Indira Gandhi, o femeie cu instinct politic, dar prea putina viziune


Autoritara si carismatica, Indira Gandhi a reformat India in cele trei mandate de premier. Dar a facut si un rau ireparabil democratiei indiene. Ramane asadar in istorie atat ca prim-ministrul care a transformat societatea indiana, cat si ca tiranul care a inabusit cu forta armatei disputele interne. In 2010, revista Time o alegea pe locul 9 in topul 25 al celor mai puternice femei din secolul XX.


Singurul copil al lui Jawaharlal Nehru, Indira s-a nascut intr-o celebra familie de brahmani din Kashmir. Tatal ei avea sa devina premier, iar bunicul a fost una dintre figurile marcante ale miscarii care a militat pentru un sistem indian de guvernare. Faptul ca a venit pe lume intr-o influenta familie dinastica i-a marcat, inevitabil, viata. Cat si pe cea a urmasilor sai.

Crescuta de o mama bolnava, adesea internata in clinici elvetiene, Indira l-a avut drept model pe tatal sau, un avocat erudit implicat in politica. Inca la scoala, fata a creat miscarea Vanara Sena, pentru copii de-o varsta cu eai, care un mic rol in Miscarea de Independenta Indiana. Pustii organizau manifestatii, dar se ocupau si de distributia de materiale tiparite interzise in acea vreme. Se spune ca Indira si-ar fi ajutat tatal, la acea vreme supravegheat de politie, sa comunice cu alti colaboratori ai sai, strecurand documentele in ghiozdan.

O eleva slaba si o studenta fara diplome, celebra pentru examenele ratate

Dupa moartea mamei, pe cand ea avea doar 17 ani, Indira studiaza la universitatea Visva Bharati din Bengalul de Vest, dupa care la Oxford, in Anglia. Rezultatele extrem de slabe (initial nici nu a fost admisa la Oxford, fiind nevoita sa se stea cateva luni la Brighton si sa repete examenul) nu i-au adus nicio diploma. In schimb a reusit sa-si gaseasca un sot. In Anglia l-a cunoscut pe Feroze Gandhi, un tanar activist, cu care s-a casatorit in 1942, impotriva vointei tatalui ei. Apartinand comunitatii persilor, si nu celei hinduse, Feroze nu s-a inteles niciodata cu Nehru. La acea vreme casatoriile mixte erau extrem de rare in India, iar familia miresei n-a aranjat uniunea, asa cum era obiceiul. Indira a ramas insa neclintita si s-a maritat. La fel de hotarata avea sa fie si peste cativa ani, cand a respins rolul de sotie traditionalista.

Primele luni ale cuplului n-au fost chiar tipice. La nici jumatate de an de la nunta, Indira si Feroze au fost inchisi pentru activitati nationaliste. Doi ani mai tarziu, in 1944, cei doi deveneau parintii unui baietel, Rajiv, urmat de un altul, in 1946.

De la secretara la confidenta si sfatuitoarea tatalui

Dupa ce tatal ei castiga alegerile si devine premier, Indira se muta la Delhi, impreuna cu copiii, pentru a-l ajuta. Separarea de sotul ei avea sa fie definitiva, iar instrainarea dintre ei s-a adancit. Cu o casnicie practic ratata, Indira devine secretara si omul de incredere al lui Nehru. Ambitioasa si implicata politic, ea s-a ocupat in 1951 atat de campania politica a tatalui, cat si de cea a lui Feroze, care aspira la un loc in Parlament. Nici macar dupa ce sotul a fost ales intr-o functie oficiala si s-a mutat in Delhi relatia lui cu socrul nu s-a imbunatatit. Feroze Gandhi a refuzat sa locuiasca in aceeasi casa cu Nehru, desi acolo stateau sotia si copiii lui.

Insa in 1958, cand Feroze a suferit un infarct, Indira s-a intors la el sa-l ingrijeasca. Acesta a murit doi ani mai tarziu, in timp ce sotia se afla intr-o vizita in strainatate. Fiul cel mic al cuplului avea sa o invinuiasca toata viata pe mama pentru decesul tatalui.

Debutul pe scena politicii a “papusei natangi”, cum o numeau adversarii

Indira era deja presedintele Congresului National, si juca si rolul de presedinte de protocol pentru tatal sau cand s-a trezit vaduva. Perceputa drept un produs politic al familiei, ea s-a tinut departe de functii importante pana cand a murit Nehru, ca sa nu fie acuzata de nepotism. S-a trezit propulsata in centrul atentiei in 1964, la moartea tatalui, fiind numita ministru al Informatiei in Guvern.

