Stacey l-a înlocuit, astfel, pe Thomas Farley, care, potrivit informațiilor publicate de Wall Street, va conduce de acum încolo o companie numită Far Point, care are în spate fondul de investiții Third Point.
Noul președinte al NYSE a fost numită director operațional în urmă cu trei ani și a gestionat în tot acest timp piețele de acțiuni, managementul operațiunilor și managementul produselor pieței de capital. Ea a lucrat și în Bank of America, din 1996 și până în 2005, după care a început să ocupe diferite funcții în NASDAQ (n.r. bursa electronică) până în 2012, când a venit la Bursa din New York.
,,Eram un simplu trader de pe acel etaj, nu m-am gândit nicio clipă dacă o să am succes sau nu în meseria asta. Mie mi-au deschis calea femei ca Muriel Siebert. Cred că e important ca fiecare femeie care sparge niște bariere să recunoască faptul că nu a ajuns singură acolo. Eu sunt datoare să recunosc că fără Siebert, nu aș fi ajuns niciodată aici.”, spune Cunningham într-un interviu mai vechi.
Pentru a înțelege mai bine amploarea numirii lui Cunningham, putem să exemplificăm, comparativ, capitalizarea. De exemplu, bursa din New York are o capitalizare de aproape 21 de mii de miliarde de dolari, comparativ cu bursa din București, de exemplu, cu o capitalizare de doar 45 de miliarde de dolari.
New York Times mai scrie că Stacey și-a început cariera în urmă cu 24 de ani și că preia această funcție într-un context dificil, în care sectorul financiar se străduiește să demonstreze că nu mai acceptă clișeele sexiste care au existat pe Wall Street dintotdeauna.
Piețele financiare vs diferențele de gen
Cunningham a mai povestit că, atunci când a pășit prima dată în Bursa din New York, ea era doar una dintre cele aproximativ 30 de femei care lucrau în acel moment acolo, printre mai mult de 1.000 de bărbați. În același interviu, acordat pentru CNBC anul trecut, actualul lider al Bursei din New York a mai povestit că în prima ei zi acolo a frapat-o faptul că toaleta femeilor, care era tocmai la etajul 7, era, de fapt, o improvizație. Mai precis, fusese amenajată într-o fostă cabină de telefon. ,,Toaleta bărbaților, pe de altă parte, arăta ca un palat, dotată cu tot soiul de canapele, oglinzi și brizbizuri.”, a povestit, amuzată, Cunningham.
De atunci și până în zilele noastre sectorul financiar a făcut, totuși, pași uriași în ceea ce privește diferențele de gen. Un exemplu în acest sens ar fi și instalarea statuii ,,Fearless Girl” în fața celebrului taur de pe Wall Street, care pentru mulți a fost, multă vreme, un simbol al puterii pieței financiare americane, dar și un simbol al spiritului antreprenorial.
La acea vreme, amplasarea fetiței a constituit o adevărată lovitură de marketing de geniu pentru State Street Global Advisors, al treilea cel mai mare administrator de fonduri din lume, care a comandat lucrarea sculptorului Kristen Visbal pentru că își dorea să încurajeze companiile în care investește să crească numărul femeilor în consiliile de administrație.
Instalată initial doar pentru o săptămână în această zonă care separă Broadway-ul în două, lucrarea a primit până la urmă autorizația de a rămâne mai mult acolo tocmai datorită popularității de care a început să se bucure în rândul vizitatorilor.
Fetița a fost mutată, ulterior, chiar în fața Bursei din New York pe care o conduce acum Stacey Cunningham, din cauza polemicii provocate de declarațiile sculptorului italian Arturo Di Modica, creatorul taurului de pe Wall Street, care a considerat că statuia cu fetița schimbă mesajul lucrării sale (Di Modica a sculptat celebrul taur în 1989 și a declarat în repetate rânduri că statuia lui celebrează forța și puterea poporului american, iar amplasarea fetiței știrbește acest mesaj).
Numirea lui Cunningham mai e importantă și pentru că vine pe fondul scandalului #MeToo, în care au fost implicați și foarte mulți brokeri din Statele Unite și într-un context în care vocea femeilor din diverse industrii se face din ce în ce mai auzită.
Cunningham a devenit, în acest moment, a doua cea mai puternică femeie de pe piața financiară americană, după ce NASDAQ Inc. a numit-o CEO pe Adena Friedman anul trecut.