Daca bei sau mananci mancaruri pe baza de amidon sau de zahar, nu te hranesti doar pe tine, hranesti si placa dentara care iti va distruge dantura. Cand zaharul sau amidonul din gura intra in contact cu placa, acidul care rezulta iti poate ataca dintii timp de inca 20 de minute dupa ce termini de mancat. Astfel de atacuri repetate pot sparge smaltul dintilor, ducand la distrugerea lor.
Evita orice mancare ce combina zaharul, acidul si lipiciozitatea, te sfatuiesc medicii stomatologi. Astfel, inamicul numarul unu sunt bomboanele gumate moi cu gust dulce-acrisor.
Cat despre periajul dentar dupa ce ai consumat alimente nepotrivite, trebui sa ai grija: daca te speli prea repede pe dinti dupa o masa bogata in acizi sau in zahar, poti face si mai mult rau. Smaltul dintilor este “slabit” imediat dupa contactul cu mancarea “rea”, asa ca trebuie sa astepti intre 20 si 40 de minute pana sa iti periezi dintii.
Dar daca amidonul, acidul si zaharul sunt dusmanii unui zambet sexy si fericit, care sunt alimentele care fac bine danturii tale? Mai jos ti-am facut o lista cu 7 dintre cele mai recomandate:
1. Branza
Pentru ca are un continut scazut de zahar si acid si un continut ridicat de calciu, branza este o optiune excelenta. Dar ea mai contine, de asemenea, caseina, o proteina care se gaseste in lapte si este deosebit de buna pentru fortifierea suprafetei dintilor.
2. Guma fara zahar
N-o sa auziti multe recomandari pozitive pentru indulcitorii artificiali, dar cand vine vorba despre sanatatea dintilor, exista o exceptie: Xylitol. Acest inlocuitor al zaharului, care se gaseste in multe gume si bomboane mentolate fara zahar, este folositor pentru ca impiedica bacteriile nocive sa metabolizeze zaharul, si astfel, sa genereze acizi care degradeaza smaltul.
3. Telina
Majoritatea legumelor proaspete sunt bune pentru dinti deoarece textura lor fibroasa necesita masticatie, care creeaza o abundenta de saliva. Telina este buna in mod deosebit pentru ca se “descompune” in fasii fibroase, care curata dintii in mod natural.
4. Perele
Fructele proaspete sunt si ele o optiune buna pentru ca, la fel ca si legumele, natura lor fibroasa stimuleaza productia de saliva. Perele, in mod special, sunt o alegere buna deoarece au un efect mai puternic de neutralizare a efectelor acidului asupra dintilor decat orice alt fruct proaspat, inclusive bananele, merele, mandarinele sau ananasul.
5. Iaurtul
O alta sursa bogata de caseina, iaurtul contine de asemenea calciu si fosfati care remineralizeaza dintii.
6. Uleiul de susan
Se crede ca semintele de susan reduc placa dentara si ajuta la remineralizarea smaltului. Gargara cu ulei de susan este foarte populara in medicina Ayurvedica. Iar un studiu american a demonstrat ca spalatul cu ulei de susan a fost la fel de eficient in reducerea placii dentare ca si apa de gura in cazul unor adolescent diagnosticati cu gingivita cauzata de placa dentara.