Selecționerul Belgiei are o strategie interesantă privind motivarea jucătorilor. Ce întrebări pune Domenico Tedesco atunci când se întâlnește față în față cu fiecare fotbalist


Domenico Tedesco are 38 de ani, este italian și antrenează echipa Belgiei din februarie 2023. Înainte de meciul cu România, selecționerul a povestit într-un interviu despre felul în care își motivează jucătorii.


Domenico Tedesco are foarte mare încredere în potențialul jucătorilor săi și, chiar dacă au pierdut în fața Slovaciei, are numai cuvinte de laudă despre ei. „Echipa mea din Belgia este tânără, înfometată și foarte talentată”, spune el într-un interviu pentru theguardian.com.

Lui Tedesco îi place să stea mai mult de vorbă cu fiecare fotbalist în parte. 

„Este important pentru mine să înțeleg cum gândesc ei – pentru că fiecare este diferit – și să am o imagine de ansamblu despre fiecare. Îmi place foarte mult această parte a jobului”, menționează antrenorul.

„Fiecare jucător este diferit. Unii au nevoie de mai multă comunicare. Au nevoie să-i vizitezi sau să le vorbești prin Zoom, telefon sau doar prin mesaje. Asta îmi permite să fiu mereu informat. Le spun că au jucat fantastic, aflu dacă au vreo problemă, dacă sunt răniți. Avem și fotbaliști care, odată ajunși în clubul lor, chiar vor să se concentreze pe fotbalul de club în meciurile internaționale. Înțeleg, pentru că am fost manager de club. Este bine că jucătorii sunt concentrați pe munca de zi cu zi la cluburile lor. Jucătorii au nevoie și de libertate.

Cel mai important este că jucătorii au un sentiment bun atunci când sunt invitați să joace la echipa națională. Vreu să gândească așa: „Sunt invitat. Îmi place să fiu cu echipa națională a Belgiei. Îmi place terenul de antrenament, personalul și colegii mei.” Acest lucru este foarte important – dacă vin, vin într-o dispoziție bună. Este ceva asupra căruia ne concentrăm și încercăm să creăm condiții. Este important să performazi și să obții rezultate, dar întotdeauna într-o atmosferă bună”, explică Tedesco.


Selecționerul Belgiei își invită jucătorii la cafea

De când a venit la naționala Belgiei, Domenico Tedesco spune că încearcă să creeze cu jucătorii săi o relație de familie. Când se întâlnește față în față cu jucătorii, le pune întrebări legate de viața personală.

„Pentru a motiva oamenii, trebuie să intri în adâncul sufletului lor, să afli ce îi motivează. Într-o echipă națională acest lucru e mai dificil probabil decât la un club. La un club, lucrezi cu jucătorii în fiecare zi. Îi vezi când se trezesc dimineața și poți vedea dacă au probleme.

Ca manager de club, aș putea spune unui jucător: „Vino la mine, vom bea o cafea după antrenament”. Și apoi vorbesc cu el o oră și îmi pot da seama, de exemplu, dacă au probleme de familie. Poți cu adevărat să afli cel îl motivează. Dacă familia este cel mai important lucru pentru el, atunci ai putea să-i oferi mai multe zile pentru a petrece cu familia. Poți să-i inviți familia la jocuri sau să organizezi un eveniment special pentru ei. Pe termen lung, este important să creezei acest tip de relație. Atunci poți obține totul. Aceasta este credința mea”, a conchis Tedesco.

Sursă foto: Getty Images

  • Selecționerul Belgiei are o strategie interesantă privind motivarea jucătorilor. Ce întrebări pune Domenico Tedesco atunci când se întâlnește față în față cu fiecare fotbalist

related posts

Modifică setările cookies