Acţiunile fostului ministru demonstrează întinderea semnificativă a fenomenului de corupţie în rândul funcţionarilor de rang înalt, cu atribuţii de administrare şi direcţionare a banilor publici, au meţionat judecătorii ICCJ.
"Elenei i-am spus că geantă respectivă este de la Gardean (n.r. omul Adrian Gardean), i-am precizat și faptul că această conține suma de 900.000 euro și că, pentru restul de 3 milioane lei, urmează a fi încheiat un contract cu societatea lui Rudel. Geantă respectivă am pus-o pe un fotoliu. Elena nu mi-a spus nimic în această împrejurare și după câteva minute am plecat", a spus Nastasia, citat de site-ul ziare.com.
Potrivit lui Nastasia, omul de afaceri Adrian Ardean i-ar fi dat această sumă fostului ministru în 6 octombrie 2011 și reprezenta comisionul de 10% care îi era destinat ministrului pentru deblocarea unor plăți restante.
Nastasia a mai spus că suma i-a fost înmânată Elenei Udrea în bancnote de 500 de euro.
De menționat că Udrea a negat de-a lungul timpului constant aceste acuzații.
Potrivit sentinței Înaltei Curți, fostul ministru trebuie să le restituie lui Adrian Gardean și Corin Boian (n.r. partenerul de afaceri al lui Gardean) cei 900.000 de euro.
Nastasia și-a recunoscut în fața magistraților rolul de intermediar al șpăgii în contextul în care a fost condamnat la patru ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită.
Fostul ministru Elena Udrea și fosta șefă DIICTOT Alina Bica au fost reținute în baza unor mandate pe care Interpol le-a emis la cererea autorităților din România.
Magistraţii instanţei supreme au condamnat-o, în iunie 2018, pe fostul ministru la 6 ani de închisoare în dosarul ”Gala Bute”. Decizia, care este definitivă, menţine hotărârea pe fond luată de Secţia Penală de la ÎCCJ.