Cand fantezia este benefica pentru cuplu
Fanteziile pot fi sanatoase si chiar considerate drept o sursa de inspiratie excelenta pentru cuplu. Acest lucru se intampla mai ales atunci cand viata sexuala devine banala, iar imaginatia poate sa incinga lucrurile intre parteneri.
Psihoterapeutul Iris Gogorici ne-a confirmat acest lucru: „De multe ori fanteziile sexuale pot contribui la imbogatirea vietii sexuale a cuplului, la iesirea din rutina. Decizia de a impartasi cu partenerul de viata sau cu partenerul sexual fanteziile ramane la latitudinea fiecareia dintre noi.”
Bineinteles, fanteziile sexuale trebuie sa iti imbunatateasca viata de cuplu si nu sa ti-o distruga. Uite cateva semne ca nu sunt benefice pentru cuplu!
1. Cand partenerul nu este de acord cu ele
Exista si riscul ca partenerul sa nu fie dispus sa-ti urmeze ideile: „Sunt cupluri in care impartasirea si punerea in practica a fanteziilor poate aduce un plus de erotism si senzualitate, dar sunt si cupluri in care acest lucru poate fi cauzator de discutii neplacute generate fie de intrebari referitoare la originea acestor fantezii (ex:”De unde ti-au venit tie ideile astea ?”), fie de esecul de a pune in practica respectivele fantezii, fie de alte aspecte similare”, a declarat pentru www.perfecte.ro Iris Gogorici.
2. Cand se tranforma intr-o obsesie
Este foarte usor ca o fantezie sa scape de sub control si sa iti determine un comportament obsesiv. Iris Gogorici ne-a explicat cum ne putem da seama de acest lucru: „Daca insa fantezia ocupa un loc important in viata unei persoane si o determina sa recurga la orice mijloace pentru punerea sa in practica, atunci putem discuta de un anumit nivel de patologie, de anormalitate”.
3. Cand sunt periculoase
Unele femei pot avea fantezii agresive si chiar periculoase – cum ar fi sa fie dominate, molestate sau chiar violate. La inceput aceste ganduri pot stimulante, dar in acelasi timp, iti pot dezvolta anumite temeri sau chiar stres.
4. Cand sunt respinse de toti partenerii
O fantezie neacceptata poate duce la o schimbare foarte rapida a partenerilor: „In cazul in care fantezia marturisita partenerului sau mai multor parteneri este respinsa de catre acesta/acestia, poate determina o schimbare frecventa a partenerilor sexuali in speranta gasirii unuia cu care sa poata pune in practica respectiva fantezie. Putem vorbi in aceste cazuri chiar de o promiscuitate a vietii sexuale. In astfel de cazuri, este indicat apelul la ajutorul unui specialist (psihoterapeut, sexolog, psiholog)”, a tinut sa precizeze psihoterapeuta Iris Gogorici.
Tu ce fantezii sexuale ai? Povesteste-ne!