De la matematica si Freud, la sentimente
Simona a studiat stiintele exacte, dar a renuntat la ele pentru cele mai de suflet - dragostea si sentimentele. A terminat Facultatea de Management ca sef de promotie si un master in marketing international, a lucrat un an in domeniul logisticii si inca unul pe functia de customer care manager in retailul de incaltaminte, insa a simtit ca trebuie sa-si schimbe viata. Si-a dat demisia si, impreuna cu prietena ei cea mai buna, a dat nastere la proiectul “SingleBell”.
Inspiratia a venit de la filmul Hitch, in care personajul principal este un maestru in aranjarea de intalniri, garantand ca numai dupa trei intalniri, dragostea o sa-ti bata la usa.
Foto: Simona, impreuna cu prietena si colega ei, Sorina Iordache
“Mi-am dat demisia in 2009. Nu stiam ce vreau sa fac, dar stiam ca vreau sa-mi schimb viata si sa fac altceva. In 2010, impreuna cu prietena mea, am revazut filmul Hitch si ne-am hotarit sa facem si noi ceva pentru oamenii singuri. Ne-am interesat daca se face asa ceva in Romania si am aflat ca s-a facut prin 2008, dar n-a fost ceva consistent. Aveam multi prieteni singuri, am fost si noi la randul nostru singure si stiam ca e destul de greu sa gasesti pe cineva, asa ca am vrut sa facem o incercare. Dupa care, in 2010, ne-am apucat de proiectul <SingleBell>”.
Investitie zero, orgolii o mie
“Primul pas a fost lansarea unui blog, ulterior am inceput sa vorbim cu prietenii nostri, ne-am facut profiluri pe site-urile de socializare si am inceput sa ne intalnim cu oameni si sa le explicam despre ce e vorba. Daca la inceput eram numai intre cu prieteni si alti cunoscuti, dupa o perioada am inceput sa crestem: inscrieriele erau tot mai multe si oamenii ne tot cautau. Insa a durat ceva timp pana sa ajungem la linia de plutire. Investitie materiala nu a fost, doar timp – sa stai de vorba cu oamenii, sa le explici.”, ne-a povestit ea.
Inceputul a fost, evident, destul de dificil: “Am avut de-a face si cu oameni care negau ca s-au inscris, ne inchideau telefonul in nas si care ne refuzau pur si simplu. Ne-am lovit din plin de sarcasm si de rezistenta la tot ce inseamna ajutor din exterior pe plan sentimental.”
"7 intalniri intr-o noapte – cine nu-si doreste asta?"
Din fericire, lucrurile s-au mai schimbat. Romanii incep sa aiba din ce in ce mai multa incredere in aceste tipuri de intalniri rapide, iar curiozitatea ii impulsioneaza: “Oamenii sunt din ce in ce mai receptivi. Proportia ar fi cam de 60% deschisi si 40% rezervati. Cei care au ezitari, spun ca vin doar din curiozitate, dar ei chiar au sperante. Iar cei care sunt deschisi la speed dating, il considera ceva nou, ceva util si sunt entuziasmati – pana la urma, sa ai 7 intalniri intr-o noapte – cine nu-si doreste asta?”
De la specialisti in PR, la medici si... criminalisti
Cei care se inscriu la speed dating sunt oameni cu joburi bine pozitionate/calificate: “Am avut clienti economisti, specialisti in PR, marketing, auditori, medici, tehnicieni dentari, asistenti medicali, psihologi, sociologi, criminalisti. Oameni care nu au timp sau energie sa-si caute pe cineva. Iar aici intervenim noi”.
Cum functioneaza? “Avem un formular pe site, avem cateva rubrici unde sunt cateva criterii dupa care facem selectia: varsta, studii, ocupatii, pasiuni - in functie de care cream grupurile. Pe urma facem notificarile – ii anuntam cand si de la ce ora sa vina, facem confirmarile si ne intalnim. O data pe saptamana, duminica de regula, si din cand in cand mai organizam si vineri, pentru persoanele cu varste peste 35-40 de ani. Minimul de persoane e de 6 cu 6, maximul cu 11 cu 11.”, ne-a explicat ea.
Taxa de participare este de 50 de lei si include si o bautura. Locatia este in Centrul Vechi, intr-un pub, care o data pe saptamana se transforma intr-un spatiu plin de entuziasm si fluturi in stomac. Simona si echipa ei fac totul in locul tau - iti gasesc cel mai potrivit partener, iti fac cunostinta cu el si te ajuta sa faci primii pasi intr-o relatie.
