De la spalatul pe dinti si pana la exercitiile fizice, toti avem obiceiuri pe care le repetam zilnic, insa doar pentru ca facem lucrurile intr-un anumit fel, in fiecare zi, nu inseamna ca o facem corect. Astfel a fost alcatuita o lista cu cele mai frecvente greseli pe care le facem zilnic si modul in care am putea sa le imbunatatim, potrivit mediafax.ro
1. Respiratul
Respiram de aproximativ 17.000 de ori in fiecare zi si totusi s-ar putea sa o facem gresit. Expertii recomanda sa inspiram mai rar si mai adanc. Respiratia diafragmatica sau abdominala ajuta la reducerea stresului, scade tensiunea si imbunatateste performantele sportive, ajutand la cresterea rezistentei si scaderea oboselii. Marea majoritate a oamenilor respira costal, toracic, dar imbunatatirea acestui proces ne poate face sa ne simtim mai bine si sa fim mai odihniti.
2. Spalatul pe dinti
In primul rand, oamenii de stiinta spun ca nu este recomandat sa ne spalam pe dinti imediat dupa ce am baut sau am mancat alimente sau bauturi acide, pentru ca nu am face decat sa ajutam acizii sa atace smaltul. In schimb, ar trebui sa asteptam jumatate de ora, sau sa ne clatim pur si simplu gura cu apa rece. In general, e recomandat sa ne spalam pe dinti cate doua minute, de fiecare data, cu o periuta moale, care sa nu deterioreze dintii sau gingiile.
3. Dusul
Spalatul parului cu sampon de prea multe ori pe saptamana poate sa aiba mai multe efecte negative decat pozitive. Samponarea excesiva inlatura sebumul, un ulei important secretat de glandele sebacee, fapt care ar putea sa faca parul mai gras decat era. In cazul inlaturarii sebumului, glandele sebacee compenseaza si produc mai mult decat este cazul. In alta ordine de idei, s-ar putea sa stam prea mult in baie, spun oamenii de stiinta. Un dus fierbinte de 20 de minute usuca pielea, consuma aproximativ 65 de litri de apa si inlatura multe din "bacteriile bune".
4. Epilatul
In primul rand, mitul ca epilatul frecvent ar face parul sa creasca mai gros si mai des nu este adevarat, spun cercetatorii. Apoi, este recomandat sa ne pregatim pielea folosind creme si tehnicile potrivite de hidratare si incalzire, pentru ca lama poate sa strice aspectul pielii de pe picioare sau din zonele sensibile. In final, expertii recomanda epilatul seara si nu dimineata, inainte sa iesim din casa, pentru ca procesul lasa fata foarte sensibila.
5. Spalatul pe maini
Conform studiilor, doar 5% dintre americani se spala corect pe maini, asa ca sunt sanse destul de mari sa facem parte din categoria celor care gresesc. Desi "instructiunile" par foarte simple, recomandarea fiind sa folosim apa calda si sapun si sa ne frecam mainile intre ele timp de 20 de secunde, procesul implica multe detalii de care s-ar putea sa nu tinem cont.
Spre exemplu, sapunurile antibacteriene folosesc substante ca triclosanul (in sapunurile lichide), sau triclocarbanul (in cele solide), care pot provoca rezistenta la antibiotice si chiar dezechilibre hormonale, iar studiile arata ca sapunurile antibacteriene nu sunt mai eficiente decat cele normale in prevenirea bolilor. In ultimul rand, uscarea mainilor trebuie sa dureze minimum 15 secunde, daca folosim prosoape de hartie, sau 45 de secunde daca folosim un uscator electric.
6. Mancatul
In primul rand, cercetatorii spun ca mitul conform caruia mancatul micului dejun in fiecare zi previne ingrasarea este fals. Apoi, se pare ca mancam prea multa carne si produse de tip fast-food, care, folosite in exces, sunt daunatoare. Expertii avertizeaza si asupra vitezei cu care mancam. Aparent, daca mancam prea repede, putem sa blocam anumite semnale chimice naturale ale organismului si sa consumam mai mult decat este cazul, ceea ce duce la un risc ridicat de obezitate.
7. Exercittiile fizice
Stretchingul, intinderea inainte de exercitii ar putea sa fie daunatoare, in loc sa ajute, din cauza faptului ca slabeste temporar muşchii si, aparent, nu reduce nici febra musculara. Cat despre exercitii in sine, se pare ca ridicatul unor greutati mai usoare, de mai multe ori, nu ajuta la slabit mai mult decat exercitiile care implica putine repetari cu greutati mai grele, iar exercitiile fizice in exces, in special ridicatul greutatilor, nu ajuta la slabit deloc.
Totodata, expertii recomanda evitarea exercitiilor fizice zilnice, trei sau patru sesiuni pe saptamana fiind suficiente.
8. Spalatul rufelor
Cercetatorii recomanda curatarea masinii de spalat, care ar putea sa aiba urme de E. coli sau materii fecale, din cauza rezidurilor de pe haine si in special de pe lenjerie. O alta greseala frecventa este legata de separarea hainelor in suficiente categorii si spalarea lor conform instructiunilor, sau incarcarea masinii de spalat cu prea multe sau prea putine haine, fapt care afecteaza si calitatea spalarii si buna functionare a aparatului.
9. Statul pe scaun
Statul pe scaun mai mult de cateva ore pe zi poate sa scurteze semnificativ speranta de viata prin cresterea riscului de imbolnavire de diabet sau de boli cardiovasculare. Chiar si in cazul persoanelor care fac miscare zilnic, statul pe scaun la birou are aceleasi efecte negative asupra sanatatii. Oamenii de stiinta recomanda birouri la care se sta in picioare, sau ridicarea de pe scaun la fiecare ocazie pe care o avem.
10. Somnul
Dormim aproape o treime din viata, asa ca am putea crede ca nu avem cum sa gresim. Totusi, conform cercetarilor, peste 70 de milioane de americani nu respecta toate recomandarile legate de somn, fapt care le-ar putea afecta memoria, capacitatea de a invata, creativitatea, productivitatea si abilitatile emotionale. Numarul de ore pe care ar trebui sa le dormim in fiecare seara e afectat de numerosi factori, ca varsta, sexul, activitatea pe care urmeaza sa o desfasuram, etc.
Oamenii de stiinţa spun ca dormitul mai putin, dar si mai mult decat necesarul organismului creste riscul aparitiei problemelor de sanatate si, pe termen lung, scade speranta de viata. Cercetatorii recomanda exercitiile fizice, oprirea telefoanelor mobile si autosugestia, pacalirea organismului ca e obosit, inainte de culcare.