Ai absolvit facultatea de Medicina. De ce ai ales Obstetrica-Ginecologie si nu alta specialitate?
Pentru mine alegerea nu a fost una grea, pentru ca nu m-am simtit atrasa niciodata de specialitatile medicale. Cred ca unii oameni sunt pur si simplu construiti pentru chirurgie. Mie imi place sa cred ca sunt una dintre acestia. In ceea ce priveste obstetrica si ginecologia, am ales aceasta specialitate pentru ca, structural mi se potriveste mult mai bine decat alte specialitati chirurgicale. Desi am cochetat o vreme, in timpul facultatii si cu ideea de chirurgie plastica si reconstructiva, pana la urma am ales” o-g” pentru ca starea pe care ti-o da aducerea unui copil pe lume este incomparabila cu orice altceva. Prin urmare, obstetricianul nu trateaza o boala, ci este unul dintre elementele ce ajuta la implinirea si fericirea unei familii. Astfel, am ales “o-g”, pentru ca nu cred ca exista ceva mai frumos decat sa poti ajuta pe cineva sa fie fericit.
Practic, ai "mostenit" pasiunea pentru medicina. Aceasta profesie este foarte iubita in familia ta, nu-i asa?
Da, familia mea este una extrem de … medicala. Parintii mei sunt medici, sora mea este studenta la Medicina in anul 6, iar fratele meu, desi este inca la liceu, se pregateste intens pentru o viitoare cariera medicala. Cred ca daca ar intreba-o cineva pe mama, ar spune fara ezitare ca am fost cel mai rasfatat copil din lume, dar totodata cred ca nu exista parinte care sa nu creada ca si-a rasfatat copilul.
Ai crescut intr-o familie de medici cu renume. In ce fel ti-a influentat acest lucru adolescenta, cariera de acum, viata in general?
Faptul ca am crescut intr-o familie de medici nu doar mi-a influentat viata, ci as putea afirma, fara ezitare, ca mi-a marcat-o. Tatal meu este chirurg urolog, iar prima operatie in care am intrat vreodata a fost una a tatalui meu. Am asistat la operatie si cred ca si din acel moment m-am simtit mai atrasa de partea chirurgicala a medicinei. Pasiunea cu care tata opereaza atinge nivelul pasiunii pe care un artist o are fata de operele sale. Mi-as dori, ca vreodata, sa ajung la nivelul acela, insa cred ca mai este un drum lung pana acolo.
In alta ordine de idei, nu m-as limita doar la familie pentru a descrie lumea in care am crescut. Se poate spune ca toata lumea din jurul familiei mele este compusa fie din medici, fie din persoane care au legatura intr-un fel sau in altul cu medicina. Spre exemplu, nasa mea, Dna. Dr. Mirela Ranga, este medic primar obsterica-ginecologie, si este cea care m-a adus pe lume. Acum, 27 de ani mai tarziu, Dna. dr. este modelul meu in practica medicala. Cred ca pana la urma, a fost destinul cel care m-a impins sa fiu ginecolog.
Povesteste-ne despre Medas Feminis. De unde ideea unei clinici de medicina materno-fetala si cum ai ajuns sa conduci aceasta clinica?
Medas Feminis a aparut ca si concept, de clinica destinata in special medicinei materno-fetale, in urma cu mai bine de un an. Medicina materno-fetala nu este o denumire inventata si nici ceva ce a aparut peste noapte. Ea este o supraspecializare a obstetricii si ginecologiei si se ocupa cu managementul medical si chirurgical al sarcinilor cu risc. Managementul acestora include, printre altele, monitorizari ecografice, biopsia de vilozitati coriale si amniocenteza.
Motivul pentru care am ales sa deschidem o clinica de medicina materno-fetala este nevoia pacientelor. Aveam cereri atat din partea pacientelor Medas cat si din partea medicilor nostri. Dar un alt motiv pentru care am ales asta este necesitatea supraspecializarii si a delimitarii clare in specialitatile extrem de vaste cum este ginecologia. Mai clar, in ziua de astazi, nu mai poate exista un singur medic care urmareste sarcina, ci o echipa compusa din mai multi membri intre care si un specialist in medicina materno -fetala. In cadrul clinicii noastre, asta am incercat sa facem, sa cream echipe multidisciplinare de medici, care, cu ajutorul tehnologiei de ultima ora pe care o avem in cadrul clinicii, sa poata manageria orice sarcina cu succes.
