Femeia care a servit ca model pentru Statuia Libertății, o țărancă arabă care ar fi trebuit să fie simbolul altei lucrări monumentale


Misterul realizării unuia dintre cele mai impresionante monumente ale oamenirii dăinuie și la 136 de ani de la inaugurarea sa. Statuia Libertății a fost inspirată de chipul unei femei egiptene, deși în mediul online continuă să se răspândească o teorie greșită, născută după decenii întregi de controverse.


Statuia Libertății din New York a fost amplasată pe Ellis Island în 1886, după zece ani de lucrări în atelierele sculptorului francez Frederic Auguste Bartholdi. Realizarea monumentului a creat multe discuții aprinse referitoare la femeia care a servit drept model pentru statuie. Decenii la rând opinia publică a rostogolit această controversă, alimentată acum de rețelele sociale.

Conform unor surse neavizate, femeia care l-a inspirat pe sculptor ar fi Isabella Eugénie Boyer (1841-1904), un fotomodel născut la Paris care s-a stabilit peste Ocean. La vârsta de 22 de ani, tânăra s-a măritat cu industriașul american Isaac Merritt Singer, cu care a avut șase copii. 

O fotografie care ar întruchipa-o pe tânăra Isabella, care circulă și azi în mediul online, este greșit atribuită femeii care, în 1879, s-a întors la Paris și s-a căsătorit cu muzicianul danez Victor Reubsaet.

Această imagine nu este o fotografia unei persoane. Este o redare digitală a modului în care ar putea arăta Statuia Libertății dacă ar fi o persoană reală, conform lui Bas Uterwijk, creatorul fotografiei.

Cine e femeia care a inspirat realizarea Statuii Libertății

Pentru realizarea statuii, Frederic Auguste Bartholdi și-a găsit inspirația în altă parte. În 1855, sculptorul francez a întreprins o călătorie în Egipt, unde a vizitat monumentele nubiene de la Abu Simbel. A fost fascinat de dimensiunile acelor sculpturi și și-a dorit să creeze una asemănătoare prin impozanță.

S-a gândit să întruchipeze o femeie îmbrăcată în robă, care să simbolizeze Egiptul, pe care să o amplaseze în Port Said, orașul-port situat la nord de Canalul Suez. Autoritățile egipene au refuzat propunerea, pe motiv că lucrarea va fi extrem de costisitoare, așa că sculptorul a trecut de la întruchiparea femeii din popor cu origini egiptene la statuia impunătoare a unei zeități feminine de inspirație romană, Libertas.

Lucrarea a fost numită Libertatea luminând lumea și și-a găsit locul pe Insula Ellis, de lângă New York, care mai poartă și numele de Liberty Island.

Conform istoricilor, monumentul a servit drept inspirație pentru toți imigranții care au trecut pe lângă ea, în drumul lor spre libertate și prosperitate, se arată pe site-ul oficial al monumentului. Azi, Statuia Libertății este administrată de compania unui american căsătorit cu o româncă. Iată cine este Iasmina Hill!

Fotografii: Getty Images

Vezi și VIDEO:

  • Femeia care a servit ca model pentru Statuia Libertății, o țărancă arabă care ar fi trebuit să fie simbolul altei lucrări monumentale

related posts

Modifică setările cookies