Atunci trebuie sa stapanesti foarte bine desenul tehnic, adica reprezentarea grafică a unui obiect sau a unei suprafețe, care devine, prin intermediul unor reguli și convenții standard, un limbaj de comunicare între proiectanți și executanți.
Desenul tehnic se realizează prin intermediul metodelor geometriei descriptive și este folosit cu precădere în domeniul ingineriei pentru realizarea schițelor arhitecturale ale construcțiilor, sistemelor de instalații, cartografie etc.
Utilitatea desenului tehnic
În funcție de utilitatea desenului tehnic, acesta poate fi de mai multe tipuri:
desen industrial (reprezentarea grafică plană a obiectelor și concepțiilor tehnice privind structura, construcția, funcționarea și realizarea obiectelor din diverse ramuri industriale);
desen de construcții (reprezentarea plană a construcțiilor de clădiri, lucrări de artă, elemente de finisaj etc.);
desen de arhitectură (reprezentarea plană a concepției funcționale și estetice a construcțiilor și a elementelor de decor, finisaj etc.);
desen de instalații;
desen cartografic;
desen de sistematizare sau urbanistic.
Tipuri de desen tehnic
După modul de realizare, desenul tehnic este clasificat astfel: schiță; desenul la scară; însă desenul tehnic poate fi clasificat și în funcție de alte criterii, precum conținut, valoare documentară.
Proiectarea este realizată după anumite norme standard, precum norme românești – STAS sau SR; convenții interne – NI, internaționale – ISO, sau europene – EN. În funcție de aceste norme sau reguli sunt utilizate în desenul tehnic diferite tipuri de linii:
după aspect: linie continuă, linie întreruptă, linie punct, linie două puncte;
după grosime (se notează cu „b”): linie groasă, linie subțire. Valorile sunt exprimate în milimetri (b=2; 1,4; 1; 0,7; 0,5, 0,35, 0,25, 0,18).
Materiale și instrumente necesare
De aceea, pentru a realiza un desen tehnic cât mai corect ai nevoie de materiale și instrumente de calitate.
Suport pentru desenul tehnic
Acest suport poate fi o masă specială pentru desen, o tablă de scris sau o planșetă, iar necesitatea acestui suport constă în fixarea hârtiei pe care urmează să desenezi. Acestea pot fi găsite într-o varietate de forme, tipuri de materiale și accesorii.
Tipul de hârtie
Hârtia este un material indispensabil desenului tehnic. În funcție de instrumentele folosite, hârtia poate să fie albă și cât mai densă sau hârtie de calc (utilă pentru toate genurile de desen) sau mai puțin absorbantă și transparentă (utilă în realizarea duplicatelor).
Pentru duplicarea desenelor de pe hârtia de calc poți folosi hârtia heliografică. Hârtia opacă trebuie să fie de calitate, să aibă elasticitate, pentru a permite ștergerea repetată cu guma fără a se rupe fibrele.
Instrumente de scris
În această categorie intră creioanele pentru desen care au mine speciale din grafit, cu duritate variată, și anume:
mine de tip B sau moi;
mine de tip HB sau F (semidure);
mine de tip H (tari)
Creionul de desen prezintă dezavantajul vârfului de mină care trebuie ascuțit la aceeași grosime precum dimensiunea precedentă, pentru a evita variațiile liniilor trasate. În acest sens, poți folosi o ascuțitoare de tip școlar, iar vârful poate fi ascuțit la dimensiunea dorită cu ajutorul unei bucăți de glaspapir sau a unei lame. Mai poți folosi, bineînțeles, pixuri și linere care eliberează cerneala în flux constant.
Gume
Pentru executarea oricărui tip de desen tehnic este nevoie de o gumă de șters, cu ajutorul căreia vei putea șterge, corecta sau curăța anumite detalii sau linii greșite. Importanța acesteia constă în eficiența ei de a nu rupe fibrele hârtiei.
Trusa geometrică
Desenul tehnic presupune și folosirea unei truse geometrice profesionale. Aceasta este un accesoriu esențial, deoarece trusa conține mai multe instrumente necesare executării unui desen tehnic de calitate și cu o precizie cât mai mare: rigla gradată, raportorul, echerul, compasurile. Pentru un produs de calitate, folosește compasuri din metal, cu sistem de pârghie de presiune, care îți permit mișcări rapide, blocări automate ale pivotului și ajustări fine prin șurubul central de acționare, cu articulații genunchi.
În cadrul unei truse mai ai nevoie de un teu, de șablon cu cercuri, șablon cu pătrate, șablon cu elipse sau, în funcție de necesitate, șablon pentru arhitectură, șablon cu obiecte de mobilier, șablon pentru scheme electrice.
Desenul tehnic, indiferent că lucrezi într-unul din domeniile ingineriei și arhitecturii sau ești pasionat de desen, este o disciplină care te ajută să reprezinți grafic obiecte din realitatea tridimensională sau diferite concepții originale, iar cu ajutorul materialelor și instrumentelor de lucru vei putea executa desene tehnice mai precise și de calitate.