A stiut cum sa se foloseasca de mass-media si, ajutata de carisma, a calmat natiunea in 1965, cand a izbucnit razboiul indo-pakistanez. Lumea intreaga a aflat atunci ca Indira a refuzat sa se adaposteasca la Jammu sau Delhi, ramanand in regiunea de granita Srinagar, unde a prins-o conflictul.

Foto: Margaret Thatcher si Indira Gandhi

Desi considerata de majoritatea politicienilor “o papusa natanga”, ea a castigat alegerile din 1966 printr-o intamplare. In 1966, la moartea subita a premierului Shastri numarul candidaturilor la succesiune era prea mare pentru a se stabili un invingator clar. Asa ca Indira a fost vazuta drept solutia de compromis, sustinuta de toate partile. Aleasa in functia de prim-ministru pentru ca toata lumea isi imagina ca va fi usor de manipulat. Insa lucrurile n-au stat deloc asa. Indira si-a impus punctul de vedere si a inceput reformarea tarii.

In 1974 India realiza primul test nuclear subteran, devenind cea mai tanara putere nucleara din lume. Tot in acea perioada a ajuns si sa exporte alimente, dupa ce in urma cu cativa ani populatia trecea printr-o lipsa grava de hrana. Revolutia Verde, care a marit productia de grau, orez si bumbac, a fost urmata de Revolutia Alba, a productiei de lapte. Ambele programe au ajutat la combaterea malnutritiei.

Declinul, arestul si revenirea pe scena politica

Condusa de instinct si manipulata de fiul ei mai mic, Sanjay, Indira a ajuns sa guverneze India ca un despot. Acuzata in 1975 de frauda electorala si gasita vinovata de Inalta Curte, a refuzat sa-si dea demisia si a cerut in schimb declararea starii de urgenta. Poporul incepuse sa protesteze impotriva ei, insa Indira nu s-a lasat intimidata, ci a apelat la forta. In urmatoarele 19 luni, pana la urmatorul scrutin, a cerut arestarea si torturarea liderilor opozitiei si cenzurarea publicatiilor. A incercat si sa amendeze Constitutia, pentru a capata imunitate si dupa inlaturarea din functie.

Sloganul scandat de premier a fost in tot acest timp “Mai putina vorba, mai multa munca”. Desi in acest an si jumatate a condus practic tara prin decret, India tot a facut progrese economice. In acest timp insa, Sanjay Gandhi conducea India ca pe propria-i mosie. A cerut daramarea mahalalelor, in care locuia cel mai mare procent al populatiei si a impus sterilizarea fortata a barbatilor cu prea multi copii, pentru a reduce rata natalitatii.

Indira nu doar ca a inchis ochii la abuzurile fiului, dar s-a lasat convinsa in 1977 ca are sprijinul poporului. Sfatuita de lingusitori sa candideze, s-a prezentat la alegeri si a pierdut lamentabil. A fost imediat arestata, in baza condamnarii din 1975. Insa arestul si procesul i-au creat aparenta unei femei neajutorate, victimizat. Si-a cerut scuze pentru greselile din primele doua mandate si, beneficiind de o noua imagine, a revenit pe scena politica. La urmatoarele alegeri din 1980, partidul Congresist al lui Ghandi s-a intors la putere.

Operatiunea Steaua Albastra

La nici 5 luni dupa ce si-a inceput al treilea mandat ca premier, Indira e lovita de o tragedie personala. Mezinul, Sanjay, moare intr-un accident de avion suspect. Ramasa fara succesor, ea il convinge pe fiul cel mare sa renunte la cariera de pilot si sa intre in politica.

Avandu-l pe fiul cel mare langa ea, dar si o tara macinata de conflicte intre grupari etnice si religioase, premierul cere inlaturarea unui extremist sikh, care dorea separarea statului Khalistan. Operatiunea “Steaua Albastra” a avut loc in 1984, cand Templul de Aur din Amritsar a fost luat cu asalt. Pe langa extremistii sikh, in atac au fost ucisi si 500 sute de pelerini. Faptul ca Indira a dat ordinul sa fie atacat un sanctuar al sikh-ilor a infuriat comunitatea. 5 luni mai tarziu, pe 31 octombrie 1984, Indira Gandhi a fost asasinata de doi dintre bodyguarzii sai, extremisti sikh. Cei platiti s-o pazeasca au impuscat-o in gradina resedintei sale, iar premierul a murit in drum spre spital. A doua zi, fiul ei cel mare, Rajiv, i-a urmat in functie.

  • Indira Gandhi, o femeie cu instinct politic, dar prea putina viziune

related posts

Modifică setările cookies