Cele mai frecvente afecțiuni ginecologice


O afecțiune ginecologică este o problemă care afectează organele reproductive feminine. Orice femeie suferă la un moment dat în timpul vieții de o afecțiune ginecologică, de obicei ușoară și tratabilă. 


Există, însă și cazuri în care patologia ginecologică poate avea și consecințe grave, cum ar fi imposibilitatea de a rămâne însărcinată sau chiar amenințarea vieții.


Există o serie de probleme ginecologice frecvente despre care orice femeie ar trebuie să știe. Doctor Erna Stoian – medic primar obstetrică ginecologie, specialist în infertilitatea cuplului și reproducere umană asistată/FIV, ne vorbește despre ele, special pentru Perfecte.ro.

 

 


Cele mai frecvente afecțiuni ginecologice! 

  • Durerea la contactul sexual, denumită și dispaneurie poate avea multiple cauze atât psihologice cât și fizice. Orice femeie prezintă în timpul vieții cel puțin o data durere la contactul sexual. Aceasta nu trebuie ignorată, trebuie să vă adresați medicului. Tratamentul trebuie să se adreseze în primul rând cauzei.
  • Diamenoreea – durerea în timpul menstrei.  Diamenoreea se caracterizează prin dureri crampe la nivelul abdomenului inferior, ce pot varia de la ușoare la severe și pot restricționa activitatea femeii. Diamenoree primară apare de la primele menstre și nu este asociată cu patologii ginecologice, apare înainte și la debutul menstruației. Ea se dminuează pe măsură ce trec anii și poate chiar să dispară după naștere. Dismenoreea secundară apare ca simptomatologie la diverse patologii organice și durează mai mult ca dismenoreea primară. Atunci când crampele sunt severe se pot asocia cu stare de greață, vărsături sau diaree
  • Sângerarea vaginală anormală poate fi legată de menstruație sau poate apărea și între menstre, în timpul sarcinii sau menopauzei. Atunci când sângerarea nu este legată de menstră, când apare în copilărie sau la menopauză sau în timpul sarcinii este un motiv serios de îngrijorare.
  • Trebuie să te adresezi medicului când : 

-     Menstrele apar la intervale de sub 21 de zile sau peste 45 de zile
-     Sângerarea menstruală este foarte abundentă
-     Apar dureri severe la menstră
-     Apar sângerări între menstre
-     Menstra durează mai mult de 7 zile

Cauzele sângerii vaginale anormale sunt diferite în funcție de momentul din viața femeii la care apăr. 

Le fetițe înainte de pubertate:


Traumatisme
Abuz sexual
Pubertate precoce
Iritație vaginala severă
Probleme de coagulare 

 La femeile de vârstă reproductivă: 

Sarcină extrauterină
Sarcină molară
Avort spontan
Disfuncție hormonală
Placentă praevia 
Folosirea pilulelor contraceptive sau a steriletului
Endometrioză
Chisturi ovariene
Tumori maligne
 

La femeile la menopauză :

Vaginită atrofică cu iritație severă
Tumori maligne
Reacție la tratamentul de substituție hormonală
Evaluarea sângerărilor vaginale anormale se face cu ajutorul ecografiei transvaginale, chiuretajului biopsic al cavității uterine. Tratamentul variază în funcție de cauza sângerării.

  • Infecțiile cu transmitere sexuală sunt o problemă serioasă cu care se confruntă femeile. Cele mai frecvente sunt infecția cu Chlamydia, Gonoreea și Sifilisul. Partenerii sexuali multiplii și nefolosirea corespunzătoare a prezervativului sunt cauzele obișnuite. Cel mai bun tratament este prevenția.  Dacă aveți orice simptome ca leucoree abundență, urât mirositoare, dureri la contactul sexual sau pelvine, sau leziuni la nivelul aparatului genital trebuie să vă adresați medicului.

 

  • Infecțiile urinare sunt cauzate de bacterii ce colonizează la nivelul tractului urinar inferior și sunt de 10 ori mai frecvente la femei decât la bărbați. Mai mult de jumătate din femei prezintă la un moment dat în timpul vieții infecție urinară care poate recidiva.

 Cauze :

Un partener sexual nou sau parteneri multiplii
Lipsa urinării după contact sexual
Contacte sexuale intense și frecvente
Diabet
Sarcină
Folosirea diafragmei sau a spermicidelor
Incontinență urinară

Simptomele includ: senzație de usturime și arsură la urinare - disurie, urinari frecvente – polakiurie, nevoie urgentă de a urina, dureri la nivelul abdomenului inferior, urină urât mirositoare, durere la contactul sexual.
 Tratamentul constă în administrarea de antibiotice.
 

  •  Vaginitele  reprezintă o probleme obișnuită și cele mai frecvente sunt infecțiile cu Candida, Thricomoniaza și vaginoza bacteriană. Simptomele includ leucoree abundentă urât mirositoare, senzație de mâncărime și arsură vulvovaginală. Diagnosticul se pune ținând seama de simptome și prin culturi din secreția vaginală și col. Tratamentul se stabilește în funcție de tipul infecției.

 

  • Chisturile ovariene simple. Ovarele sunt principala sursă de  hormoni feminini care reglează ciclurile menstruale și sarcina. Chisturile ovariene sunt tumori de diverse mărimi cu conținut lichid sau semisolid. Ele pot fi benigne sau maligne. Se formează din diverse cauze. Cel mai frecvent este chistul seros simplu care apare în urma creșterii unui folicul ce nu se sparge pentru a elibera ovocitul. Acest tip de chist se rezolvă spontan în cel mult câteva luni. Există si chisturi hemoragice care conțin sânge si care se tratează de obicei fără probleme.