“Fiecare intalnire dureaza 7 minute, in care discuta absolut despre orice. Ca sa ii ajutam sa sparga gheata, noi le lasam ravase, care sa-i ajute sa isi lase emotiile departe. Am avut parte si de situatii amuzante: un barbat, foarte serios, le facea pe femei sa se simta ca la un interviu de angajare – avea o agenda cu un numar fix de intrebari de genul : <Cum gestionezi un conflict?>. Altii au vorbit sapte minute intregi de un film si nu se mai saturau, asa ca s-au intalnit din nou. Nu prea vorbesc de joburi, probabil vor sa uite de ele. Dupa intalnire, ii despartim si facem schimb de contacte la cerere”, ne-a mai povestit Simona.
Speed dating, speed baby
Proiectul SingleBell este de mai putin de doi ani pe piata, creste din ce in ce mai mult si in curand va avea un bebelus: “In noiembrie, un cuplu format la noi o sa aiba o nunta, ea are deja un bebelus in burtica. S-au vazut, s-au placut si culmea, ea a venit adusa de prietena ei, fara sa isi doreasca neaparat sa isi gaseasca pe cineva.”
De la participanti, numai de bine: "Majoritatea feedbackurilor sunt pozitive. Cele negative au fost de fapt sugestii care ne-au ajutat sa ne imbunatatim serviciile. Multi ne zic ca le-am depasit asteptarile. Am avut chiar si straini care au participat: un grec care si-a gasit o relatie prin noi si un italian, care a venit aici cu afaceri si nu si-a gasit pe nimeni, dar a fost incantat. Pentru ei nu e ceva nou, in afara se practica demult.”
Care sunt ambitiile ei? “As vrea sa ajung in toate orasele tarii, pentru ca avem multe solicitari si din alte parti ale tarii si sa diversificam - sa organizam si petreceri, workshopuri, plus si evenimente pentru cupluri.”
Speed datingul, sigur si eficient, fara refuzuri sau situatii penibile
“Speed datingul este safe si se organizeaza cu oameni care au lucruri in comun – noi facem o selectie inainte sa formam grupele, in functie de compatibilitate. Este mai sigur decat blind-date-urile sau de recomandarile parintilor sau prietenilor aici – stii ca a mai trecut printr-un filtru in functie de un profil. Sansele sa se intalneasca cu cineva care ar putea sa le faca neplaceri sunt foarte mici, plus ca ei nu trebuie sa refuze pe nimeni – noi ne ocupam de asta:) Nu se simte nimeni respins, nu simti presiuni sau obligatii – suna clopotelul si asta e tot. Noi ne ocupam pe urma si ii punem in legatura sau le dam explicatii in caz ca sentimentele nu sunt reciproce.”
Sfaturile ei in calitate de Cupidon pentru persoanele singure: “Sa nu isi piarda speranta, sa nu se gandeasca ca sunt singurii oameni singuri de pe planeta, sa fie deschisi, sa incerce lucruri noi. Evident, sa vina la speed dating si sa aiba incredere si doar un pic de curaj. Sa nu le fie teama, pentru ca o sa fie totul ok si o sa se simta excelent. In primul rand, nu au de ce sa se simta stanjeniti deoarece se intalnesc cu oameni exact la fel, in aceeasi situatie ca ei, acolo sunt oameni care vor sa-i cunoasca si sunt disponibili pentru asta.”
Romantica incurabila, citeste carti si oameni
“Sunt foarte romantica si cred in dragoste, cred intr-o lume mai bine, cred ca oamenii se pot schimba. Cred si-n dragoste la prima vedere – mi s-a intamplat si mie. Dar discut cu oamenii care vin la speed dating si despre un alt aspect - dincolo de scanteie, important este sa fie si o prietenie la baza relatiei. Nu trebuie sa te astepti sa te indragostesti pe moment – poti sa alegi sa ramai prietena cu acea persoana si cine stie in ce se transforma relatie peste ani. :)”
Pe langa jobul de Cupidon, Simona isi face timp si pentru viata ei personala. Este maritata, adora sa mearga la tara, la bunici, unde si-a petrecut vacantele din copilarie si se relaxeaza prin dans ”In timpul liber citesc foarte mult - multe carti de psihologie – Freud, pentru ca imi place sa cunosc oamenii, sa comunic cu ei. Fac miscare – ma plimb foarte mult pe jos, cu bicicleta, plus ca fac sport foarte intens acasa, cam de 5 ori pe saptamana, ma intalnesc cu prietenii, dansez - dansul modern este marea mea pasiune, ma uit la filme.”
Foto: Simona si sotul ei
Chiar daca nu este inca o afacere plina de castiguri, Simona este multumita de stilul ei de viata: “Nu castig extraordinar de mult - suficient cat sa ma descurc. Stilul meu de viata este linistit acum, in sensul ca am ajuns la un nivel la care ma simt in armonie si in acelasi timp dinamic, pentru ca in sfarsit am reusit sa includ miscare in viata mea – e ceva ce mi-a lipsit foarte mult in timp ce aveam un job permanent, sedentar. “