7 semne ca ai putea suferi de sindromul ovarelor polichistice


Sindromul ovarelor polichistice (SOP) este una dintre cele mai frecvente disfunctii ovariene si afecteaza intre 5-10% din populatia feminina de varsta reproductiva, find in continua crestere in ultimele decenii.
 


De multe ori, simptomele apar inca din adolescenta si,daca nu sunt descoperite si tratate la timp, pot duce la complicatii, cea mai de temut fiind infertilitatea. Daca prezinti oricare din cele 7 simptome de mai jos, nu mai sta pe ganduri si vorbeste cu medicul tau. Tratandu-te din din timp, ai sanse sa te vindeci.

1.    Ciclu menstrual neregulat

Ciclul menstrual  este un indicator al starii de sanatate a femeii. Un ciclu menstrual normal dureaza in medie 28 de zile, astfel incat orice intarziere majora, dar mai ales absenta acestuia (amenoree) trebuie sa-ti puna un semn de intrebare. Ai grija la acest aspect, mai ales daca ai trecut de perioada adolescentei sau esti inca departe de cea a menopauzei.  Nu pune acest intarzieri pe seama oboselii, stresului, depresiei, mai ales daca au loc constant.

2.    Cresterea pilozitatii

Cresterea nivelului de hormoni masculini duce la aparitia unei pilozitati excesive in zonele in care aceasta este de regula minima (fata, coapse, degete, piept). Firul de par preia aspectul celui masculin, gros, rezistent si inchis la culoare.

3.    Cresterea in greutate

In cazul acestei afectiuni, femeile tind sa ia in greutate, grasimea fiind dispusa mai ales in zona abdominala, in jurul taliei. Pe cat de repede se dobandesc kilogramele in plus, pe atat de greu se pot da jos.

4.    Acneea

Se manifesta relativ frecvent si afecteaza indeosebi fata, spatele, umerii si regiunea toracica -anterioara.

5.    Subtierea si caderea parului.

Alopecia semnifica subtierea firului de par si rarirea difuza a pilozitatii capilare, mai ales in crestetul capului si in golfurile frontale.

6.    Virilizarea

Odata cu cresterea nivelului de hormoni masculini, se produc  schimbari observabile la nivelul organismului: vocea devine mai groasa si mai agresiva, se latesc umerii si se dezvolta muschii abdomenului, aspecte caracteristice barbatilor.

7.    Infertilitatea

Ca o consecinta a lipsei ovulatiei, apare infertilitatea. Sarcina este imposibila, deoarece nu exista ciclu menstrual, iar odata cu inaintarea in varsta si evolutia bolii, fertilitatea scade considerabil.

related posts

Modifică setările cookies