramas cu un sentiment foarte placut. Lumea de acolo are o cu totul alta perceptie si educatie pentru arta decat ce am intalnit in alte locuri. Alte locuri in care am expus au fost Beirut, Paris, Palermo si Bucuresti bineinteles. 

Ai avut o mica galerie in centru, apoi te-ai indreptat spre un atelier in Lipscani, Bucuresti. Unde te pot gasi cei care te urmaresc?

Galeria din spatele Ateneului a aparut intr-un moment mai greu din viata mea, a venit ca un medicament pentru mine. A fost ideea sotului meu, caruia ii multumesc din suflet pentru sprijinul pe care mi-l acorda. Acolo am avut primul contact cu oamenii si am invatat foarte multe lucruri.

E foarte important sa surprinzi prima reactie a privitorului, sa primesti si laude dar si critici. A fost o parte foarte importanta in dezvoltarea mea ca artist dar si ca om. Am ales sa ma mut insa undeva departe de contactul direct cu strada, pentru a avea mai mut timp sa lucrez si sa ma dezvolt. Acuma atelierul meu se afla intr-o garsoniera micuta si cocheta pe strada Selari nr.2. E un loc plin de viata, o forfota continua, o atmosfera care ma tine in priza si ma ajuta sa creez.

Unde iti doresti sa ajungi?

Imi doresc sa reusesc sa ma reinventez constant, sa cresc continutul lucrarilor, sa nu cad intr-o monotonie a desenului. Partea de creatie este cea mai importanta pentru mine, sa fiu eu multumita de rezultate. Ceea ce iese din penita mea sunt lucruri care vin direct din sulfetul meu, din trairile mele, din imaginatia mea, fara constrangeri de orice fel din exerior. Mi-as dori sa fac cat mai multi oameni sa rezoneze cu lucrarile mele, sa aiba rabdarea sa priveasca indelung si sa vada daca se identifica sau nu cu ele.

  • Beba, artista care picteaza in Centrul Vechi si expune la New York, Paris si Beirut

related posts

Modifică setările cookies