Desi embolizarea are potential de tratare a peste 90% dintre cazurile de fibrom uterin, in momentul de fata aceasta metoda terapeutica este practicata in doar 2% din cazuri!
Explicatia este simpla: in Romania se opteaza pentru abordarea clasica in detrimentul chirurgiei laparoscopice deoarece nu avem cadre medicale pregatite in acest sens si nici echipamentele necesare. Acestor doua elemente li se mai adauga si lipsa de comunicare si de informare a pacientului – acesta nestiind de cele mai multe ori de existenta si a altor metode terapeutice mult mai putin invazive si cu posibilitatea mentinerii fertilitatii!
Histerectomie vs. Miomectomie vs. Embolizare
Cu toate acestea, Romania se plaseaza pe primul loc in Europa, prin intermediul Centrelor de Excelenta ARES, ca experienta si numar de cazuri tratate minim invaziv, cu aproximativ 500 de intervenii pe an. Exista un singur alt spital in Europa, in Paris, care se poate compara cu noi.
Histerectomia reprezinta indepartarea pe cale chirurgicala a uterului, fapt ce exclude din start orice posibilitate de sarcina ulterioara a pacientei.
Miomectomia reprezinta inlaturarea chirurgicala a fibromului uterin cu mentinerea uterului. Aceasta nu rezolva insa cazurile de polifibromatoza, fiind imposibila indepartarea tuturor fibroamelor simultan cu reconstruirea uterului astfel incat acesta sa isi pastreze fertilitatea. De asemenea, in cazul miomectomiei rata de recidiva este destul de mare, de 25-60%.
Embolizarea este terapia de prima interventie in fibromatoza uterina deoarece: este minim invaziva, nu presupune anestezie sau incizii, implica o recuperare de cateva zile, o spitalizare de 24 de ore si, poate cel mai important aspect, pastrarea integritatii anatomice si mentinerea functiei reproducatoare.
9 din 10 femei corect informate asupra tuturor optiunilor terapeutice disponibile, opteaza pentru embolizare.
Ce inseamna mai exact embolizarea fibromului uterin?
“Embolizarea presupune intreruperea cu sange a fibroamelor prin metode ce tin de radiologia interventionala. Aceasta presupune injectarea de material emboligen in arterele ce asigura “hranirea” cu sange a fibroamelor. Anestezia este doar locala si presupune injectare de solutie cu Xilina la locul punctiei; pacienta poate pleca din spital in 24 de ore de la interventie”, a explicat dr. Rares Nechifor, medic primar radiolog cu competenta in radiologie interventionala, in cadrul Centrelor de Excelenta ARES.
Date fiind: caracterul minim invaziv, posibilitatea de mentinere sau de dobandire a fertilitatii pacientei, recuperarea de doar cateva zile, spitalizarea de 24 de ore, anularea anumitor riscuri asociate administrarii de anestezie generala si inciziilor deschise, embolizarea este considerata cea mai indicata abordare, pentru pacientele ce prezinta indicatie pentru ea, a explicat dr. Nechifor.
Ce conditii trebuie sa intruneasca pacientele care apeleaza la embolizare:
Acestea nu trebuie sa depaseasca 50 de ani, nu se afla in menopauza, nu sunt insarcinate si uterul per ansamblu nu depaseste 20 cm.
Cat costa o astfel de terapie minim invaziva?
“Costurile embolizarii sunt usor mai reduse decat cele ale unei terapii clasice daca luam in calcul si perioada de recuperare necesara dupa interventia chirurgicala. Problema principala ramane insa cine plateste tratamentul in conditiile in care in Romania prea putine persoane au o asigurare privata de sanatate. In prezent statul (CAS-ul) plateste mai mult pentru o procedura mai veche, mai agresiva si mai riscanta. In America toate asigurarile de sanatate prefera embolizarea fiind mai ieftina, cu recuperare mult mai rapida si cu un risc mult mai mic de complicatii”, a explicat dl. Iulian Plescan, Manager de Operatiuni in cadrul Centrelor de Excelenta ARES.
Histerectomia, cea mai raspandita metoda terapeutica
In prezent, in Romania, cea mai frecventa metoda terapeutica este histerectomia, interventie chirurgicala clasica ce presupune extirparea uterului. Aceasta este cea mai raspandita desi nu reprezinta cea mai buna solutie ci este cea mai simpla!
Desi in ultimii 10 ani numarul de histerectomii – indepartarea fibromului uterin impruna cu uterul, a scazut constant, pe masura ce pacientele au realizat ca au dreptul la o informare completa si corecta, precum si la propria alegere, histerectomia a ramas inca principala metoda terapeutica, urmata de miomectomie si embolizare.
Cum depistam existenta fibromului uterin?
Depistarea fibromului uterin este posibila uneori si prin control clinic (tuseu vaginal), dar recomandarea este aceea de efectuare a unei ecografii abdominale, transvaginale sau a unui RMN pelvin pentru confirmarea prezentei, numarului, dimensiunilor, pozitiei, si gradului de vascularizatie a formatiunilor.
Nu este indicata efectuarea de CT abdominal - investigatia nu este relevanta in cazul fibromului uterin, iar in plus, doza de radiatii primita in timpul ei nu este una de neglijat.
Unul din patru cazuri de fibrom uterin este simptomatic, manifestandu-se prin sangerari semnificative atat in timpul menstruatiei cat si intre menstre, ce in timp duc la scaderea nivelului de hemoglobina din sange si ulterior chiar la instalarea anemiei.
Infertilitatea este o alta consecinta a netratarii in timp a fibromatozei uterine, precum si presiunea pe organele interne aflate in vecinatatea fibromului, presiune ce provoaca urinari frecvente, constipatie, dureri abdominale sau dureri lombare cu iradieri in membre.
Exista alte optiuni terapeutice?
“Se vorbeste despre tratamentul medicamentos, ca si cura a fibromului uterin; in realitate, tratamentul medicamentos este de regula de natura hormonala si are doar rol adjuvant pentru interventia chirurgicala - miomectomie sau histerectomie. Perioada maxima de administrare a unui astfel de tratament este cuprinsa intre 3 si 6 luni datorita efectelor secundare induse.
Tratamentul naturist reuseste uneori o tinere sub control a simptomatologiei asociate, in principal a sangerarilor. De multe ori insa fibroamele continua sa creasca semnificativ. Orice femeie ce urmeaza un astfel de tratament trebuie sa faca o ecografie de control la intervale de 3 luni pentru a verifica eficienta tratamentului.
In realitate fibromul uterin se trateaza doar prin embolizare si miomectomie; nici histerectomia nu este considerata tratament pentru ca presupunea amputatia organului afectat – uterul”, a explicat Iulian Plescan, Manager de Operatiuni in cadrul ARES.