1. Foloseste o furculita mai mare
Un studiu publicat in Journal of Consumer Research arata ca persoanele care mananca cu furculite foarte mari (cu 20% mai mari decat cele obisnuite) mananca mai putin si lasa mai multa mancare pe farfurie decat cei care mananca cu furculite mici.
O posibila explicatie pentru acest lucru este ca atunci cand oamenii folosesc furculite mici simt ca nu avanseaza suficient de repede in procesul mancarii si se simt inca flamanzi, riscand sa-si puna in farfurie o portie suplimentara.
2. Mananca din farfurii sau castroane mai mici
Cercetatorii de la Georgia Institute of Technology arata ca oamenii mananca cu 31% mai multa inghetata atunci cand mananca dintr-un castron de un litru decat din unul de jumatate de litru. Oamenii de stiinta au spus ca motivul e simplu: oamenii mananca aproximativ 92% din portia cu care se servesc, asa ca daca iti pui mai mult in farfurie, vei manca mai mult.
3. Dormi mai mult
Cercetatorii de la Universitatea Columbia au descoperit ca deprivarea de somn duce la un consum mai mare de calorii. Acestia au descoperit ca femeile care dorm doar 4 ore pe noapte mananca cu 329 mai multe calorii decat cele care dorm 6 ore, in timp ce barbatii care dorm insuficient cosuma in plus 263 de calorii.
“Mancarea bogata in grasimi este tentanta si poate atunci cand dormi prea putin nu te poti abtine la fel de bine ca atunci cand esti bine odihnit”, a explicat unul dintre cercetatori.
4. Ai grija unde mananci
Locul in care mananci poate afecta cantitatea de mancare pe care o consumi si daca mananci chiar daca nu ti-e foame, a demonstrat un studiu al Universitatii Southern California.
Cercetatorii i-au rugat pe spectatorii unui film sa spuna daca mancau popcorn in mod regulat la cinema si apoi i-au servit cu popcorn proaspat si cu popcorn mai vechi. Cei care mancau popcorn in mod regulat au mancat la fel de mult popcorn din fiecare tip, in timp ce persoanele care mancau popcorn doar ocazional au mancat mai putin popcorn vechi decat proaspat, pentru ca nu era la fel de bun la gust.
“Rezultatul arata cat de puternic poate fi un mediu in declansarea unui comportament nesanatos”, a spus unul dintre cercetatori.
5. Ascunde mancarea de tip junk food
Un studiu realizat de Universitatea Cornell a demonstrat ca suntem de trei ori mai tentate sa mancam primul lucru pe care il vedem comparativ cu al cincilea lucru.
Cercetatorii au facut poze cu 100 de de dulapuri de bucatarie si apoi le-au cerut posesorilor sa tina o evidenta a ce consuma. Apoi au mutat mancarea prin dulap pentru a vedea daca acest lucru influenteaza alegerile oamenilor – si au descoperit ca asa este.
6. Mananca cu cealalta mana
O cercetare publicata in revista americana Personality and Social Psychology arata ca daca mananci cu cealalta mana fata de cea cu care esti obisnuita te poate ajuta sa scazi cantitatea de mancare pe care o consumi. Asadar, daca esti dreptace ar trebui sa incepi sa mananci cu stanga si invers. Bineinteles, nu exagera cu acest mic truc in public – dar il poti folosi oricand acasa.