Maria Dermengiu este cunoscuta printre iubitorii de arta si frumos de la noi din tara. Tablourile create de ea infrumuseteaza casele romanilor, iar obiectele vestimenatare asupra carora si-a pus amprenta sunt apreciate de fashioniste si de vedete deopotriva.
Maria detine brandul Marie Nouvelle, nume sub care se reunesc toate produsele create si gandite de ea: tablouri, rochii, esarfe, huse de telefoane, abajururi, tapet si alte accesorii si obiecte de decor.
Maria Dermengiu este un nume cunoscut printre iubitorii de arta si frumos. Cum te-ai prezenta insa celor care nu au auzit de tine pana acum?
As spune ca sunt artist vizual - pictorita si designer de obiect deopotriva. Domeniul meu de interes este tot ceea ce tine de vizual. Sunt o femeie cu suflet de artist si minte de antreprenor.
Foto: Maria Dermengiu
Nu multi oameni au sansa sa faca in viata ceea ce le place. Din fericire, tu iti urmezi visul. Cum ai hotarat sa o iei pe aceasta cale, a picturii?
Sunt una dintre aceia care au ales sa-si schimbe meseria 'serioasa' cu una nu mai putin serioasa, dar vazuta ca un hobby. Un downshift necesar care m-a asezat in pozitia incepatorului, a novicelui care descopera ca trebuie sa reinvete de la zero o alta meserie.
Intotdeauna am fost fascinata de arta vizuala, de ilustratii, de tot ceea ce era creat de imaginatia cuiva si apoi transpus pe un suport accesibil celorlalti.
Am calatorit de foarte mica si cred ca asta a avut un impact definitoriu pentru mine ca adult, mult mai tarziu, in felul in care aleg sa vad lumea, felul in care analizez si perspectiva pe care o acord anumitor lucruri, atunci cand ma raportez la ele. Experienta calatoriilor mi-a deschis mintea si mi-a stimulat simturile vizuale, in primul rand, precum si celelalte simturi prin contactul cu diferitele culturi.
Cand ti-ai dat seama ca ai talent la pictura? Ce studii ai facut in acest sens? Stim ca ai fost acceptata la o prestigioasa universitate din Londra, insa ai preferat sa ramai in tara.
Nu m-am gandit asa. Nu am asteptat sa vina cineva care sa-mi cerifice abilitatile, ci am crezut mereu in vocea personala , specifica fiecarui individ care isi poate gasi un loc numai al lui in lumea asta mare.
In ultimii ani am terminat Scoala de Arta Bucuresti, am absolvit cursuri de Art Management, de Formare Culturala si in prezent sunt inscrisa la un pre-MBA, Excelenta in Management, dar pot spune sincer ca sunt un autodidact ce a invatat prin introscpectie si nu prin reprezentarea exterioara a unei realitati relative.
Foto: tablou creat de Maria Dermengiu
Care sunt pictorii tai preferati si tabloul care te impresioneaza cel mai mult?
In prezent am doi artisti pe care ii admir foarte mult - Stefan Caltia si Oravitzan. Am iubit impresionistii si paleta lor de culori, iar dintre cei mai vechi ar fi William Turner, pictorul luminii.
Familia ta este o familie de avocati. Nu ai fost tentata si tu sa o iei pe acest drum? Stim ca ai profesat o perioada si in acest domeniu.
Am luat –o pe acest drum doar atat cat sa-mi confirm clar ca alta este menirea mea. Bineinteles ca as fi avut tot suportul specialistilor din familia mea, urmand aceeasi meserie, dar am abordat o cale cu totul noua pentru ca asa simteam ca pot contribui cu adevarat in domeniul ales.
Se castiga bine din pictura in Romania? Ce feedback ai de la cei care iti achizitioneaza tablourile?
Din pictura se castiga sporadic, pe de-o parte datorita pretului si pe de alta parte datorita perceptiei gresite cum ca ar trebui sa fii un bun cunoscator al artelor ca sa achizitionezi ceva. Intr-adevar, arta nu este o necesitate cum ar fi mancarea sau medicamentele, insa este o nevoie launtrica nu mai putin importanta, care ar trebui satisfacuta la un moment dat.
Cata atentie acordam exteriorului pe atat de multa ar trebui acordata si interiorului, satisfacerii nevoii de frumos si de armonie. Nu trebuie sa fii un expert in arta ca sa simti ceva atunci cand o privesti. Cea mai buna arta este aceea care misca ceva in tine. Pe aceea ar fi indicat sa o cumperi.
