3 obiceiuri recomandate pentru o dantură sănătoasă


Dobândirea unui zâmbet frumos a devenit un obiectiv pe care tot mai multe persoane speră să-l atingă. În ultima perioadă îngrijirea orală s-a bucurat de o popularitate în continuă creștere, datorită multiplelor postări de pe rețelele sociale, unde dinții albi și drepți au devenit un trend în plină ascensiune.


Ei bine, primul pas către o dantură sănătoasă și fără cusur este adoptarea unei igiene orale riguroase, ce trebuie respectată, cu strictețe, în fiecare zi. Chiar dacă există numeroase produse concentrate specific pe albirea rapidă a dinților, această rezolvare temporară poate fi utilă doar din punct de vedere estetic. Pe termen lung, sănătatea danturii poate fi puternic afectată.

Prin urmare, baza unei bune rutine de îngrijire începe cu instrumentele de bază: periuța și pasta de dinți. Utilizate de cel puțin două ori pe zi, dimineața și seara, această echipă eficientă poate ține la distanță apariția cariilor și păstrează gingiile sănătoase. Mai mult, medicii dentiști recomandă integrarea unor produse suplimentare în ritualul de îngrijire, cu scopul de a crea o barieră imbatabilă în prevenirea problemelor dentare.

Un zâmbet sănătos se întreține zilnic, prin respectarea unor pași ușor de integrat și aplicat. Iată câteva recomandări.

Spală-te pe dinți de două ori pe zi, pentru cel puțin două minute

Periajul dentar reprezintă o regulă de aur în păstrarea sănătății dinților și a gingiilor, întrucât împiedică acumularea plăcii bacteriene, ce poate cauza, în timp, sângerări gingivale sau chiar inflamația gingiilor. Spălatul dinților de două pe zi, timp de aproximativ două minute este cea mai bună măsură de prevenție în acest sens.

Pentru început, împarte cavitatea bucală în patru cadrane

  • partea superioară din dreapta;
  • partea inferioară din dreapta;
  • partea superioară din stânga;
  • partea inferioară din stânga. 

Alocă fiecărui cadran aproximativ 30 de secunde pentru curățare. Începe periajul de la baza dinților, poziționând periuța la un unghi de 45 de grade, către linia gingiei. Fără a adăuga presiune, folosește mișcări circulare, pentru a spăla suprafața dinților, inclusiv partea din spate. Când cele două minute au expirat, clătește gura timp de 30 de secunde cu foramen apa de gura, un produs care întărește smalțul dinților, reduce placa și distruge bacteriile.

Folosește zilnic ață dentară sau un irigator bucal

Ața dentară și irigatorul bucal îndeplinesc un scop comun pentru sănătatea dinților: îndepărtează resturile alimentare, poziționate în spațiile interdentare, unde periuța de dinți nu a pătruns. Pe termen lung, dacă particulele mici de mâncare nu sunt eliminate din cavitatea bucală, se transformă într-un real pericol pentru sănătate. 

În ceea ce privește alegerea celei mai bune metode, totul ține de preferințe. În timp ce irigatorul bucal este recomandat tuturor persoanelor care vor să-și îmbunătățească rutina de îngrijire orală, cu precădere celor care poartă aparate dentare, au implanturi dentare ori suferă de anumite afecțiuni gingivale, ața dentară este o metodă clasică, ce nu dă greș în curățarea spațiilor interdentare.

Înlocuiește periodic periuța de dinți

Ca o regulă generală, periuța de dinți se înlocuiește odată la trei sau maximum patru luni. Desigur, în cazul în care observi că randamentul periuței a scăzut, iar suprafața periilor pare uzată, puteți efectua schimbarea mai devreme. 

De ce este esențial să respectați acest termen? Pe măsură ce este utilizată, perii își pierd forma inițială, lucru ce duce la o curățare precară a suprafeței dinților. 

În plus, vizitează-ți medicul dentist odată la șase luni, pentru efectuarea controlului de rutină și curățarea profesională, cunoscută sub numele de detartraj. În acest mod, te vei bucura mereu de un zâmbet frumos și sănătos. 

Sursă foto: Shutterstock

related posts

Modifică setările cookies