1. Nu iti cureti dintii cu ata dentara
Igiena stomatologica si sanatatea inimii merg mana in mana si exista numeroase studii care demonstreaza ca problemele dentare sau gingivita pot duce la boli de inima. Inflamatiile cronice care apar in gingii duc la inflamatii in tot corpul si mici “explozii” de bacterii care pot intra in sange. Oamenii care isi periaza si isi curate dintii cu ata dentara si, deci, au o igiena dentara excelenta, au sanse mult mai mici sa dezvolte boli cardiovasculare.
2. Nu dormi suficient
Studii realizate in SUA au aratat ca aproape jumatate dintre americani nu dorm suficient de mult. Mai mult decat atat, 1 din 6 oameni doarme doar 5 ore pe noapte. Somnul favorizeaza o tensiune mai scazuta si reduce probabilitatea unor batai de inima neregulate. Astfel, oamenii care respecta un program de somn sanatos evita bolile de inima si infarctele.
3. Nu mergi in vacanta
Dupa cum probabil stii deja, vacantele te ajuta sa te relaxezi. Studiile au demonstrat, insa, ca “saritul” peste concedii mareste riscul unor boli cardiovasculare. In anii ’90, un studiu realizat timp de 20 de ani pe un esantion de 750 de femei a dezvaluit ca cele care plecau in vacanta mai rar de odata la 6 ani aveau un risc cu 50% pana la 100% mai mare de a face un atac de cord decat cele care mergeau in vacanta de doua ori pe an.
4. Nu mananci destule fructe si legume
Pe langa fibre, vitamine, minerale si antioxidanti, fructele si legumele sunt bogate in potasiu, care regleaza tensiunea arteriala. Citricele, bananele, cartofii, rosiile si fasolea sunt toate surse bogate de potasiu. Vegetalele albe sunt, de asemenea, foarte indicate: mere, pere, castraveti si conopida.
5. Nu stai destul la soare
Organismul tau are nevoie de expunere moderata la soare pentru a-si mentine un nivel sanatos de vitamina D, o vitamina esentiala produsa de piele in prezenta luminii solare. Un studiu recent la un spital din New York a demonstrat ca oamenii care au niveluri scazute de vitamina D risca sa dezvolte depunderi de grasime pe peretii vaselor de sange. Pentru a evita acest lucru, ar trebui sa stai la soare intre 5 si 30 de minute de cel putin 2 ori pe saptamana, intre 10 dimineata si 3 dupa-amiaza.
6. Consumi prea multe grasimi monosaturate
Stii probabil ca unele uleiuri vegetale sunt mai sanatoase pentru inima decat altele. Uleiul de masline, de rapita, de alune sau cel de florea soarelui contin toate grasimi monosaturate, care iti reduc colesterolul. Oricat de sanatoase ar fi aceste uleiuri, insa, tot trebuie consumate in cantitati limitate. Ca toate grasimile, uleiurile monosaturate sunt pline de calorii – o portie de ulei de masline ar trebui sa fie de marimea unei lingurite.
7. Nu mananci lactate
Lactatele sunt o parte importanta a oricarei diete – alege insa lapte, branzeturi si iaurturi degresate sau semidrgresate. Mai multe studii arata ca dietele bogate in produse lactate cu un continut scazut de grasime reduc riscul diabetului atat la barbati, cat si la femei. Si diabetul, la randul sau, creste riscul unei boli cardiovasculare. In SUA, medicii au urmarit timp de 8 ani peste 82.000 de femei aflate in perioada post-menopauza si au descoperit ca cele care consumau mai multe lactate au redus riscul de a face diabet de tip 2 cu 50% fata de cele care consumau putine lactate.
8. Bei prea multe bauturi carbogazoase
Medicii recomanda femeilor sa nu consume mai mult de 100 de calorii (6 lingurite) si barbatilor mai mult de 150 de calorii (9 lingurite) de zahar adaugat pe zi. 350 de ml de suc accidulat contin 130 de calorii (sau aproximativ 8 lingurite). Acest zahar ridica nivelul de trigliceride din sangele tau. Trigliceridele sunt un tip de grasime care poate sa-ti ingroase sangele. Daca ai acumulat deja colesterol in artere si mai incerci sa “impingi” sange ingrosat prin ele, nu e greu de inteles cum pot aparea probleme. Alege apa sau limonada neindulcita pentru a-ti potoli setea.
9. Nu mananci desert
Cercetari recente au demonstrat ca daca mananci o cantitate mica de ciocolata in fiecare zi iti diminuezi riscul unei boli cardiovasculare cu 37%, riscul unui infarct intre 20-29% si chiar riscul de a face diabet. Poti manca ciocolata neagra fara sa te simti vinovata, pentru ca e plina de flavonoizi, care iti protejeaza inima scazand nivelul de colesterol rau si prevenind inflamatiile. Atunci cand cumperi ciocolata neagra asigura-te ca primul ingredient este cacaua, pentru ca ea este sursa flavonoizilor. Secretul este, bineinteles, moderatia. In jur de 2 batoane pe saptamana sau in jur de ¼ de baton pe zi este cantitatea de ciocolata neagra recomandata pentru a-ti proteja inima.
10. Nu ai prieteni
Cultivarea unor relatii sanatoase cu prietenii si membrii familiei nu doar ca iti face viata mai frumoasa, ci si mai lunga. Un studiu recent, realizat timp de 13 ani de specialisti de la Universitatea din Pittsburgh pe un esantion de 3.000 de oameni, a indicat ca numarul femeilor care s-au descris ca fiind “singuratice” a fost dublu fata de cel al barbatilor. Iar femeile singuratice avut un risc cu 76% mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare decat cele care au spus ca nu sunt singure.
Singuratatea a fost asociata cu un nivel mai scazut de activitate fizica atat la femei, cat si la barbati – in randul femeilor a fost asociat, de asemenea, cu fumatul si cu greutatea in exces. Alte studii au demonstrat ca oamenii care se considera singuri nu fac fata bine stresului si nu dorm la fel de bine ca cei care au mai mult suport social. Nu trebuie sa fii casatorita, ci doar sa ai prieteni buni, pe care sa te poti baza.