Am creat un proiect de arta aplicata cu scopul de a face arta accesibila iubitorilor de frumos, celor care doresc sa o faca parte integranta din viata lor.
Creatiile tale nu se limiteaza numai la tablouri. Ai intrat si in lumea modei, prin modele originale de esarfe. Cum ti-a venit ideea sa iti incerci norocul si in fashion?
Esarfele mi s-au parut cele mai potrivite accesorii pentru personalitatea mea si ca start in acest proiect de arta aplicata denumit Marie Nouvelle. Diafane, de calitate, feminine, artistice.
Ce este special la esarfele tale? Cu ce se deosebesc de restul de pe piata?
In primul rand acestea incororeaza arta in ritmul cotidian al vietii de zi cu zi. Am transpus in print tot ceea ce am creat pe panza.
O esarfa Marie Nouvelle transmite mai departe emotia creatorului si simbolurile pictate pe panza se transfera in vibratie si pe celelalte suporturi.
Ca artist, singurul lucru pe care-l pot oferi, este viziunea mea asupra a tot ceea ce ma inconjoara, farama din inima mea nespusa prin cuvinte ci transmisa in culori si imagini.
Fiecare tablou pictat poarta cu sine o stare, o crampeie de emotie pe care aleg s-o dau mai departe si s-o impartasesc cu ceilalti.
Nu folosesc grafica vectorizata, forme de calculator, ci strict ceea ce eu pictez pe panza.
Cu esarfele ai inceput. Acum pe site-ul tau se regasesc o multime de alte produse create de tine – bluze, obiecte de decor, huse de telefoane etc. Pe toate le faci tu?
Toate sunt gandite de mine, dar sunt fabrici diferite prin care produc accesoriile, fabrici specializate pe anumite produse . Am fabrica pentru textile, fabrica pentru husele de telefoane si genti, fabrica pentru ceramica si tapet, etc. Fiecare cu tehnica sa si cu modalitatea de imprimare proprie fiecarui obiect in parte.
Articolele vestimentare create de tine sunt feminine si elegante. Carui tip de femei te adresezi?
Sunt femei carismatice, delicate si boeme .
Rochiile sunt apreciate si de vedete. Dana Rogoz le poarta cu placere. Din ce materiale sunt realizate?
Toate rochiile Marie Nouvelle sunt din material 100% natural, fie din matase fie din matase cu bumbac sau vazcoza naturala.
Pe langa toate aceste activitati, ai si un blog. Ce ne poti spune despre el?
Tin un blog separat, in engleza, pentru placerea mea. Am inceput sa tin acest blog din pasiunea pentru citit si din dorinta de face din el un jurnal vizual, de stari. Un mood board deschis pentru oricine doreste sa il rasfoiasca.
Imi este totusi dificil sa tin pasul cu toate canalele de media disponibile si atunci l-am lasat in plan secund, revenind la el din cand in cand.
Pe langa faptul ca esti pictorita, creatoare de moda si bloggerita, mai esti si mama. Cum ai timp de toate?
Ma scol foarte devreme :) Nu ma culc pana nu imi trec tot ce am de facut a doua a zi in agenda si sunt foarte disciplinata :) Recunosc insa ca am momente cand sunt franta. Sa cedez nu este o optiune asa ca imi gasesc energie si pentru gatit, si pentru copii, si pentru business, si pentru pictura si pentru iubit . :)
Nu esti doar o femeie talentata, ci si foarte frumoasa. Te-a tentat vreodata modellingul?
Sunt doar foarte fotogenica, atat. Multumesc pentru compliment.
Cum te-ai descrie ca femeie si ca mama?
Sunt o fire sensibila, curioasa si copilaroasa fapt ce ma ajuta enorm in relatia cu copiii mei. Sunt analitica si meticuloasa, perfectionista si cer la randul meu seriozitate si disciplina cand vine vorba de business.
In rest, sunt o femeie ca toate celelalte, cu vise si greutati, dorinte si planuri, lacrimi si bucurii pe masura gustului pe care il dam vietii.
Care este pasul urmator pentru tine?
Pasul urmator ar fi cresterea acestui brand care este parte integranta din cine sunt eu astazi, din povestea mea si pasiunea cu care m-am dedicate artelor.
Ce alte hobby-uri si pasiuni mai ai?
Schiul si gatitul.
Scriu. Deocamdata pentru mine insa sper ca intr-o zi sa pot publica o parte din aceste scrieri.
Un material de Doina Goanta