VIDEO - Moment tensionat la înmormântarea lui Mihai Șora! Ce s-a întâmplat când Toma, fiul filosofului, a ținut un discurs


Filosoful și eseistul român Mihai Șora a murit pe 25 februarie 2023, la vârsta de 106 ani, iar înmormântarea lui a avut loc trei zile mai târziu.


Prezent la biserică, în cadrul slujbei de înmormântare, Toma Șora, fiul lui Mihai Șora, a avut un discurs considerat cel puțin ciuat de către cei din jur.

„Doamnelor și domnilor, vă mulțumesc că ați venit. Eu sunt Tom Șora, fiul lui Mihai Șora. Am venit aici pentru comemorarea tatălui meu. Nu am venit singur, am venit cu nepotul lui Mihai Șora, Alexandru, și cu strănepotul lui, Nico. Și am venit și în numele surorii mele, Sanda Șora, care nu a putut veni din motive de sănătate. Și nu aș fi ținut această mică prelegere dacă nu m-aș fi simțit obligat. Este spontană, nu am pregătit-o, am improvizat-o acum, dar am de spus niște lucruri care trebuie spuse, chiar dacă în cadrul ăsta au fost aduse numai foarte, foarte frumoase cuvinte spiriritului elevat al lui Mihai Șora. Eu voi spune alte lucruri. Scurte. Am aflat de moartea tatălului meu cu totul întâmplător. Și anume, o cunoștință a surorii mele a citit pe Facebook că a murit tatăl meu. Eu locuiesc… cu toții locuim în Germania. Sora mea mi-a spus sâmbătă seară că a murit tatăl nostru. Deci nu am fost înștințat că a murit. Am aflat întâmplător. Relația familiei noastre cu tatăl nostru a fost sistematic împiedicată în ultimii zece ani. Nu am putut lua legătură cu el nici telefonic, nici prin email, a fost blocată. Nu puteam să dau telefon, să vorbesc cu el, eram cenzurați. Am încercat de nenumărate ori în acești zece ani să iau contact cu el, dar nu am putut. Acum trei ani am făcut o chestie specială. Am venit neanunțat, când erau demonstrațiile din august, din 2019. Am venit spontan și acolo, practic, în piață, am vorbit cu tatăl meu. Și până la urmă, printr-o minune, am reușit să ne întâlnim de două ori într-un local, nu acasă. Acolo am vorbit și a fost destul de bine că am vorbit și am sperat că relația se va normaliza și că voi putea vorbi din nou normal, adică la telefon, personal, cu tatăl meu, care acum trei ani era lucid, se putea foarte bine vorbi cu el. După vreo două săptămâni, când ce m-am întors în Germania, am dat telefon să văd ce mai face, cum îi merge, imposibil nu am mai putut vorbi cu el”, a spus Toma Șora.

Fiul lui Mihai Șora a fost însă întrerupt de preotul care nu se aștepta să audă un astfel de discurs: „Vă rog să găsiți un alt spațiu pentru asta, că aici suntem în biserică și e slujba de înmormântare”.

„E adevărat, dar a trebuit să spun acest lucru. Îmi cer scuze, am spus cu respect lucrul ăsta. Aveți dreptate. Dumnezeu să-l odihnească”, a spus Toma Șora.

  • VIDEO - Moment tensionat la înmormântarea lui Mihai Șora! Ce s-a întâmplat când Toma, fiul filosofului, a ținut un discurs

related posts

Modifică setările cookies