Cum ai ajuns sa devii manager? Care a fost parcursul tau in interiorul clinicii?
Am inceput sa lucrez inca din timpul facultatii si am trecut prin toate departamentele, de la resurse umane pana la vanzari. Pot spune ca in acea perioada am invatat cu ce probleme se confrunta fiecare departament si cum se rezolva acestea. Cand am ajuns la sfarsitul facultatii, am inceput sa ma pregatesc pentru functia de director de clinica. Pentru asta, am stat foarte multa vreme in preajma Directorului Medical si a Directorului Medical Adjunct, doua doamne dr. carora ar trebui sa le fiu recunoscatoare etern, pentru ca m-au invatat ce presupune, in realitate, toata munca pe care eu o fac acum. Ulterior, am condus o alta clinica Medas, timp de un an de zile. Apoi, odata cu alegerea specialitatii, a aparut si oportunitatea ca Medas sa deschida o clinica de medicina materno-fetala si asfel s-a nascut proiectul Medas Feminis, iar eu am ajuns in pozitia pe care astazi o ocup.
Cum ai descrie o zi din viata ta?
O zi din viata mea este probabil comparabila cu una din viata unui wedding planner in ziua nuntii. Am parte de acelasi gen de emotii si ma pregatesc la fel de intens pentru a face fata. Daca un wedding planner isi desfasoara intreaga activitate pentru ca toti invitatii sa plece multumiti de la evenimentul respectiv, eu imi dedic intreaga activitate pentru ca pacientele noastre sa plece multumite de la clinica.
Esti una dintre cele mai tinere femei manager al unei clinici medicale. Cum se impaca viata profesionala cu cea personala?
Am impresia ca orice medic, indiferent de varsta, lasa pe locul al doilea viata personala. Primeaza pacientii.
Ai intampinat vreodata prejudecati legate de varsta in procesul de management?
Am intampinat nu doar prejudecati, ci si destul de multa reticenta. Ca sa dau un exemplu, in ultima vreme, toate persoanele pe care le-am cunoscut si care stiau ca asteapta sa cunoasca un medic, director de clinica, mi-au spus acelasi lucru : “Ma asteptam sa cunosc pe cineva mai in varsta!” Dar, fara falsa modestie, ma simt chiar provocata de ideea ca trebuie sa dovedesc ca prejudecatile sunt doar prejudecati si nu au un fundament real.
Esti o femeie tanara de succes, puternica, hotarata. Care sunt hobby-urile tale?
Sincer, nu am fost nciodata o persoana care sa aiba multe hobby-uri. Nici nu stiu exact cum se definesc acestea. Pentru mine lectura, de exemplu, a fost ceva normal, ceva ce intra in firescul educatiei oricarui om, sau activitatile sportive, care pana la o anumita varsta au intrat de asemenea in aspectul educational al vietii, pentru ca sunt cele care ne invata spiritul competitional, notiunea de fair-play si altele, iar ulterior au fost ceva vital pentru mentinerea unei vieti sanatoase. Duc o viata normala, in care primeaza aspectul profesional al acesteia, prin urmare nu stiu ce pot spune despre hobby-uri.
Povesteste-ne cate ceva din cea mai frumoasa vacanta pe care ai trait-o in ultima vreme.
Din nefericire, in ultimii cativa ani, nu prea am mai avut vacante propriu-zise, ci doar week-end-uri sau, maximum, cateva zile libere. Anul trecut, am fost 6 zile in Spania, si am facut un tur de forta, Barcelona-Madrid-Malaga si inapoi la Barcelona, cu trenul si avionul. Vorbim, practic de vreo 2000 de Km in 6 zile. Desi a fost obositor, a fost extrem de frumos, cu toate ca nu a fost prima oara cand vizitam vreunul dintre aceste orase.
Cum ai caracteriza stilul tau vestimentar? Si care sunt hainele pe care iubesti sa le porti indiferent de starea de spirit sau de... vreme?
Stilul vestimentar este in concordanta cu personalitatea mea, si anume clasic. Sau mai frumos spus, o adaptare moderna a clasicului. Iubesc rochiile si pantofii cu toc. Si am o adevarata pasiune pentru toate piesele vestimentare din matase, pe care le port oricand si oriunde.