Mimi Reinhardt, secretara care a bătut la mașină „lista lui Schindler”, a murit la 107 ani


După ce a supraviețuit lagărelor de concentrare naziste, Mimi Reinhardt s-a stins din viață la vârsta de 107 ani, la Tel Aviv. Femeia a fost secretara magnatului german Oskar Schindler în lagărul de muncă Brünnlitz, de lângă orașul Brněnec. Ea a bătut la mașină numele de pe lista lui Schindler.


În 1942, în timpul ocupației naziste, Mimi Reinhardt a ajuns în lagărul de muncă silnică Kraków-Płaszów, din Polonia. Cunoștințele ei de stenografie au ținut-o în viață și a ajuns să lucreze pentru industriașul german Oskar Schindler (1908-1974) în Brünnlitz, lagărul de muncă de la Brněnec (Cehoslovacia) amenajat pentru fabrica de armament a omului de afaceri.

Mimi Reinhardt s-a aflat printre cei 1.200 de evrei salvați de la moarte de industriașul german. Schindler a mituit înalți oficiali naziști pentru a-i păstra în fabricile sale în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Confruntat cu realitatea dură a războiului și cu ororile provocate de naziști, Oskar Schindler a decis să-i mențină pe toți în viață, pentru a-i salva de la moartea prin incinerare.

Mimi Reinhardt a bătut la mașină numele tuturor evreilor de pe celebra listă a lui Oskar Schindler.

Povestea de viață a prizonierilor evrei a fost transpusă în filmul Lista lui Schindler (1993), recompensat cu șapte premii Oscar.

Cine a fost Mimi Reinhardt

Mimi Reinhardt s-a născut la Viena, în 1915, și s-a mutat la Cracovia (Polonia) înainte de izbucnirea celui de-la Doilea Război Mondial. În 1942 a fost luată cu forța și dusă în tabăra de muncă de lângă Płaszów, un cartier al Cracoviei.

După ce a fost remarcată de Oskar Schindler, pentru care a muncit doi ani ca secretată, ea a redactat celebra listă a lui Schindler, la cererea industriașului.

Nu știam că acea listă e atât de importantă. Mai întâi am făcut lista cu cei care erau deja cu Schindler la fabrica sa din Cracovia. A trebuit să-i pun pe acea listă”, a spus Mimi Reinhardt într-un interviu din 2008. Ulterior s-a trecut și ea pe listă, alături de alte două prietene.

Femeia a lucrat pentru Oskar Schindler (foto sus) până la sfârșitul războiului. Despre el a spus că era „un om foarte fermecător, deschis” și că „nu ne trata ca pe niște gunoaie”.

Oskar Schindler s-a stins din viață în 1974, iar la înmormântarea lui au venit sute de supraviețuitori sau urmași ai celor pe care el i-a salvat de la moarte în timpul războiului.

Mimi Reinhardt a murit la Tel Aviv, unde se stabilise în 2007, ca să fie aproape de fiul ei. 

Lista lui Schindler, un succes de box office

Filmul care spune povestea evreilor salvați de Oskar Schindler a fost nominalizat la 12 premii Oscar, reușind să câștige șapte statuete, inclusiv pentru cel mai bun film. 

Mimi Reinhardt a fost invitată la premieră, dar a fost nevoită să plece înainte de proiecție din cauza emoțiilor care au cuprins-o la gândul că va trebuie să retrăiască acele momente. 

Lista lui Schindler a avut încasări de 322 de milioane de dolari, în cinematografe, la un buget de 22 de milioane de dolari. Regizorul Steven Spielberg a primit Oscarul pentru regie.

În rolurile principale au jucat Liam Neesen (Oskar Schindler), Ben Kingsley, Ralph Fiennes și Caroline Goodall.

Fotografii: Getty Images/Profimediaimages.ro/ Yossi Zamir/Flash90

Vezi și VIDEO: 

  • Mimi Reinhardt, secretara care a bătut la mașină „lista lui Schindler”, a murit la 107 ani

related posts

Modifică setările cookies