Alt tip de chist este chistul de corp luteal. După ovulație se formează pe ovar la locul eliberării ovocitului corpul galben care are rol în secreția de progesteron pentru menținerea sarcinii. Dacă fecundarea nu se produce corpul galben se resorbe la menstră. Atunci când persistă duce la formarea chistului de corp galben. Acesta se rezolvă spontan.

  • Endometrioza este o problemă serioasă și frecventă la femei. Este a doua cauză de infertilitate feminină. Se caracterizează prin prezența de țesut endometrial în afara cavității uterine: vagin, col uterin, ovare, trompe, pelvis dar și în zone mai îndepărtate cum ar fi plămân sau creier.

Cauza apariției endometriozei este necunoscută. 

Simptomele includ:
Menstruații foarte dureroase care se agravează cu timpul
Dureri clonice pelvine
Dureri la contactul sexual
Sângerare abundentă la menstră dar și sângerări intermenstruale
Infertilitate  

  •  Sindromul ovarelor polichistice (SOPC) este principala cauză de infertilitate anovulatorie la femei care afectează cam 15 % din femeile la vârsta reproductivă. 

Sindromul ovarelor polichistice se caracterizează printr-un dezechilibru endocrin: organismul produce hormoni masculini în exces, iar raportul LH/ FSH este anormal de mare. LH (hormonul luteinizant) și FSH (hormonul foliculostimulant) sunt hormoni gonadotropi sexuali feminini cu un rol esențial în reglarea ciclului menstrual și în procesul de ovulație.

La femeile cu SOPC ovulația apare rar sau deloc și în consecință ciclul menstrual este neregulat, la intervale mari de timp sau absent. Pacientele prezintă hirsutism, acnee, alopecie, obezitate, sângerări uterine disfuncționale. Diagnosticul se bazează pe anamneză și examenul clinic al pacientei, dozarile hormonale și aspectul ecografic al ovarelor- ovare de dimensiuni crescute cu numeroși foliculi antrali dispuși în coroană la periferia ovarului.

Cauzele apariției SOPC nu sunt cunoscute dar se pare că predispoziția genetică este importantă.

Simptomele încep din adolescență și se agravează treptat. Ele includ: menstruații neregulate ce se succed la intervale mari de timp sau sunt absente, hirsutism, acnee, căderea părului și alopecie, rezistență crescută la insulină care se soldează cu creștere în greutate și obezitate de tip android, infertilitate. 

Tratamentul se aplică în funcție de simptomatologie concentrându-se pe ameliorarea simptomelor și reglarea menstrelor. Pilulele contraceptive  sunt o alegere frecventă pentru a regla ciclurile menstruale și pentru a reduce nivelul de hormoni la normal, iar pentru stimularea ovulației se apelează la diverse tratamente de reproducere umană asistată. De multe ori doar scăderea în greutate poate restaura menstrele și ovulația. 
 

Pentru femeile care își doresc să obțină sarcină și tratamentele de stimulare ovariană nu au avut rezultate, fertilizarea in vitro rămâne o opțiune.  

  • Fibroamele uterine apar la femeia de vârstă reproductivă și scad și în dimensiuni și dispar la menopauză. Ele pot fi unice sau multiple, au dimensiuni variabile de la 1 mm la 20 cm. Sunt situate fie în afara uterului – subseroase, fie în grosimea peretelui uterin – intramurale, fie deformează cavitatea endometrială – submucoase. Există și tumori pediculate ce se găsesc în interiorul cavității uterine denumite polipi endometriali. Fibroamele uterine sunt cea mai frecventă tumoră diagnosticată la femei. Ele sunt benigne.


Simptomele pot varia foarte mult. Sunt femei care nu prezintă niciun simptom pe când altele au sângerări vaginale menstruale abundente și discomfort pelvin. Fibroamele care deformează cavitatea endometrială și polipii endometriali pot duce la infertilitate.
Tratamentul este fie medicamentos pentru ameliorarea simptomatologiei fie chirurgical pentru extirparea tumorilor.
 

  • Rezultatul anormal al testului Papanicolau. Rezultatul inițial anormal indică niște modificări celulare la nivelul cervixului. Medicul dvs poate indica mai departe o colposcopie sau o testare pentru HPV – Human Papilloma Virus. În urma examenului colposcopic dacă se constată o anomalie la nivelul colului uterin se indică biopsie sau excizarea zonei afectate și trimiterea la examen histopatologic. Orice femeie trebuie să facă control ginecologic anual care să cuprindă consultul ginecologic, culturi vaginale și din col, test Papanicolau și ecografie transvaginală.

Dacă testul Papanicolau este corect efectuat și anual atunci leziunile de la nivelul colului pot fi depistate în stadii incipiente.
 

  • Infertilitatea este o boală care are un impact psihologic major pentru femei. Cauzele infertilității sunt multiple: tulburări de ovulație, endometrioză, fibroame uterine, malformații congenitale ale aparatului genital, trompe obstruate, insuficiență ovariană prematură. Tratamentul infertilității depinde de cauza ei. Poate fi medicamentos – pentru restabilirea ovulației și menstruației, chirurgical pentru corectarea patologiilor genitale. Atunci când aceste metode au fost depășite se poate apela la tehnice de reproducere umană asistată ca inseminarea intrauterină sau fertilizarea in vitro.

 

 

  • Cele mai frecvente afecțiuni ginecologice

related posts

Modifică setările cookies